Bezoek aan Amsterdam Light Festival 2022

Bezoek aan Amsterdam Light Festival 2022

Op donderdag 1 december zijn wij naar de opening van het Amsterdam Light Festival geweest. In de mooie winterse maanden verandert Amsterdam in een paradijs van lichtkunsten. Een boottocht door de grachten van Amsterdam, waar je aan elke kant die je opkijkt je ogen uitkijkt. De thema van dit jaar was ‘Imagine Beyond’ en tijdens de tour werden wij meegenomen in de wereld van verbeelding.

Dit jaar was het al de elfde editie van het Amsterdam Light Festival en na twee jaar kon het eindelijk weer in de oude vorm doorgaan. Door de pandemie kon het lichtfestival in de afgelopen twee jaren niet doorgaan in de vorm van een rondvaart. Wel had de organisatie toen alsnog de handen uit de mouwen gestoken en hebben ze door middel van een mooie en bijzondere samenwerkingsverband om iets moois in elkaar te zetten. Ze hadden de kunstwerken toen over de hele stad verspreid en speciale looproutes gemaakt, zodat mensen alsnog van de prachtige kunstwerken konden genieten.

Gelukkig was alles weer het oude en kon de rondvaart van het Amsterdam Light Festival dit jaar doorgaan met maar liefst twintig lichtkunstwerken. In samenwerking met o.a. LOVERS Canal Cruises, een Amsterdamse basisschoolklas, studenten van de Breitner Academie, UvA, vele ontwerpers en kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland hebben ze een mooi evenement georganiseerd.

De boottocht duurde ongeveer 75 minuten, daarnaast kregen we tijdens de rondvaart ook allerlei leuke en interessante voorlichting over de kunstwerken en kunstenaars. Zoals ik al eerder had vernoemd bestond het Amsterdam Light Festival dit jaar uit twintig lichtkunstwerken. Ze waren allemaal erg mooi, maar aangezien ik ze niet alle twintig langs wil gaan om de verbeelding en ervaring aan jullie zelf over te laten, zal ik vertellen over mijn vijf favoriete kunstwerken.

Photo by Janus van den Eijnden

We beginnen bij de vuurvliegjes tunnel. Als klein meisje was ik altijd helemaal weg van vuurvliegjes in Disney films en wou ik het altijd al met mijn eigen ogen zien. Toen we de tunnel in vaarden, waar ze met kleine bewegende lichtjes het effect van de vuurvliegjes nagebouwd hadden, keek ik mijn ogen uit en was het net of ik de tunnel van mijn kinderdromen in vaarde. Het tweede kunstwerk, dat ook zeker mijn aandacht trok, was de verlichte ladder op het topje van het gebouw van de Universiteit van Amsterdam. De kunstenaar noemde het de ladder naar de hemel. Ik vond het idee erachter erg mooi en de verbeelding van de ladder die richting de hemel uit stook maakte het erg uniek. Dan het kunstwerk, dat gebaseerd was op de verbeelding van kinderen. De zeedieren, die normaal gesproken onder water leven, leefden nu boven water. Het zag er heel kleurrijk uit en was mooi om te zien hoe ze de verbeeldingen wat kinderen tot leven hadden gebracht. Wat  ook mijn aandacht trok, was het grote nagebouwde knikkerbaan, waarin de grote verlichte knikkers allemaal een eigen pad leidden. Ondanks dat ze allemaal een eigen weg volgden, zag het er alsnog uit als één groot en mooi geheel. Ten slotte het laatste lichtkunstwerk waar we langskwamen, de hoge waterval, die nagebouwd was met een groot aantal kleine lichtjes. De lichtjes in het kunstwerk bewogen, waardoor het op een echte waterval leek en een aantrekkelijke uitstraling had.

Op onze TikTok pagina vind je wat mooie beelden van het Amsterdam Light Festival, maar niks is zo mooi als een echte beleving. Het lichtfestival duurt van 1 december 2022 tot 22 januari 2023, dus pak zeker je kans. Het is een leuke ervaring voor jong en oud, dus boek je tickets en maak de rondvaart zelf mee in de prachtige grachten van Amsterdam.

2 december 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter