Report: 10 jaar Soenda festival

Report: 10 jaar Soenda festival

Met zoveel festivals op de planning dat het niet meer op twee handen te tellen was moest dit pinksterweekend wel een groot feest worden. Soenda Festival viert zaterdag 19 mei haar 10e verjaardag, een beter moment om dit festival in Utrecht te bezoeken lijkt er dus niet. Waar het zondag heerlijk rustig bijkomen in de zon is, zijn de weergoden op het verjaardagsfeestje van Soenda Festival niet goed gezind. Het is uitgestorven bij de insmeerbalie van de KWF, de grijze lucht zorgt ervoor dat het normaal gesproken zo kleurrijke publiek zich kleed in grauwkleurige jasjes. Gelukkig brengt de sfeer op het festival wel kleur. Soenda blijkt het festival van de grote vriendengroepen, vrienden die uit alle windstreken naar het centrale Utrecht zijn gekomen om deze zaterdag van elkaar en van de muziek te genieten.

Met 5 grote stages en een line up waar je u tegen zegt valt er deze festival-zaterdag genoeg te ontdekken. Voor de hardere techno word je doorverwezen naar de Komodo stage. Met grote namen als Rebekah, MPIA3 en Perc & Ansome is de duistere techno goed vertegenwoordigd. De opzet van de tent had beter gekund, binnenlopen aan de achterzijde van een donkere tent met knallende techno-beats kan een drempel vormen, het lijkt er namelijk overvol. Wanneer je via de zijkant naar binnen kan word het makkelijker en uitnodigender om tussen de beukende feestgangers door te manoeuvreren. De weg leidt vandaag opvallend vaak richting de Soembawa stage, waar de melodieuzere techno en house door de tent klinkt. De Amsterdamse DJ Job Jobse pakt met zijn karakteristieke dansbare house al vroeg op de dag de gehele tent in. Opvolger Mano Le Tough wordt bijgestaan door mooie visuals maar het blijkt dat veel mensen toch specifiek voor Job Jobse naar de Soembawa zijn gekomen, de tent loopt geleidelijk leeg.

Een grote menigte heeft zich inmiddels bij de mainstage verzameld waar RØDHÅD zijn set gestart is. De Berlijnse RØDHÅD lijkt de afgelopen jaren (terecht) op bijna ieder festival in Nederland op het affiche te staan, en bespeelt doorgaans de zintuigen van de doorgewinterde technoliefhebbers. Deze mainstage, ofwel de Java, oogt de hele dag gezellig druk. De opzet is daarnaast prachtig, bombastisch en goed uitgedacht. Een opzet die men doorgaans gewend is van de grotere Europese festivals. De diverse techno grootmachten die op deze stage na elkaar de bühne betreden zouden in principe allen zelf een groot podium af kunnen sluiten. Deze eer is er echter voor het duo Multiples, op dit moment nog beter bekend als de technolegendes Surgeon en Speedy J. Deze samenwerking kwam vorig jaar tijdens Reaktor ADE tot stand en blijkt geen eenmalig probeersel te zijn. Het geluid wordt nog eens goed opengedraaid, en er is een spectaculaire vuurwerkshow als toetje.

Van te voren werd er door medebezoekers al gewaarschuwd dat Soenda je niet snel laat gaan, letterlijk. De terugweg leidt de grote groep uitgebluste feestgangers over een smalle brug, waardoor het huiswaarts keren veel langer duurt dan dat men zou willen. Gelukkig is de nacht nog jong en de ondanks de vermoeidheid is de sfeer nog goed. Sommigen kruipen thuis in bed terwijl een enkeling nog een aantal laatste danspasjes doet bij de Afterparty in de Basis. Het was een heerlijke verjaardag met veel bier, fenomenaal decor en de gezelligheid van veel oude en nieuwe vrienden. Soenda festival tot volgend jaar!

22 mei 2018

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter