Report: Sziget festival 2023

Report: Sziget festival 2023

Donderdag 10 augustus was het eindelijk zo ver! Het Sziget festival is begonnen en wij kregen de kans om zes dagen lang van dit festival te genieten. Denk aan geweldige muziek, lekker eten, gezellige mensen, zon en genoeg activiteiten om aan deel te nemen. Ben je benieuwd wat het Sziget Festival allemaal te bieden had? Lees dan vooral verder!

Muziek
Een groot voordeel van het festival is dat er een grote variatie is aan muziek. Normaal gesproken zijn wij voornamelijk te vinden bij de house en techno stages (TicketSwap Colosseum en Samsung Party Arena), maar dit jaar hebben we het anders aangepakt. We hebben zo veel mogelijk verschillende stages bezocht, zoals: de Main stage (verschillende genres, zoals Rock, hiphop, pop, EDM en alternatief), FreeDome (diverse genres, zoals hiphop en rock), DropYard (hiphop), TicketSwap Colosseum (techno), Samsung Party Arena (house, techno en DNB), diverse andere kleinere stages (pop muziek).

Er zijn in totaal drie artiesten die volgens ons het hoogtepunt waren van Sziget:
Imagine Dragons (Main stage): het was erg druk bij deze act (we hebben het nog nooit zo druk gezien op de Main stage), maar dat was logisch nadat we hebben gezien wat voor wereldact zij hebben neergezet. Ze speelden al hun bekende nummers, waaronder: Radioactive, Thunder, Believer en nog veel meer. Het was een spektakel en de sfeer zat er erg goed in!

Macklemore (Main stage): we hebben deze artiest vier jaar geleden ook al gezien op Sziget, dus we wisten wat we konden verwachten. Desondanks was het weer een genot om naar deze artiest te luisteren. Hij maakte er echt een feestje van en betrok het publiek ook telkens in zijn act, zoals een dance battle tussen twee mensen uit het publiek die op de main stage tegen elkaar gingen strijden. Tenslotte sloot hij af met het nummer “Can’t Hold Us”, toen ontplofte het publiek helemaal en we hebben nog nooit zoveel handen en bier in de lucht zien vliegen!

Massano (TicketSwap Colosseum): deze melodieuze techno artiest wordt bijna nooit in Nederland geboekt en daarom konden we hem niet missen. We wisten ongeveer wat we van hem konden verwachten, maar toch heeft hij al onze verwachtingen overtroffen. Zijn trackselectie was erg goed en hij draaide ook veel unreleased platen, daarnaast waren zijn transities van wereld niveau. Tenslotte draaide hij als een na laatste nummer zijn meest bekende plaat, The Feeling. Kortom enorm genoten van deze Engelse DJ.

Activiteiten
Naast het genieten van de muziek zijn er ook genoeg activiteiten waaraan je kunt deelnemen.
De laatste dag zijn we naar de ArtZone gegaan om onze creativiteit los te laten. Wat we erg fijn vonden aan deze zone is dat er een oase van rust hing en je merkte vooral in deze zone dat je op de “Island of Freedom” was. Iedereen was lekker zijn ding aan het doen, zoals genieten van de kunst en creatief bezig zijn. Wij hebben zelf een tekening gemaakt op een klein kaartje en deze tussen de honderden andere tekeningen opgehangen.

Daarna hebben we nog een bezoekje gebracht aan de DropYard stage, want hier zou een dance battle plaats vinden. Er waren dansers die zich van tevoren hadden opgegeven en vervolgens werden opgeroepen door de hosts. Er was voldoende afwisseling tussen verschillende dansstijlen en het niveau lag erg hoog. Op het moment dat er twee breakdancers tegen elkaar gingen dansen, wisten we niet wat ons overkwam. Er werd de ene salto naar de andere salto gegooid en het publiek werd net zoals ons, helemaal wild!

 

Veranderingen op Sziget?
Zoals Sziget zelf beloofd had werden de sanitaire voorzieningen verbeterd dit jaar. Dit hebben we zeker gemerkt. Er stonden ten eerste al meer toiletten en ook nog is toiletten die je kon doorspoelen. Zo had je ook minder last van de geur in de buitenlucht, dit heeft Sziget goed gedaan en zorgt voor een veel fijnere ervaring voor de bezoekers.

Ook kregen wij het gevoel dat Sziget meer nadruk legt op het recyclen van de bekers. Bij het halen van een drankje betaal je namelijk statiegeld voor je beker, mits je je oude beker weer inlevert. Dit was voorgaande jaren inderdaad ook al, maar dit jaar betaal je bijna 3 euro extra als je jouw beker weggooit i.p.v. inlevert. Als wij het goed herinneren was dit vorig jaar rond de 600 Hongaarse forint (ongeveer €1,50), dit is dus bijna 2x zoveel geworden.

Minder stof in de lucht was ook iets wat Sziget de bezoekers heeft beloofd. Ik zal met de deur in huis vallen dit hebben zij ook weer waargemaakt, maar er is zeker nog plaats voor verbetering. De eerste dagen merkten we al meteen vermindering van het stof, doordat er meer gras en minder zand aanwezig was op het festivalterrein. Daarnaast waren er ook wagens die voorbijreden en spoten met een waterkanon, waardoor al het stof zakte. De laatste dagen werd het wel erger, maar dit komt doordat het gras wordt stukgelopen door de honderdduizenden mensen op het festival waardoor er meer zandvlaktes ontstaan uiteraard.

Het aanbod van eten en drinken op het festivalterrein leek groter dan ooit tevoren. Er waren meer kraampjes met internationale gerechten en opties voor vegetariërs en veganisten. Dit zorgde ervoor dat festivalgangers een breed scala aan smaken konden ontdekken. De hoeveelheid keuze was fijn, maar hoe het smaakte was allemaal minder voor ons. Het eten is slecht afgedekt en ligt er vaak te lang, hierdoor gaat de kwaliteit van het eten achteruit. Daarnaast kunnen insecten er makkelijk bij, dus smakelijk is het niet. Zo heb je wel kraampjes tussen zitten die het á la minute maken zoals hotdogs en tosti’s die wel goed te eten zijn.

Als laatste zien wij veranderingen met stages die anders opgemaakt zijn, maar alle stages zitten wel ongeveer op dezelfde plek zoals ze normaal staan. De laatste 2 edities was Elrow een dag aanwezig op Sziget, dit jaar was het anders. Elrow was er niet meer, maar in de plaats daarvan was een Awakenings editie op Sziget. Dit vond ik leuk voor de verandering, daarentegen zie ik liever volgend jaar Elrow weer terug. Dit komt puur door mijn muzieksmaak. Naar onze mening mag Sziget iets anders doen in de toekomst qua stages/opmaak, zodat het elk jaar weer een verrassing is hoe het festival eruit ziet.

Ziet Sziget ons terug volgend jaar?
Al met al hebben we dit jaar weer alle 6 de dagen van Sziget uiterst mogen genieten. Het is nu een paar dagen geleden dat we terug gekomen zijn in Nederland en ik schrijf dit nu met heimwee naar Sziget. Dus natuurlijk gaan we volgend jaar weer terug. Sziget is niet zomaar een festival, zoals in Nederland. Het is een levenservaring die je op doet. De reden wat dit festival zo speciaal maakt is de combinatie van goede muziek, gezellige mensen van over de hele wereld en de grote hoeveelheid activiteiten. Het festival wordt niets voor niets “The Island of Freedom” genoemd en dat merk je zodra je de eerste stap op de brug zet. Voor ons is het Sziget festival uitgegroeid tot een jaarlijks ritueel, waar we voorlopig nog geen afscheid van gaan nemen!

Geschreven door: Yiji Jin & Floris van Oirschot

29 augustus 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter