Bezoekers Burning Man vast in de modder

Bezoekers Burning Man vast in de modder

Door zware regenval zijn zo’n 70.000 bezoekers van het festival Burning Man noodgedwongen om op hun kampen te blijven en om zuinig om te gaan met hun voedsel. Het grote festival in de Black Rock Desert wordt langzamerhand overspoelt door hevige regenbuien.

Black Rock City

Burning Man staat normaalgesproken bekend om het stoffige terrein, maar bezoekers waden nu door een dikke laag modder. Waar andere jaren bezoekers schaars gekleed over de warme zandvlakte flaneren, zullen zij het dit jaar moeten doen met temperaturen rond de 20 graden. In de avond zakt de temperatuur naar de 10 graden.

Voertuigen kunnen moeilijk door de modder heen bewegen, dus de organisatie heeft ervoor gekozen voorlopig geen autoverkeer toe te laten. Ook vliegtuigen kunnen er niet meer landen. Black Rock City zit potdicht. De in- en uitgangen van de ‘stad’ zijn gesloten.

De organisatie van het festival roept bezoekers op om elkaar te helpen veilig te blijven en om voorbereid te zijn op de natte, koude nachten. Ook worden zij gevraagd om zuinig te zijn met voedsel, water en brandstof.

 

De ‘Burning Man’

Het festival is ontstaan als een viering van de zonnewende. Hierbij wordt er als vreugdevuur een metershoge man in brand gestoken. Vanuit daar is Burning Man uitgegroeid tot een gigantisch festival wat jaarlijks plaatsvindt. Tienduizenden feestvierders, kunstenaars, hippies en exhibitionisten creëren tijdens het festival een experimentele samenleving.

Door de weersomstandigheden is het aansteken van het vreugdevuur verzet van zondag naar maandag. Dit doordat de weersvoorspellingen van zondag niet goed genoeg waren om de Man Burn te doen. Maandag is tevens ook de laatste dag van het festival.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rave Residence (@raveresidence)

Wanneer is het voorbij?

De lucht zal maandagochtend weer opklaren en er is een grote kans dat het droog blijft. De organisatie van Burning Man vermeldt dat de deuren van het festival op maandagochtend dan ook weer worden geopend. Ze hebben routes gecreëerd waardoor festivalgangers veilig het terrein kunnen verlaten.  Voor degenen die ervoor kiezen eerder te gaan, en de modderige weg te lopen, zijn er bussen geregeld. Hiermee worden zij vervoerd naar het dichtstbijzijnde vliegveld.

Ondanks de weersomstandigheden, wordt de creativiteit onder de bezoekers van Burning Man niet tegengehouden. Mensen maken sculpturen van modder. Daarnaast vinden bezoekers dat de modderige omstandigheden het verloop wat moeilijker maken, maar het wel weer de betekenis van het festival naar zijn oorsprong gebracht heeft.

 

4 september 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter