2020: Het jaar van stoppen met roken (op festivals)

2020: Het jaar van stoppen met roken (op festivals)

Steek jij weleens een peukje op in een tent op een festival? Daar willen festival organisaties en de NVWA (Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit) van af! De regulering gaat strenger worden op verschillende festivals. Waar voorheen nog wel een oogje werd dichtgeknepen bij het roken onder afkappingen gaan de organisaties het nu strenger controleren.

Front of House

Front of House is een stichting bestaande uit verschillende evenementenorganisatoren uit Noord-Brabant die zich sterk maken voor de belangen Brabantse evenementen en festivalbezoekers. De stichting het een campagne opgezet genaamd ”No Smokey” die roken in indoor locaties, tenten en overkappingen tegengaat. Organisaties die bij deze campagne zijn aangesloten zullen in 2020 strenger moeten controleren op het ”binnen” roken. Wanneer de NVWA onaangekondigd komt controleren bij deze evenementen kan de organisatie van het betreffende festival een boete verwachten van maar liefst €13.500… en daarbij kan jij als boosdoener (de betreffende roker) van het festivalterrein worden verwijderd.

Festivals zullen mee moeten werken

Veel organisaties zijn al aangesloten en er zullen er ongetwijfeld nog meerdere volgen, denk bijvoorbeeld aan Intents, Lakedance, 7th Sunday Festival, Wish Outdoor, Ploegendienst, Hockeylovers, Paperclip, Karma Outdoor, Shockerz en Breakout Run. Wil jij meer weten over deze stichting? Kijk dan op de website van No Smokey.

Ook Harmony of Hardcore zal strengere controles in gaan zetten. Een boete van €13.500 (per tent!) kan volgens hen dodelijk zijn voor een festival. Het is natuurlijk ook geen klein bedrag. De NVWA zal hoogstwaarschijnlijk tickets voor festivals aanschaffen om te kijken of organisaties zich aan de regeling houden. Festivalbezoekers worden daarom zeker aangeraden om zich aan het reglement te houden en buiten overkappingen te roken. Bekijk hieronder het recente bericht van HOH inclusief de No Smokey Promovideo.

Bericht Harmony of Hardcore:

Ga jij mee naar een veilig 2020?

Jij helpt jouw favoriete festival organisatie ontzettend door je goed aan de regels te houden. Wil jij ze een torenhoge boete besparen? Rook dan je sigaret onder het lopen naar een andere stage of ga even buiten in de open lucht staan. Dit voorkomt het risico dat je weggestuurd wordt en dat je favoriete festival met moeite een volgende editie kan organiseren door boetes.

Hoe zit het met E-Smoking en Vapen?

Daar wordt niks over gezegd. Maar het kan vanaf een afstand niet altijd even duidelijk zijn of iemand een sigaret rookt of een e-sigaret. De kans is dus groot dat je alsnog aangesproken wordt. Neem daarom niet het risico en maak het de organisaties makkelijk: Rook altijd gewoon alleen waar het toegestaan is.

9 januari 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter