Report: By the Creek 2019

Report: By the Creek 2019

Rondom recreatieplas Middelwaard in Vianen vond op zaterdag 6 juli de uitverkochte 4e editie van by the creek festival plaats. House aan het strand, het hardere werk onder het viaduct en Nederlandse hiphopgrootheden bij de Vunzige deuntjes stage zorgden voor een uiteenlopende festivaldag waar een mengelmoes van publiek op af kwam. Helaas geen zon vandaag, maar de goede sfeer, indrukwekkende aankleding en gevarieerde line-up maakten dit een festivaldag om niet snel te vergeten.


Life is Better By the Creek, luidt het motto van By the Creek dit jaar. Toch is niet iedereen overtuigd. Op de grond bij de kluisjes zit een meisje teleurgesteld naar haar natte sokken te staren. ‘Al die regen, vorig jaar was het veel leuker’. Gelukkig denkt een groot deel van de menigte buiten er duidelijk anders over. Bij ‘The Garden’ ziet het wit van de ponchos en stroomt het alleen maar voller met enthousiastelingen die vol overgave spetterende dansjes op de zomerse muziek van Philou Louzolo. Niet alleen op de stage maar ook in de stellage onder de stage ontstaat een feestje. Verderop op de imponerende stage van vunzige deuntjes wordt het publiek met 2000 classics warmgehouden. Later staat Bizzey op het affiche, een artiest waar de meesten, fans en ook critici, een kijkje willen nemen. Waar Tabitha eerder op de dag prachtig zuiver al haar nummers zelf ten gehore bracht, valt Bizzey vaak terug op de ingeprogrammeerde tracks de de DJ afspeelt. Toch staat de show als een huis en klinkt er regelmatig opgewekt gejoel bij de herkenning van het ingaan van weer een grote hit. Er wordt een feestje gebouwd waarbij zelfs de meest verlegen danser in het publiek voorzichtig met de heupen begint te schudden.

Mochten Tabitha, Broederliefde of Bizzey echt niets voor jou zijn – no biggy – niemand weerhoudt je ervan om een kijkje te nemen bij de indrukwekkend technostage gehost door Basis. Neem de volgende ingrediënten: Een viaduct, zandige ondergrond, zons op- en/of ondergang en kneiterharde techno en je maakt liefhebbers van de (il)legale rave-scene gelukkige mensen. En dat alles ook nog met een goed geluidssysteem. Enig minpuntje is het bereiken van deze plek aan de doorgang van strand naar Boulevard stage. Het is er druk, en het idee ontstaat soms dat er echt teveel kaarten verkocht zijn. Mede om de immense rijen voor de pendelbussen te vermijden doet de organisatie er goed aan om volgend jaar minder kaarten in de verkoop te doen.


Life was dit weekend ook écht Better By the Creek. En zelfs als liefhebber van de hardere elektronische muziek is het soms juist leuk om een dag je horizon te verbreden met hiphop. Want het festivalseizoen duurt lang, maar is tegelijk te kort om alles te kunnen meemaken. Dus op naar volgend jaar, op naar By the Creek 2020.

8 juli 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter