Dimensions 2015

Dimensions 2015

Neem een duik in de wondere wereld van Dimensions festival.

 

Bij Dimensions, kom je niet zomaar. Toegegeven, de reis is heftig en festivals als Melt en Fusion voelen als naast de deur vergeleken met dit festival. Ben je eenmaal in Pula, dan is het vinden van de camping nog een uitdaging. Een tip: voor hen die de preparty mee willen maken, plan dit ruim en vertrek een dag eerder wanneer je de auto neemt. Je hoefde voor de preparty geen kaartjes vooraf te kopen, aan de deur was dezelfde prijs. Ondanks de hoeveelheid mailtjes van de organisatie, was het dus niet uitverkocht. Ook de verkoop van de festivaltickets verliep enigszins curieus, eerst kwam de mededeling dat het uitverkocht was, waarna een “zeer kleine hoeveelheid tickets”, met bijbehorende prijs, alsnog in de verkoop kwam. Uiteindelijk verkocht het festival niet uit, en raakten mensen die onder de druk een kaartje gekocht hadden, deze niet meer kwijt. Op de site boden wanhopige (maar humoristische) mensen hun ticket in ruil voor een doos Oreo’s aan. Of dat gelukt is weet ik niet, maar het zegt genoeg.

Dimensions-Festival-2015- Ross Silcocks - Entirety Labs2

 

Opvallend aan dit festival is dat de festivalcamping niet een of ander veld met dixies is, maar een echte camping. Je kon er bij wijze van spreken vorige week nog met je ouders staan. Speciaal voor Dimensions (en Outlook, een week later), wordt het omgetoverd tot een volwaardige festivalcamping, maar dan met mooi toiletgebouw en veel watertappunten. Wel de lusten, niet de lasten. De lasten bestonden met name uit zeer overdreven beveiliging, in verschillende kleuren hesjes waarvan de betekenis nog steeds niet duidelijk is. Wel was duidelijk dat bij elke stage, en bij elke hoek opnieuw gecheckt moest worden of je alle benodigde bandjes had. Dit zorgde voor rijen, wat jammer was wanneer ze lang waren. Het feit dat het festival niet uitverkocht was, komt dan niet slecht uit.

Dat het festival van Engelse organisatie is, is t merken aan de Londense prijzen. Een biertje is ruim 4 euro, een klein stukje Engeland in Kroatie. Een grove schatting levert op dat waarschijnlijk 90% van de festivalgangers Brits is, wat bijzondere momenten oplevert op de kruispuntjes, met zeer veel botsingen. Het publiek, vooral de dames, besteedt veel tijd en moeite aan hun uiterlijk. Dit jaar levert dat in een notendop op: glitters, winged eyeliner, twee knotjes, badpakken en opvallend veel tattoo’s en piercings.

De locatie verdient een extra vermelding, al vanaf de camping heb je uitzicht op een verrassend heldere zee. Dat het festival aan de kust lag, wisten we, maar dat het water zo blauw, het strand zo lang en zonsondergang zo mooi zijn, was van te voren niet tot ons doorgedrongen. Dit maakt, samen met de beachparty die de hele dag duurt, al snel een einde aan je kater. De muziek die op het strand gedraaid wordt is een fijne mix tussen Indie en elektronische beats, de eervolle vermelding gaat naar Afriquoi, die met Afrikaanse drums zelfs op zondag de mensen van hun luchtbedje kreeg. Het was nog nooit zo makkelijk om zin te krijgen in een nieuwe nacht. Op het festivalterrein zelf zijn 8 verschillende stages, met allemaal een zeer eigen atmosfeer. De Moat is smal, tussen fortmuren van vijf meter dik en vijftien meter hoog. Het is rokerig en bijna claustrofobisch in de snoeiharde stoomtreintechno die er gedraaid wordt. De versterkers hebben een basbox waarvan je glitters er spontaan weer afvallen. Een ander uiterste is Noah’s Ballroom, met een capaciteit van slechts 75 mensen lijkt het nog het meest op een mini arena waar de DJ neerkijkt op de kleine selectie van dansende mensen. Een klein pareltje, naast alle andere, open stages zoals je ze van festivals gewend bent. De boatparties zijn een voorbeeld van wat Dimensions uniek maakt. Ze worden gehost door verschillende labels, zo vond ik mezelf op zaterdagavond in het zachte licht na zonsondergang op de boot van “Dollop”, een funky muziekmix die perfect was voor de setting.

Dimensions Sunday Night [D](c) Ross Silcocks - Entirety Labs-163 (Ben Klock)

En dan komt de nacht, iedereen mag weer. Over het algemeen valt op dat veel DJ’s disco in hun set mixen. Gedurende het hele weekend kon je van tijd tot tijd je funky danspasjes laten zien. De beste sets waren van Space Dimension Controller op vrijdag en zaterdagavond. Met een sterke tromroffel in een verder stevige technoset was dit een nieuwe ontdekking voor ons, hij draaide via Nederlands trots “Zeezout”, goed om te zien dat hij in Nederland dus voet aan de grond krijgt. Ook waren er natuurlijk de DJ’s waarvan je weet dat het goed is. Legende Lil Louis erfde van zijn voorganger een stukgedraaid publiek, na de slechtste afbouw van het weekend. Na tien minuten luisteren naar een monotone drumcomputer, weet hij het binnen vijf minuten te transformeren naar fijne, oldschool house. Je weet dat het een tikje “fout” is, maar toch vergeet je direct dat je voeten pijn deden. Op de Floating Points kwam belachelijk weinig publiek af, maar dat deed niet af aan de mooie opbouw in de fijne dansbare set, een perfect begin van de avond en het bewijs dat veel mensen niet altijd wijst op hoge kwaliteit. Ook op Ame kan je altijd rekenen, met hun diepe maar opgewekte beats, van Moodyman moet je houden, maar wat hij deed, deed hij goed. Ook geen allemansvriend, maar geliefd bij hen die het trekken, was de serie sets van de DJ’s van Giegling, uiteraard in de Moat.

Als de zondag de moeilijkste avond was, merkten Gerd Janson en John Talabot daar waarschijnlijk weinig van, het verder redelijk rustige publiek ging eindelijk echt los. Beiden waren ingevolgen namens radiostation NTS, en dit vertrouwen hebben ze niet beschaamd. John Talabot was een waardige afsluiter, zijn set had meerdere nummers die het waard zijn om terug te luisteren, waaronder een dromerige remix van Jamie XX. Het was schitterend, geef die man een standbeeld.

De zon, de zee en het strand maken van de locatie al een bijzondere ervaring. De DJ’s geven je weekend met recht een extra dimensie. Laat je verrassen door eens niet naar een gebruikelijk festivalland te gaan. Het is de moeite waard.

Dimensions Friday (c) Ross Silcocks - Entirety Labs-11

Voor de vijfde verjaardag van Dimensions festival is de registratie inmiddels open gegaan: www.dimensionsfestival.com.

6 september 2015

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter