Festivalorganisator MOJO ontslaat groot deel personeel

Festivalorganisator MOJO ontslaat groot deel personeel

De coronacrisis raakt de festivalbranche erg hard. Net op het moment dat de ticketsales storm zouden moeten lopen brak het virus ook in Nederland uit. Een zeer onzekere periode voor festivalorganisatoren, en iedereen die iets in de festivalmarkt doet, begon. Inmiddels mogen er officieel tot zeker 1 september geen festivals georganiseerd worden. Maar de kans is zeer groot dat deze maatregel verlengd wordt. Kunnen we überhaupt nog festivallen dit jaar? Een van de grootste organisatoren, MOJO, kan niet op deze onzekerheid wachten. Het heeft een derde van het personeel moeten ontslaan.

Reorganisatie noodzakelijk

MOJO is de organisatie achter onder andere Lowlands, Pinkpop, Down The Rabbit Hole en vele andere festivals. Een enorme organisatie dus die ook aardig wat personeel heeft rondlopen. Door de coronacrisis is MOJO nu genoodzaakt 43 van de 130 banen te schrappen. “We hadden gehoopt in september weer volledig aan de slag te kunnen, maar dat is niet realistisch. Het gebrek aan concreet perspectief heeft ons doen besluiten om te reorganiseren“, zo zegt John Mulder, directeur van MOJO tegenover het AD.

Mocht het festivalseizoen later weer aantrekken dan is de hoop natuurlijk dat de organisatie weer terugkeert in de oude vorm. Tot dan is het hopen dat niet meer organisaties personeel hoeven te ontslaan / dreigen om te vallen. De overheid biedt nu nog meerdere steunpakketten, zoals de NOW regeling, aan maar dit kan het waarschijnlijk niet blijven doen. MOJO zal lang niet het enige bedrijf zijn wat deze maatregelen door moet voeren.

Meerdere poppodia in problemen

Ook de podia 013 (tien man personeel), Paradiso (kwart) en Ziggo Dome (een derde) hebben al moeten snijden in het personeelsbestand. Doordat er naast festivals ook langere tijd geen kleinere feesten en concerten georganiseerd mochten worden zijn ook deze partijen in de problemen gekomen. Daarnaast zitten er heel veel ZZP’ers, freelancers en andere bedrijven die afhankelijk zijn van de evenementenindustrie in de problemen. Denk ook suppliers als stagebouwers, licht & geluid, cateraars, beveiliging, barpersoneel, sites zoals Festival Fans en ga zo maar door… Iedereen binnen de branche veel sterkte toegewend de komende tijd!

16 juli 2020

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter