50 jaar Pinkpop: een hoop legendarische momenten

50 jaar Pinkpop: een hoop legendarische momenten

Pinkpop mag dit jaar maar liefst vijftig kaarsjes uit blazen. En in al die jaren waren er een hoop legendarische momenten; van de jonge Dire Straits tot de sprong van Pearl Jam-zanger Eddie Vedde en van het wereldberoemde biertje van David Achter de Molen tot het egg incident van Anouk. Dit smacht naar een recap!

  • 18 mei 1970: de geboorte van een legendarisch popfestival. Wist je dat bij de eerste editie de ticketprijs 2,50 gulden was!? Dat is iets meer dan 1 euro. Wauw. Leefden we nu nog maar in die tijd hè. Maar dan had je natuurlijk niet zo’n grote namen als nu.
  • Dire Straits braken in 1978 door met de hit Sultans Of Swing en waren daarom een jaar later in een logische naam voor het programma op Pinkpop 1979. En dat begrijpen wij maar al te goed als je weet wat voor heerlijke tunes deze mannen kunnen maken. Luister maar eens naar het hemelse gitaarspel dat Mark Knopfler speelt tijdens het nummer Lady Writer.
  • Veertien jaar later, in 1992, ontstaat het misschien wel oudste virale fragment van Pinkpop: Eddie Vedder van Pearl Jam springt vanaf een camerakraan rechtstreeks het publiek in. De afgelopen jaren werd deze legendarische stagedive duizenden keren bekeken en dat betekende een grote doorbraak voor de band.
  • Anouk en de Pinkpoppers gingen in 1998 niet zo lekker van start. Tijdens haar allereerste optreden op Pinkpop werd de zangeres bekogeld met eieren. Wat ze vervolgens deed heeft ervoor gezorgd dat deze rockchick onvergetelijk werd; ze trok ter plekke haar besmeurde shirtje uit en zong verder in haar knalrode bh. Legend!
  • In het jaar 2000 maken de iconische roze Amnesty-hoedjes hun intrede op Pinkpop. Het blijkt een tijdeloze look te zijn want nu anno 2019 zijn ze er nog steeds. Speciaal voor de rockers onder ons heeft het hoedje sinds kort een zwarte binnenkant gekregen. Zo kun je komende zomer bij The Cure de zwarte kant opzetten en wanneer J. Balvin zijn Spaanse klanken laat horen, draai je het hoedje om naar roze. Ideaal, toch?
  • In 2009 gaf Krezip hun allerlaatste optreden op Pinkpop. Hadden wij ooit mogen dromen dat ze tien jaar later er toch weer zouden staan!? We can’t wait man!

  • Hoe kun je zo nonchalant en cool een biertje vangen terwijl je met je voeten op onstabiele handen van je fans staat. David Achter de Molen doet dat gewoon. Het fragment van de Nederlandse band John Coffey op Pinkpop 2015 verspreiden zich als een wild vuurtje op het net.

De jubileumeditie van Pinkpop 2019 vindt in het pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni. Informatie over de line-up en de ticketprijzen van Pinkpop vindt je allemaal op onze speciale Pinkpop pagina.

27 maart 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter