Ga je festivallen in het buitenland? Hier moet je op letten
Na twee relatief rustige zomers, kunnen we er dit jaar eindelijk weer op los festivallen. En misschien heb je dit jaar wel extra ambitieuze plannen door al die opgebouwde #knaldrang. Niet naar Pinkpop om de hoek, maar met de trein naar Sziget in Boedapest, of de Noordzee over naar een van de vele festivals die Engeland te bieden heeft. Dan is het wel zo slim om van tevoren te zorgen dat je goed voorbereid op weg gaat.
Te beginnen met een goede reisverzekering. Zeker voor festivalgangers is dit een no-brainer: hiermee ben je namelijk gedekt tegen diefstal, verlies of beschadiging van de spullen die je meeneemt. Jij weet als geen ander hoe chaotisch zo’n festivalweekend kan zijn. In al dat feestgedruis kun je zomaar op je dure zonnebril gaan zitten, of een waardevol sieraad kwijtraken. Of misschien zijn er veel zakkenrollers actief die het op je telefoon gemunt hebben. Om nog maar te zwijgen over de spullen die in je tent liggen.
Zeker als je in het buitenland bent scheelt het een hoop gedoe en stress als je in zo’n scenario in ieder geval goed verzekerd bent. Zo kun je met een zorgeloos gevoel van het weekend genieten, precies zoals festivals bedoeld zijn.
Welke reisverzekering past bij mij?
Dan is nog de zaak om de juiste reisverzekering te kiezen. Je kunt kiezen voor een eenmalige kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering, die het hele jaar door beschermt. Eigenlijk is die laatste in vrijwel alle situaties beter. Je bent aan premie op jaarbasis iets meer kwijt dan een kortlopende verzekering van twee weken. Maar zodra je meer dan één festival op de planning hebt, haal je dit er dus al uit met een doorlopende verzekering.
Check eerst wel of je niet toevallig al een aanvullende buitenshuisdekking hebt bij je inboedelverzekering. Bij veel verzekeraars dekt die namelijk dezelfde schade als een reisverzekering. Dan zit je dus al goed, en wil je natuurlijk niet onnodig dubbel verzekerd raken.
Roadtrippen naar je festival
Veel Europese festivals zijn tegenwoordig prima te bereiken met de trein. Je zit dan alleen wel te zwoegen met al je spullen bij elke overstap. En met het vliegtuig ben je weer beperkt op het gebied van bagage. De auto is dan mogelijk de ideale oplossing. Onderweg alle landschappen bewonderen die Europa te bieden heeft, terwijl je maatje in de bijrijdersstoel zorgt dat jullie met de juiste soundtrack in de stemming komen.
Maar deze manier van reizen vereist wel wat extra voorbereiding. Stippel van tevoren alvast de route uit, dan kun je rekening houden met de landen waar goedkoop tanken nog steeds een mogelijkheid is. Dat scheelt weer in de kosten met de hoge brandstofprijzen van nu. Overweeg ook om pechhulp in het buitenland af te sluiten voor het geval dat je onderweg stil komt te staan. Deze extra dekking kun je zowel via je autoverzekering als je reisverzekering regelen.
Ook in Nederland is een reisverzekering verstandig
Het hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn dat je stad en land afreist voor je beoogde festivals deze zomer. Het kan ook juist fijn zijn om na twee jaar afwezigheid eindelijk weer naar je favoriete go to festivals in de buurt te gaan, zoals een Lowlands of de Zwarte Cross. Ook dán is een reisverzekering aan te raden.
Onder veel mensen leeft het misverstand dat een reisverzekering alleen relevant is als je naar het buitenland gaat. Maar ook voor een binnenlands tripje kan hij goed van pas komen. Zeker als deze trip een festival betreft, waar je spullen vaak relatief onveilig in een kampeertent liggen. Vergelijk dus ook in deze situatie van tevoren de reisverzekeringen die worden aangeboden. Oh, en die vriend in je festivalsquad die altijd de halve inboedel naar de camping mee sleept? Die kan misschien al helemaal goed gebruik maken van dit advies.
5 september 2022