Report: Oranjebitter 2024

Report: Oranjebitter 2024

Afgelopen weekend was het uiteraard weer het festivalweekend van het jaar, namelijk Koningsdag. Het weekend waarbij de festivals voor het buitenseizoen goed worden ingeluid en waar het grootste percentage van Nederlanders hier gezamenlijk aan bijdraagt. In elke stad kleurt Nederland Oranje en is het niet alleen chaos in de binnenstad zelf, maar ook bij alle feestjes eromheen. Sommigen zullen meer affiniteit hebben met deze vrije dag dan anderen, maar één ding is zeker, heel Nederland viert feest en het liefst dan ook op een festival.

Instagram Oranjebitter

Headliner

Met dit in gedachten zijn er weer aardig wat Festival Fans reporters op pad gestuurd om een kijkje te nemen bij het grote aanbod festivals, wat Nederland heeft te bieden heeft tijdens Koningsdag. Zo zijn jullie bij dit report aangekomen bij een van de bekendere in Rotterdam, namelijk Oranjebitter. Het festival heeft voornamelijk een goede house en tech-house line-up met ook dit jaar grote headliners. Zo was Marlon Hoffstadt de ultieme headliner van de dag, gezien zijn grote doorbraak van het afgelopen jaar. Niet hij zelf als artiest is bekend geworden, maar ook zijn speelstijl en track selection is een heel concept an sich. Marlon draait als Marlon en er zijn niet veel anderen die op dezelfde manier de crowd kunnen pleasen. Zo was dat ook op Oranjebitter geen moeite, verder zal ik niet te veel vooruit op de zaken lopen en zullen we eerst beginnen bij de start van de dag.

Instagram Oranjebitter

Start van de dag

Na wat drankjes indrinken bij iemand in de buurt was het tijd om naar het terrein toe te fietsen, met tot zo ver een nog redelijk zonnig dagje zonder al te veel bewolking of regen. De locatie was gelegen bij het Roel Langerakpark aan het randje van Blijdorp, dus iets verder uit het centrum maar nog op een goede afstand te fietsen. Verder was het terrein goed te bereiken met de bus, maar voor menig Rotterdammer was de fiets wel duidelijk de beste en makkelijkste optie. Er waren een groot aantal fietsenrekken beschikbaar naast het park en dit was lekker overzichtelijk met nummers per rij zodat je niet je fiets kwijt zou raken in de duizenden andere fietsen. Vanaf de fietsenrekken was het niet veel meer dan een minuutje lopen naar de entree en waren wij als groep ook binnen 1 a 2 minuten binnen. Het feestje zelf startte om 14:00 en wij waren rond 15:00 al binnen toen het nog relatief rustig was, maar een uur tot anderhalf later begon het wel al aan de wat vollere kant te raken.

Eenmaal binnen was het terrein goed overzichtelijk en waren de stages ook niet mijlenver uit elkaar. In het midden stonden de eetkraampjes met daarnaast overdekte tipi tenten waar je chill kon zitten om wat te eten. Hier omheen waren alle stages goed te zien. Er waren 2 stages in de open lucht en een overdekte stage waar gelukkig nog genoeg zonlicht doorheen kwam. Wij zijn voornamelijk bij de de mainstage en de overdekte stage geweest waar over het algemeen wel lekker dezelfde vibe was. Tot aan het begin van de avond waren er bij alle stages  lekkere house plaatjes te horen waarna op een gegeven moment de mainstage wat meer opbouw kreeg. Het tempo ging omhoog om iedereen klaar te stomen voor de main act van de avond, namelijk Marlon b2b met Malugi. Omdat beide artiesten apart laten draaien al niet indrukwekkend genoeg zou zijn voor het feestje, besloten ze hen het maar samen te laten afsluiten 🙂

Stages

Qua muziek waren alle stages redelijk vergelijkbaar, echter had elke stage een andere setting en was het daarom leuk om soms een beetje rond te hoppen. Bij de overdekte stage was het altijd lekker ruim, er was een bar binnen en toegankelijke wc’s lekker dichtbij. De mainstage was ook erg ‘nice’ ingericht met een leuke opbouw en zelfs een soort Boiler Room achtige vibe met mensen achter de DJ. Het enige jammere bij de mainstage was het feit dat er weinig houten vlonders waren om op te staan waardoor het grootste gedeelte van de mensen op het gras/ modder moesten staan als het druk werd. Vooral de laatste 2 a 3 uurtje was het bij de mainstage een erg drukke, en ook vooral gezellige bedoeling. Het was overduidelijk dat heel Oranjebitter ready was om Marlon wat plaatjes te zien spinnen bij de laatste 2 uurtjes met uiteraard wat classic remixes van hemzelf. Pas in de avond begon er wat meer tempo in te komen met ook wat meer typische trance sound, maar dat leek iedereen absoluut goed te ontvangen, wie houdt er dan ook niet van een classic Marlon remix. Alle 3 de stages waren erg leuk op hun eigen manier en hadden goede DJ’s voor de juiste plaatjes.

De vibe van het feest in het algemeen was echt super relaxed met veel mensen die zin hadden in een leuk en gezellig feestje. Het was niet een doorsnee zuipfestijn zoals soms wel de sfeer is op een Koningsdagfeest, maar dat viel hier gemiddeld gezien erg mee. Ondanks het grote aanbod aan festivals in en rondom Rotterdam is dit absoluut een goede aanrader en ben ik ook zeker blij dat ik hierheen kon als reporter. Het feest was in het algemeen goed geregeld en bij een erg zonnige dag zou de ondergrond naast en rondom de mainstage ook zeker geen nadeel zijn, helaas dat er van tevoren even een klein buitje was gevallen waardoor het op sommige plekken een beetje modderig was.

Instagram Oranjebitter

Scores

Ondanks de modder heb ik een erg leuke dag beleefd en zijn dit de eindscores die ik zou geven voor het festival, gebaseerd op een aantal criteria! Tot het volgende report!

Bereikbaarheid: 9 – Erg goed te bereiken, niet ver vanuit het centrum en goed te doen met het ov en de fiets.
Lineup/ timetable: 8 – Leuke artiesten gezien, over het algemeen niet de grootste variatie in setjes maar de mainstage kreeg nog wel wat andere vibe richting de avond
Aanbouw/ omgeving: 7 – Niet veel aankleding, wel erg nice Boiler Room vibes bij de stages. Hadden verder wel meer vlonders gemogen op alle grasplekken.
Lichtshow: 7.5 – Lichtshow was niet overal te merken overdag (logisch), maar werd wel wat meer zichtbaar in de avond. Was leuk 🙂
Eten/ drinken: 9 – Nergens lange rijen, veel variatie en erg chille eetplekjes. Ideaal!
Sfeer/ publiek: 8.5 – Goede sfeer en gezellige crowd. Vooral voor een Koningsdag feestje was dit erg chill!

Geschreven door Timber Johnson

30 april 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter