Report: Oranjebloesem 2024
Ervaring van reporter Kevin Linders
House, Techno en Trance je hoort het dit jaar allemaal voorbij komen in het Olympisch Stadion. De dag van de grootste viering van een verjaardag in Nederland was begonnen. Onze koning, de enige echte Willem-Alexander was weer jarig. Hij blies dit jaar 57 kaarsen uit. Oranjebloesem had voor hem wel liefst 5 stages opgebouwd.
Eenmaal aangekomen in Amsterdam, stond ons al een drukte te wachten. Hierdoor besloten we om naar het Olympisch Stadion te lopen. Terwijl we door de straten van Amsterdam Zuid liepen, werden we overspoeld door een golf van oranje kleuren en versieringen. De stad was gehuld in een sfeer van opwinding en viering ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Overal waar we keken, waren mensen die zich in het oranje hadden gekleed en klaar stonden om het feest te vieren.
Een Oranje Overdaad
Terwijl we langs de kraampjes op de rommelmarkt liepen, zagen we een groepje kinderen dat hun spulletjes probeerde te verkopen, vastbesloten om wat extra zakgeld te verdienen. Onze aandacht werd echter meteen getrokken door een kraampje waar blikjes bier werden verkocht voor slechts 2 euro per stuk. Een koopje dat we niet konden weerstaan, vooral omdat zulke prijzen niet vaak voorkomen. Dus met een blik Heineken in onze handen voelden we de moed en de feeststemming langzaam maar zeker toenemen.
Oranjebloesem
Toegang en Tarieven
Bij de poortjes van het Olympisch Stadion verliep alles vlotjes; de doorstroming was goed en de beveiliging werkte efficiënt. Na het huren van een kluisje konden we meteen door naar de eerste stage, klaar om te genieten van de muziek en de sfeer van het Oranjebloesem-festival.
Maar toen we eenmaal bij de bar aankwamen, werden we geconfronteerd met de realiteit van de stadse prijzen. Een biertje kostte maar liefst 3,90 euro voor een klein exemplaar. Het was een herinnering aan de inflatie, die zelfs in Amsterdam zijn tol eiste. Hoewel de prijzen wat tegenvielen, lieten we ons er niet door uit het veld slaan. Toch kon ik het niet helpen om terug te denken aan die Heineken van 2 euro op de rommelmarkt, terwijl ik mijn glas omhoog hief naar de feestende menigte.
Oranjebloesem
Dansend aan de Kade
Ons feest begon bij de aan de kade stage. Hier was de getalenteerde DJ Rozie de aanzet tot het feest. Haar muziekstijl mengde trance met house, en ze wist de menigte met haar beats mee te slepen vanaf het allereerste moment. Haar set bereikte een hoogtepunt toen ze afsloot met de kraker “Hello” van Martin Solveig, waarbij de menigte uitbundig meejuichte en danste op de bekende melodieën.
Na het optreden bij de Heineken Silver Stage besloten we een kijkje te nemen op de Main Stage, waar Joris Voorn zijn magische set aan het draaien was. Terwijl we dansten op zijn muziek, begon langzaam maar zeker het zonnetje door te komen, waardoor de sfeer alleen maar beter werd. Hoewel Joris Voorn ons aanvankelijk helemaal meenam in zijn muzikale wereld, merkten we na verloop van tijd dat zijn set een beetje eentonig begon te worden.
Nieuwsgierig naar wat de rest van het festival te bieden had, besloten we door te gaan naar de tent waar Michel de Hey een back-to-back set draaide met Luuk van Dijk. De visuele effecten in de tent waren indrukwekkend en sloten perfect aan bij de muziek, waardoor de atmosfeer nog intenser werd.
Oranjebloesem
De Grote Afsluiter
Als kers op de taart sloot de Belgische DJ Amelie Lens de Main Stage af. Haar stijl was een tandje harder dan die van Joris Voorn, wat zorgde voor een explosie van energie in de menigte. Het publiek ging helemaal op in haar krachtige beats en opzwepende muziek, waardoor de sfeer tot een hoogtepunt steeg. Helaas kwam aan al het goede een einde toen het festival om 20:00 uur stopte. Ondanks het vroegtijdige afscheid is Oranjebloesem een prachtig festival, met verschillende elektronische muziekstijlen. Wij komen sowieso volgend jaar weer terug!
Ervaring van reporter Lars Besselink
Afgelopen Koningsdag had ik het genoegen om Oranjebloesem 2024 bij te wonen, een festival dat zich opwerpt als een onmisbare belevenis voor muziekliefhebbers en feestgangers. Gehouden in het historische Olympisch Stadion in Amsterdam, bood het festival een unieke setting die bijdroeg aan een bijzondere festivalsfeer.
Het weer speelde verrassend genoeg mee; ondanks een beetje regen kwam de zongeregeld door en de meeste tijd was het aangenaam bewolkt, waardoor je geen jas nodig had. Dit was een meevaller want ze hadden veel regen voorspeld.
De Muzikale Hoogtepunten
De line-up van Oranjebloesem was indrukwekkend, met optredens van onder anderen Stan Christ, Dyen en Creeds. Deze artiesten stelden niet teleur en wisten met hun energieke sets de menigte op te zwepen. Het was goed hoe de muziek de ruimte vulde, zowel binnen het stadion als op de buitenterreinen, waarbij de geluidskwaliteit uitstekend was – precies hard genoeg om van te genieten zonder pijnlijk voor je oren te zijn, ook als je dichtbij de boxen stond.
Faciliteiten en Organisatie
Wat betreft de organisatie, Oranjebloesem scoorde hoog op toegankelijkheid en comfort. De aanwezigheid van voldoende lockers en makkelijk toegankelijke toiletten, waarvoor je nooit lang hoefde te wachten, droeg sterk bij aan een fijne dag. Ook was het een voordeel dat je geen munten hoefde te kopen voor drankjes; alles kon gemakkelijk met de bankpas betaald worden. Het is altijd fijn als je niet aan het einde van de dag munten over hebt of er juist net te weinig hebt voor het laatste drankje.
Hoewel de prijs van de drankjes aan de hoge kant was – €3,90 voor een klein biertje en €7,80 voor een grote – was het gemak van snelle service dit zeker waard. Bovendien waren de bars goed verspreid over het terrein en ruim bemand, waardoor je nooit lang hoefde te wachten op een nieuw drankje.
Sfeer en Ervaring
De sfeer op het festival was buitengewoon positief; iedereen leek het naar zijn zin te hebben, zonder enige ongeregeldheden. Dit zorgde voor een ontspannen omgeving waarin bezoekers vrij konden bewegen en genieten van de muziek en elkaar. De locatie in het Olympisch Stadion, hoewel niet overdadig versierd, droeg zeker bij aan een gevoel van immersion. Je hebt natuurlijk niet elke week een festival in een historisch stadion.
Interactie en Publiek
Een ander opvallend aspect van Oranjebloesem was de interactie tussen de festivalgangers. Er heerste een gemoedelijke en open sfeer die kenmerkend is voor de beste festivals. Mensen van alle leeftijden en achtergronden kwamen samen om te genieten van de muziek en de feestdag. Het publiek was energiek en enthousiast, wat bijdroeg aan de levendige sfeer. Je kon overal vrij bewegen en overal waar je stond, voelde je de positieve energie van de menigte.
Ongekende belevenis
Het festival had een magische sfeer over zich heen, dat kon je al zien zodra je het terrein betrad. Overal om je heen waren mensen aan het dansen, lachen en genieten van de muziek. De verschillende podia boden een scala aan muziekgenres. Ik was voornamelijk te vinden bij ‘onder het vuur’ en ‘de hoofdtribune’. Dit waren toch wel echt mijn hoogtepunten van de dag. SNTS zorgde ervoor dat zijn harde schranz muziek overal over het terrein te horen was. Ongekend. Wat kan die man draaien zeg. Hierna naar de lichtere drumcode beats van Joris Voorn. Afwisseling is zeker mijn go-to tijdens een festival en ik probeer dan ook van alles wat te zien. Om de dag goed af te sluiten bezocht ik Paula Temple. Een absolute grootheid in de techno-scene. Het was ook niet mijn eerste keer dat ik haar zag draaien maar ik blijf me verbazen over wat zij weet neer te zetten. De oranje lichten en vlammenwerpers die uit de stage staken zorgde er dan ook voor dat dit een ongekende belevenis was. Een perfecte afsluiter van de dag.
Een Paar Minpunten
Het festival eindigde helaas al om 20.00 uur, wat iets vroeger is dan gebruikelijk bij soortgelijke evenementen. Dit was echter te wijten aan regelgeving in Amsterdam en viel buiten de controle van de organisatoren. Hoewel de stages zelf niet overdreven indrukwekkend waren in termen van opzet en lichtshows, maakte de kwaliteit van de muziek en de algehele sfeer veel goed. Ook begon het al om 12:00, waardoor je ruim de tijd had om te feesten.
Na afloop van het festival hebben we besloten een taxi naar huis te nemen om de drukte bij het openbaar vervoer te vermijden, wat een goede keuze bleek gezien de omvang van het evenement en het feit dat alle andere evenementen in Amsterdam ook om 8 uur eindigden.
Conclusie: Op Naar Oranjebloesem 2025!
Oranjebloesem 2024 was een festival dat een fantastische ervaring bood. De unieke locatie, samen met topoptredens, positieve sfeer, en uitstekende faciliteiten, zorgden voor een
memorabele Koningsdag. Het is een evenement dat ik niemand zou willen onthouden en waar ik volgend jaar zeker weer bij zal zijn. Oranjebloesem heeft zichzelf wederom bewezen als een hoogtepunt van de festivalagenda en ik kijk nu al uit naar de editie van 2025!
2 mei 2024