Bepaalt jouw muzieksmaak je drugsgebruik?

Bepaalt jouw muzieksmaak je drugsgebruik?

Misschien is deze vraag wel eens in je opgekomen. Gebruik jij de drugs die je nu gebruikt omdat je van bepaalde (of meerdere) muziekgenre(s) houdt? Wij van Festival Fans hebben verschillende anonieme festivalliefhebbers een aantal vragen gesteld om zo een antwoord te krijgen op deze vraag. Hoe denkt de Nederlandse festivalbezoeker hierover? En wordt er in deze festivalloze periode ook nog veel gesnoven, geslikt en gerookt?

Eerst is het natuurlijk wel makkelijk om te weten welke drugs het meeste wordt gebruikt per genre. Denk je aan hiphop, dan zie je al gauw een joint voor je, maar ook het “leanen” is iets wat je vooral in de teksten tegenkomt. Ook zijn mixdrankjes hier populair. Dit geldt ook voor urban feesten. Een ballonnetje hier en daar gaan er vervolgens ook wel in. Als we naar de gehele dance-scene kijken, dan vliegen er heel wat pilletjes om de oren. Dit is op deze feestjes en festivals erg populair. Wat betreft de rock liefhebbers, zij houden het vaak bij een biertje of jointje.

Tekst gaat verder onder de foto

Oké, voordat we verder gaan maak ik graag duidelijk dat deze gebruiken natuurlijk niet voor iedereen, het hele genre, gelden. Sommige feestbeesten gaan al heerlijk op de muziek zonder dat ze daar drugs of alcohol voor gebruiken. Neem dit artikel daarom ook niet te serieus. Het draait uiteindelijk maar om een aantal antwoorden van anonieme feestbeesten 😉

We hebben een aantal festivalliefhebbers ondervraagt over hun drugsgebruik en het genre dat ze het liefste luisteren.

– Hiphop – 

Zelf gebruik ik geen hard drugs, alleen alcohol, wiet & hasj en heel af en toe truffels. Of dat de teksten uit verschillende hiphop nummers een aanleiding waren om hier mee te beginnen? Uhm, op het moment dat ik meer hiphop begon te luisteren, verhuisde ik van mijn dorp naar een stad. Daar merkte ik dat er veel meer geblowd werd en dat het voor mezelf ook normaler leek te zijn. Sommige rappers die elke dag over blowen en andere drugs rapte, gaven mij het gevoel van ‘Oh, er zijn zo veel mensen die dit dagelijks doen’. Hierdoor werd de drempel voor mij lager en ging ik het vanzelf ook vaker doen. Als ik kijk naar het druggebruik op hiphop festivals, dan zie je dat er niet veel harddrugs wordt gebruikt. Wat wel opvalt, is de hoeveel wat er geblowd wordt op deze festivals. Je ziet de ene na de andere joint opgestoken worden. Niemand heeft last van elkaar en de sfeer is goed. Wel heb je bij de vooral wat grotere festivals enkele mensen die ook aan de mdma, xtc of coke zitten. Dit om de hele dag vol te kunnen houden in de hitte en alle moshpits, bijvoorbeeld op een festival als WOO HAH! Op dit moment gebruik ik zeker minder drugs omdat er nu geen feesten en festivals plaatsvinden. Zelf pak ik wel eens een biertje (of een paar) en rook ik nog wel eens een jointje.

 

– Harder styles – 

Ik denk niet dat ik meer drugs ben gaan gebruiken sinds ik naar deze muziekstijl ben gaan luisteren. Ik luisterde namelijk al naar harder styles voordat ik met drugs begon. Ik ben het wel meer gaan gebruiken sinds ik vaker naar festivals ga en ik het een keer geprobeerd heb. Als ik naar deze festivals ga gebruik ik xtc, mdma of 4fmp. Hoe het zit met druggebruik op de festivals die ik bezoek? Ik denk dat 85% van de festivalbezoekers het wel gebruikt op de festivals waar ik heen ga. Daarnaast heb ik bijna alle soorten wel voorbij zien komen haha. De meeste mensen nemen xtc, mdma of een paar 4fmp. Sommige mensen zitten aan de sos, pep of ketamine. Ik heb ook wel eens mensen aan de GHB zien zitten. Op dit moment gebruik ik niks. Ik vind het alleen leuk om het af en toe met mijn vrienden te doen op feestjes.

 

– Techno –

Op techno festivals gebruik ik wel eens xtc, pep en ketamine. Ik heb het idee dat ik meer ben gaan gebruiken sinds ik naar techno luister. Dit, omdat ik voor het eerst in aanmerking kwam met drugs toen ik op een festival was waar techno werd gedraaid. Het is natuurlijk iedereen zijn eigen keuze om te gebruiken. Er wordt daarom ook niet raar naar je gekeken als je niks gebruikt. Ik gebruik nu automatisch minder drugs, omdat ik alleen maar op festivals of afterparty’s iets gebruik. Dat valt nu weg door de corona maatregelen.

Tekst gaat verder onder de foto

 

– Techno –

Ook ik ben wel eens schuldig aan het gebruik van drugs op een festival. Wat ik meestal gebruik op een festival zijn truffels. Er zijn veel verschillende soorten truffels. Mijn favorieten zijn Atlantis en Hollandia. Meestal gebruik ik zo’n 13 a 15 gram om in mijn trip te komen. Als ik naar een paar uur merk dat mijn trip minder begint te worden ga ik mijn dranktempo verhogen. En af en toe pak ik nog wel eens xtc, 2cb of een beetje coke. Mijn voorkeur voor genre gaat tegenwoordig wel naar techno, maar een echte favoriet heb ik niet echt. Het ligt er echt aan met wie ik ga. Als ik een festival bezoek, gebruik ik 9 van de 10 keer drugs. Voor mij geldt: geen drugs geen festival. Maar ik gebruik het niet meteen. Meestal pas halverwege de dag. Want nuchter op een festival lopen is ook niet verkeerd. De mensen die geen drugs gebruiken vind ik niet apart. Er zijn ook zat mensen die niet drinken op een festival. Dus moet je die dan ook raar gaan vinden? Daarnaast is het altijd wel fijn om iemand in je groep te hebben die een beetje verstandig is. Mijn drugsgebruik is al een paar jaar verminderd. Maar dat heeft meer te maken met dat je ouder word denk ik. De katers worden erger. Je heb meer verantwoordelijkheden en gaat beter letten op je portemonnee.
Groetjes anoniem

 

– Rock – 

Ik ben zelf redelijk braaf. Ik drink alleen alcohol en ik rook wiet of hasj, maar meer niet. Persoonlijk denk ik niet dat de teksten van bands mijn drugsgebruik heeft beïnvloed. Dit omdat er binnen rock muziek een stuk minder over drugs wordt gezongen dan in bijvoorbeeld pop of rap. Ook wordt het minder verheerlijkt. Als er toch over drugs wordt gezongen is dit vaak in een context dat ze er mee in de knoop zitten of dat ze er in het verleden mee hebben gedeald. Ik werd alleen door psychedelische rock benieuwd hoe het was om bijvoorbeeld een jointje te roken, dit niet perse door de teksten, maar meer door het beeld en de verhalen van alle hippies die op Woodstock een joint rookten en dat heerlijk vonden. Het publiek op rock festivals is redelijk braaf. Zelf zie ik drank en wiet/hasj het meeste voorbijkomen. Het ligt natuurlijk ook wel aan het festival. Op de Zwarte Cross zal je vooral mensen gewoon lekker bier zien drinken, maar op festivals waar iets meer experimentele rock muziek voorkomt, worden wel meer verschillende soorten drugs gebruikt. Op het moment gebruik ik zeker minder drugs, omdat er natuurlijk nergens feesten zijn en om dan thuis aan de drugs te gaan… Is ook niet ideaal!

 

 

– Beatdown (Hardcore/ Metal) – 

Welke soorten drugs ik heb geprobeerd? Ik rook wel eens wiet, heb af en toe truffels gebruikt, ik drink af en toe wat bier en heb ooit lean geprobeerd. De muziek die ik luister valt trouwens niet precies in de categorie Metal, daar wordt er stukken meer gedronken en ook wel meer drugs gebruikt. Sinds ik Beatdown ben gaan luisteren, ben ik alleen maar gaan minderen. De hele scene is juist tegen gebruik en tegen drank e.t.c. Je hebt zelfs groepen die zich “Straight edge”noemen, deze drinken/ gebruiken nooit. Wel denk ik dat er binnen mijn genre door een klein deel geblowt/ gedronken wordt. Een enkeling gebruikt coke. Ik blow niet meer of minder door festivals of evenementen. Ik merk dus geen verschil nu alles is afgelast.

Tekst gaat verder onder de foto

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, verschillen de antwoorden best veel van elkaar. Sommige bezoekers zijn wel meer drugs gaan gebruiken doordat ze naar bepaalde genres zijn gaan luisteren, terwijl anderen juist meer gebruiken door het bezoeken van festivals. Ook zie je dat er bij de laatste twee genres sowieso niet zoveel wordt gebruikt. Je zou op zich kunnen stellen dat bepaalde genres je druggebruik enigszins kunnen beïnvloeden. Het feit dat er op festivals ook veel wordt gebruikt, hangt namelijk ook wel samen met het genre. Zo zie je dat er bij harderstyles véél meer wordt gebruikt dan bij bijvoorbeeld rock festivals.

Heb jij het idee dat jouw muziekstijl jouw druggebruik beïnvloed? Laat het hieronder weten in de reacties. Wij zijn erg benieuwd!

8 april 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter