Even beter leren kennen: Showtek interview!

Even beter leren kennen: Showtek interview!

Je kent ze misschien van hun Hardstyle periode met de track FTS, of juist van te gekke EDM tracks. Showtek is een dynamisch duo die samen de hele wereld rondreizen! Wij hebben 1 van het duo, Sjoerd Jansen, geïnterviewd. Lees snel verder over bijvoorbeeld nieuwe track releases en interessante weetjes!

Jullie produceren binnen meerdere genres, hebben jullie persoonlijk of allebei dan ook een favoriet genre?

Ik denk dat Wouter en ik (Sjoerd Jansen), allebei naar Hiphop luisteren. Wouter heeft zijn hele leven al echt naar Hiphop geluisterd. Dan praat ik echt over artiesten als 2pac, Biggie en Wutang. Muziek in de jaren ‘90, dus echt vanaf het begin. Ik ook wel een beetje, maar niet zo intens als Wouter. Ik luister zelf ook veel naar Spaanstalige muziek zoals Reggaeton. Ik woon zelf in Miami dus ik ben eigenlijk automatisch beïnvloed door de caribische leefomstandigheden. Ik luister zelf ook veel naar Bad Bunny, en naar J Balvin en dat soort dingetjes. Wouter luistert ook veel naar pop, hij luistert veel naar Coldplay. Dat vind ik ook wel cool, maar niet in de mate waarin Wouter het leuk vindt.

Wouter speelt zelf ook piano en gitaar, ik ben iets technischer op het gebied van mixen en dat soort dingetjes. Toen wij in de Techno/Hardstyle begonnen kwamen onze muzikale voorkeuren niet echt helemaal naar buiten. We waren vooral actief in de Dance. Naarmate de jaren gevorderd zijn proberen we wel een beetje als artiest te blijven groeien en te blijven ontdekken. Het is heel belangrijk om je eigen ei kwijt te kunnen en artistieke vrijheid te hebben, en die ook te krijgen.

Daarom hoor je nu in onze muziek ook iets meer variatie, in de komende maanden komt er bijvoorbeeld een plaat uit met een Spaanse grote popzangeres, waarvan de plaat 95 BPM is. Compleet Spaanse pop. Wel met een lekker melodietje op de achtergrond, maar totaal niet EDM. Een andere release die eraan komt is met Gammer, 150 BPM, Dubstep, Harddance en dat is weer compleet de andere kant. Dat vinden wij ook gewoon leuk om te doen en zo blijft onze carrière ook interessant. Zo komen onze eigen persoonlijke voorkeuren en smaak ook naar buiten.

 

Ik luister veel naar Bad Bunny & J Balvin” ~Sjoerd

Waar leven jullie op dit moment? Hoe vinden of vonden jullie het in Amerika? Missen jullie Eindhoven wel eens waar jullie zijn opgegroeid?

Wij zijn eigenlijk geboren en getogen in Geldrop, maar heel snel verhuisd naar Veldhoven. Daarna zijn we door verhuisd naar Eindhoven. We zijn dus eigenlijk wel echt opgegroeid in Eindhoven. Een jaar of drie geleden zijn wij naar Amerika verhuisd en dat was heel frappant. We hadden namelijk een studio in Leende, Leende is een dorp naast Eindhoven. Daar hebben we bijna alle hitjes gemaakt. We zaten eerst in de “Hollywood”, de oude Hollywood club boven de Dommelstraat in Eindhoven. Daar hebben we echt onze Hardstyle muziek geproduceerd, dus FTS en Colour of the Harder Styles. Toen zijn we verhuisd naar Leende, daar hebben we even een fase doorgaan van transitie. Zo hebben we met David Guetta, met Tiësto en met heel veel andere jongens gewerkt, waar heel veel succes uitkwam. Toen wilden we eigenlijk naar Eindhoven verhuizen omdat we Leende net te klein vonden. We hebben toen een nieuwe studio in Eindhoven gebouwd.

Uiteindelijk kregen Wouter en ik beide een vriendin die allebei Canadees waren. Wouter’s vriendin komt uit Toronto mijn vriendin komt uit Montreal. We zijn toen beide verhuisd, ofja verhuisd, heel veel naar Amerika vertrokken, ook omdat we daar heel veel shows hadden. Daar gebeurde veel op muzikaal gebied. En we wilden ook een beetje uit onze EDM cirkel stappen om een soort van nieuw chapter aan te gaan in ons leven. Maar dat kwam eigenlijk ook tegelijk met onze vriendinnen. Wouter’s vriendin woonde in New York, mijne in Miami en we zijn daar eigenlijk heel veel keren gebleven. Heen en weer gehopt, maar hebben uiteindelijk toch besloten om daar ook een stukje leven op te bouwen. Wij voelen ons nog steeds Nederlands. Wij missen Eindhoven nog steeds wel eens om simpele dingen. Lekker een keer naar een wedstrijdje van PSV gaan, of gewoon even met je moeder op het terras zitten. En Eindhoven is nog steeds onze backbone van onze carrière, daar staan onze studio’s nog wel, dus we werken nog steeds in Eindhoven. Als we aan het touren zijn door Europa is Eindhoven onze thuisbasis. Maar ik woon dus in Miami, Wouter in New York en als er touren zijn werken we veel samen. We gaan vaak naar Los Angeles toe om aan muziek te werken, daar komen we ook samen.

 

“Wij missen Eindhoven nog steeds wel eens om simpele dingen”

Wat zijn de hoogtepunten van jullie carrière? En welke waren minder?

Er zijn natuurlijk wel een paar hoogtepunten, dat zijn er eigenlijk heel veel. Toen we nog bezig waren in de Hardstyle, hadden we een plaat gemaakt die FTS heette. Dat was destijds wel de plaat die onze carrière mega geboost heeft. Dit gebeurde terwijl we eigenlijk een internationale hardstyle act werden en destijds misschien ook een van de grotere waren. Een ander hoogtepunt is het werken met David Guetta, waarmee we een plaat maakte die “Bad” heette en dat is misschien wel een van de meest gestreamde en beluisterde dance platen in de laatste 10 jaar? Dat is voor ons een van onze grootste hits.

Een ander hoogtepunt is dat wij van onze hobby ons werk hebben kunnen maken. Werk klinkt wel serieus, maar uiteindelijk hou je van muziek maken. Muziek is een soort van uiting van je persoonlijkheid, van je emoties, en om daar je brood mee te kunnen verdienen is natuurlijk prachtig. Het feit dat we dat kunnen delen met onze fans over heel de wereld, zijn ook hoogtepunten. Overal heen vliegen, overal schreeuwende mensen. Toen we in India kwamen waren er mensen in het publiek die letterlijk moesten huilen omdat ze ons zagen. Dan slaap je daar in zo’n 5-sterren hotel en als je ziet wat mensen in India zelf hebben, dan zie je wat je carrière je gebracht heeft. Dan wordt je even met beide benen op de grond gedrukt, hoe blij je eigenlijk moet zijn met wat je hebt en dat je daar eigenlijk altijd heel erg humble over moet zijn en hard moet werken. Dat je jouw emotie die je in de muziek stopt kunt delen waardoor mensen hun problemen soms vergeten is natuurlijk prachtig. Dat zijn mijn hoogtepunten.

Welke minder waren? Nou goed, ik denk niet echt dat er mindere punten waren in onze carrière. Ik denk wel dat er tijden zijn geweest dat we onzeker waren over waar onze muzikale carrière heenging. We waren in de Hardstyle ontzettend popular, echt wel 4/5 jaar in de top gestaan. We wilden eigenlijk iets nieuws en we wisten niet precies wat we moesten doen. Toen hebben we eigenlijk besloten dat we een nieuw project gingen maken voor nieuwe muziek. Dat heette toen Skink, dat was eigenlijk onze artiestennaam. Uiteindelijk is Skink ons label geworden omdat we dachten: nee weet je wat, we gaan onze Showtek niet aan de kant zetten, we gaan gewoon een label neerzetten met heel gevarieerde muziek. Een label waar zelfs een Reggaeton plaat of een lekkere slow EDM plaat van 110BPM op uit kan komen. Goede muziek is goede muziek en we willen niet binnen de box denken. Dus uiteindelijk was dat even een mindere periode in onze carrière, omdat we even dachten dat we een hele grote omslag gingen maken. Maar dat werd uiteindelijk ook weer een hoogtepunt, omdat we natuurlijk een keuze hadden gemaakt om over angsten heen te stappen en al onze liefde, tijd en ziel in onze muziek te stoppen. Dus echt mindere punten zijn er niet geweest. Uiteindelijk is het reizen en de nachten overslaan wel heel zwaar. Maar goed, dan hadden we voor een andere carrière moeten kiezen dus daar mogen we eigenlijk helemaal niet over klagen.

 

“We hebben van onze hobby ons werk kunnen maken”

Jullie hebben flink getourd op flink wat plekken. Is er een favoriet festival, land of stad waar jullie graag optreden? En waarom?

Er zijn er natuurlijk heel veel, het is heel lastig te zeggen. We hebben bijvoorbeeld in Amerika in Los Angeles een hele goede fanbase. Dat is vooral omdat we hier ooit begonnen zijn in de West Coast, en dat is nog steeds een sterke fanbase, een hele sterke Showtek following. Dus Los Angeles is een hele goede stad voor ons. Australië is goed, in Zuid-Amerika gaan ze ook helemaal uit hun plaat, dus ik vind het lullig om een paar steden of plekken op te noemen. Een bijzonder moment was toen er ongeveer 2000 japanse mensen zo hard aan het schreeuwen waren op onze muziek, dat het gewoon over de muziek heen ging.  India was heel bijzonder in het verleden. Maarja, soms zijn het ook de kleinste clubjes waarin je een soort van Rock & Roll vibe hebt waar je met 600/700 man in totaal de avond van je leven hebt. Het is dus heel moeilijk om te zeggen en eigenlijk is er geen voorkeur, want iedere stad heeft wel zijn eigen charme. Ik bedoel in Japan hebben we een hele goede following. En als we daar heen gaan eten we alleen maar noodles, dan gaan we echt op noodle jacht. Zo hebben we overal ons ding als we ergens zijn.

Ook als wij in Nederland draaien blijft het heel leuk, ook al zijn nederlanders, en dat bedoel ik niet negatief, iets verwender aangezien wij natuurlijk al met dance muziek zijn opgegroeid in de jaren ’90. In Azië en Amerika is het allemaal nog wat nieuwer en verser dus die gaan nog meer uit hun plaat in de zin van dat het exclusiever is voor mensen. Maar ik vind het in Nederland altijd heel fijn om thuis te komen en om daar lekker voor je eigen mensen te draaien. We hadden dit jaar Mysteryland gedaan, dat was supercool. Verder hebben we een hele grote fanbase in Frankrijk. Ik denk dat dat onze top 5 van meeste radio play en streams wel is, dus Frankrijk is een ontzettend groot land voor ons. Daar waren we dit jaar op Electro Land in Disneyland. En voor de rest is eigenlijk overal waar ze op je muziek schreeuwen bijzonder om dat te delen met fans, waar ze ook wonen maakt verder niet zoveel uit.

 

“Soms zijn het ook de kleinste clubjes waar je totaal de avond van je leven hebt”

Hoe is het om met David Guetta samen te werken?

David Guetta, dat is eigenlijk gewoon een legende he, hij heeft gigantisch veel succes gehad in de crossover pop en dance muziek. En is daarom ook wel 1 van de grootste artiesten in de industrie. Van David hebben wij ontzettend veel geleerd in de zin van het samenstellen van liedjes. Wij waren vroeger natuurlijk gewoon keiharde producers, konden 16 uur lang werken om 1 kick te maken. Van David hebben we een beetje geleerd om vanuit een groter perspectief te kijken. Hoe breng je een chorus in een liedje, wanneer maak je de break, hoe houd je het catchy. Hij heeft ons echt geleerd om qua structuur anders te werken en daarbij heeft David natuurlijk ook ontzettend veel ervaring. Het is een hele fijne man om mee te werken. We hebben buiten een zakelijke, ook een goede persoonlijke band met hem opgebouwd in de afgelopen jaren. Dus met David samenwerken is zeker een grote milestone in onze carrière.

 

“Van David Guetta hebben we geleerd vanuit een groter perspectief te kijken”

Is het moeilijk om je carrière te combineren met het zien van familie, vrienden of een relatie? Hoe gaan jullie hiermee om?

Dat lukt zeker, we hebben gemerkt dat als je soms afstand creëert je relaties juist beter kunnen worden. In het begin was het even zwaar om soms 6/7 maanden weg te zijn van je familie. We hebben 2 zussen, een vader en een moeder en die missen ons ontzettend, dus dat was eventjes lastig, maar ondanks de afstand is onze relatie beter geworden. We zien ze zoveel mogelijk, rondom kerst, verjaardagen en in de zomer. Dat gaat eigenlijk wel goed.

Onze beide vriendinnen en tegenwoordig verloofde eigenlijk, hebben ook een eigen carrière en die sluiten vaak goed aan op het tijdschema waarop wij meestal werken, dus die reizen regelmatig mee. Ze doen hun eigen ding, dus dat gaat eigenlijk allemaal best wel prima. Het zou ook niet zo makkelijk gaan als ze bijvoorbeeld ergens een vaste baan zouden hebben op kantoor. Wouters verloofde werkt ook in de muziek en die van mij heeft haar eigen bedrijf, dit doet ze vooral online dus die kan bijvoorbeeld vanuit Japan haar bedrijf runnen, als we daar een keer zijn. Ze gaan dus regelmatig mee als de boekingen interessant zijn, of de steden zijn leuk genoeg om er een paar dagen te blijven. En voor de rest ja, werk is werk en soms moet je gewoon ergens heen gaan om geld te verdienen en om je shows te doen en dan ben je wel eens van elkaar gescheiden. Maar dat houdt de relatie sterk dus in principe is dat helemaal geen probleem.

 

“Ondanks de afstand zijn onze relaties sterk”

Hoe lang willen jullie nog doorgaan met produceren en optreden? Hebben jullie een soort planning voor jullie latere tijden?

Zolang mijn lichaam nog aangeeft dat het kan ga ik graag het podium op. Uiteindelijk is onze toekomst muziek maken, dus ik denk niet dat we tot ons 50ste op het podium staan. Denk dat dat ongeveer een 10 jarenplan is voor ons vanaf nu.

En dat we daarin ons nog een keer proberen te vernieuwen. We zijn natuurlijk al van de Techno naar Hardstyle gegaan en van Hardstyle naar de EDM. Maar we zouden wel nog 1 keer een soort van, niet zo’n grote transitie maken, maar wel laten zien dat we meer kunnen dan alleen maar Dance muziek creëren. Denk bijvoorbeeld aan meer popliedjes. We blijven in de achtergrond natuurlijk nog steeds onze Dance dingen doen. Ja, en ons actief bezig houden met het produceren van muziek, vooral met andere artiesten. Wat ook onze toekomst gaat bieden voor later, om als producer in sessies aanwezig te kunnen zijn en gewoon lekker muziek te maken. En niet altijd de hort op te hoeven.

 

“Zolang mijn lichaam nog aangeeft dat het kan ga ik graag het podium op” ~Sjoerd

Hebben jullie nog tips voor beginnende artiesten?

Jazeker, blijf lekker bij jezelf en raak geïnspireerd door andere muziek. Ben niet te bang om je eigen ding te doen. Volg niet de trend die er is, want dan ben je eigenlijk al te laat. Probeer je eigen trend op te zetten. En hard werken, je moet er heel hard voor werken. Ga op pad en geef je muziek aan mensen. Met een paar e-mails en een account op Soundcloud kom je er tegenwoordig niet. Er is te veel muziek dat uitkomt, dus je moet gewoon op je hardst willen werken, zorgen dat je jezelf laat horen.

Zorg er verder voor dat je origineel bent en dat je muziek een vertaling van jezelf is. Dan ben je sowieso origineel. Je kunt beter 100 fans hebben die helemaal gek van je zijn dan 500.000 halve fans. Probeer ook gewoon buiten de hokjes te denken en niet bang te zijn om iets nieuws te doen. Iets wat mensen niet van je verwachten, want het beste wat je kunt doen is mensen verrassen. Als het niet vernieuwend is dan komt het op de plank te liggen en dan val je niet op. Dus lekker blijven doen, openstaan voor kritiek, maar wel in jezelf blijven geloven.

 

“Zorg dat je origineel bent en dat je muziek een vertaling van jezelf is”

Op welke festivals kunnen we jullie de komende tijd zien?

Ik zit momenteel in een brace, ik heb waarschijnlijk mijn hamstring gescheurd. Dus ik ga even nergens heen, maar Wouter staat wel op festivals. Op het ADE hebben we onze eigen label night in Maïa club en dat is eigenlijk wel heel erg cool want dan hebben we onze eigen SKINK records label night. Daar hebben we artiesten zoals Sidney Samson, BASSJACKERS, Linka & Mondello, Dropgun. Noem maar op, heel veel jongens op de label komen naar deze grote label avond. Ik kijk hier ontzettend naar uit, ook naar ADE zelf. We zijn voor nieuwjaar nog met festivals bezig, in Mexico nog iets geloof ik. Maar dit jaar doen we niet zo heel veel festivals meer.

Voor de rest focussen we ons eigenlijk een beetje op de muziek, we hebben namelijk ontzettend veel muziek klaarliggen. We hebben geloof ik 35 tracks waarvan er 15 echt een must release zijn. En die zijn we allemaal uit aan het werken dus qua festivals dit jaar valt het na de zomer een beetje mee. We hadden tot eind september nog een beetje een druk schema. En dan doen we het in oktober en november eigenlijk een beetje rustig aan. In december zijn we nog vol aan het plannen, we zijn wel van plan om er volgende zomer weer heel hard tegenaan te gaan.

We hebben wel gemerkt dat we de afgelopen tijden zoveel hebben getourd dat de muziek wel een beetje onder druk heeft gestaan. We willen nu gewoon even de tijd nemen om lekker muziek te maken. We nemen de coole festivals en clubjes aan én er komt een EP aan op 15 oktober met Gammer. Dat heet EDM sucks, verder komt er nog een plaat met Dropgun uit. Die heet Island Boy, samen met Elephant man en GC. Straight Shots komt uit met Linka & Mondello op de EP, en nog een We Like To Party remix van Hard Driver. Er komt dus een coole EP aan en dat wordt opgevolgd door waarschijnlijk een pop crossover plaat met 2 hele grote zuid-amerikaanse acts, Belinda & Nacho, Belinda is eigenlijk een popster uit Mexico. Daar zijn we mee aan het werken, meer informatie volgt nog. Maar dat is eigenlijk waar we onszelf nu meer op aan het focussen zijn.

 

“We willen even de tijd nemen om lekker muziek te maken”

Showtek, bedankt voor het te gekke interview en we wensen jullie veel succes met de komende track releases en alle feestjes!

1 oktober 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter