Interview met opkomend talent Avalan

Interview met opkomend talent Avalan

Deze week interviewden we opkomende producer, zanger, songwriter & DJ: Avalan. Hij is al sinds jongs af aan bezig met muziek en heeft op 4 december zijn nieuwe track ‘Should I Wait’ uitgebracht ft. Armin van Buuren. Naast het feit dat hij nieuwe muziek heeft uitgebracht, opende hij laatst de livestream van AMF in een lege Johan Cruijff Arena, met zijn andere nieuwe single ‘World We Know’. Lees snel verder!

Je mocht laatst in een lege Johan Cruijff Arena je nieuwe single (World We Know) ten gehore brengen. Hoe was dat?

Het was super vet! Het was bizar eigenlijk dat het zo, ondanks corona, in dat stadion uitgevoerd kon worden. Er waren al gesprekken dat ik de opening van de originele show zou doen, maar dat kon door corona niet doorgaan. Op zoek naar een alternatief heb ik toevallig een liedje geschreven dat over het onderwerp gaat. Na een gesprek met de organisatie hebben we besloten om dat nummer voor de opening te gebruiken. Bij het afspelen van het nummer in zo’n lege Arena besef je extra in wat voor situatie we met z’n allen zitten.

Die track gaat natuurlijk ook echt over de situatie waarin we nu zitten en het is ook heel bijzonder om te zien hoe je die lege Arena toch helemaal tot leven bracht.

Ja, vooral ook omdat we het zo klein hebben gehouden. Er stond alleen een piano, het veld was leeg en dan zo’n intiem liedje. Dat is waar we mensen wel mee kunnen connecten in deze tijd, want iedereen zit thuis natuurlijk. Normaal zijn de bezoekers gewend om met duizenden mensen op dat veld te staan en nu ziet iedereen met z’n allen op de bank de livestream te kijken.

Er keken miljoenen fans naar de stream van AMF, heb je dat door op zo’n moment?

Nee, totaal niet. Het was wel een ding, want het was een grote productie en ik denk dat er 30 man in het stadion aanwezig was om te zorgen dat alles goed verliep. Er was aan alles gedacht, kranen met camera’s en drones vlogen rond. Toen ik de Arena binnen stapte dacht ik wel van ‘oh shit’, ik moet wel presteren ja! Met een livestream weet je wel dat zoveel mensen kijken, maar je ziet het natuurlijk niet. Ondertussen krijg je wel veel reacties, dan zie je wel dat het impact heeft gemaakt.

Heb je veel positieve reacties op dit optreden gehad?

Zeker en ook heel veel blogs, zoals bijvoorbeeld jullie, die het leuk vinden om erover te schrijven wat ik alleen maar supertof vind. Ik vond het heel fijn om een keer echt te laten zien wat ik echt kan op zo’n podium. In tegenstelling tot shows met publiek, en zonder livestreams, keek nu de hele wereld naar het optreden. Voor mij een super goed visitekaartje.

Ben je ook nog wel zenuwachtig voor zo’n optreden?

Ik doe dit al sinds ik acht jaar oud ben. Ik ben begonnen bij Kinderen voor Kinderen en heb daarna in musicals- en in heel veel bandjes gespeeld. Ik sta al mijn hele leven op het podium en ben eigenlijk niet meer zenuwachtig, tenzij ik niet goed voorbereid ben. Als ik gewoon weet “oké dit moet ik gaan doen” en dat zit goed dan heb ik geen zenuwen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

avalan-dj

Bereid je, je altijd voor op elk optreden?

Mijn eigen liedjes heb ik natuurlijk al duizend keer gezongen. Daarvoor hoef ik me niet echt voor te bereiden voordat ik een show ga doen, want die zitten er gewoon in. Maar dat is anders met nieuwe songs waarvan ik nog niet heel veel voorbereiding heb gehad en dan in een keer live moet gaan doen. Ik heb bijvoorbeeld in de radioshow van Armin gezeten (want we hebben net een nieuwe plaat uitgebracht) maar dat ik dat live daar moest gaan doen gebeurde spontaan. Dat was dan wel even schakelen, want je weet natuurlijk: het is radio, het is live en kan niet later nog worden bewerkt.

Je laatste nieuwe track (Should I Wait), samen met Armin van Buuren, is net uit. Hoe is dat om met hem te werken? Heb je een bijzondere band met Armin?

We hebben die eerste plaat uitgebracht en dat ontstond doordat ik sowieso veel in de studio zit en veel songs maak. Ik had een lijstje met tien demo’s opgestuurd naar Armada, de platenmaatschappij. Die hadden dat doorgezet naar Armin en één nummer daarvan vond hij super vet, dat was Sucker for Love en uiteindelijk ons eerste nummer samen. Die kwam vorig jaar eind oktober uit en met dat nummer ben ik ook een van de artiesten geweest op zijn tour door Amerika. Dat was een bus tour, dus je zit 3,5 week bij elkaar in de bus. Dat zorgt er wel voor dat je vrienden wordt en dat je elkaar echt goed leert kennen, want je maakt allemaal hetzelfde mee. Echt een bijzondere ervaring. Plus dat wij natuurlijk veel muziek hebben gemaakt in de tussentijd. Armin had een studio setup mee, dus we hadden een klein studiootje in de bus en daar hebben we die nieuwe single geschreven Should I Wait. In een kleedkamertje in Phoenix stond een piano en daar ben ik begonnen met het schrijven van die plaat met Sam Martin. Uiteindelijk kwamen Armin en Max Matluck binnen en hebben we met z’n vieren dat liedje geschreven, echt in anderhalf uur. Toen we terug waren van de tour zei Armin: ‘’Dit is zo te gek en iedereen vindt het zo tof, laten we het gewoon meteen afmaken” Dus toen hebben we echt dezelfde week nog een studiosessie gepland hier in Nederland en het nummer samen afgemaakt.

Naast produceren zing je zelf ook, hoe is deze combinatie en heb je een voorkeur voor een van de twee?

Nee eigenlijk niet. Ik ben gewoon van nature een zanger en later gaan produceren, omdat ik dacht: dan heb ik niemand nodig, dan kan ik mijn eigen liedjes schrijven, kan ik ze zingen en kan ik ze produceren. Dus dan ben ik gewoon volledig onafhankelijk, wat ik echt een fijn idee vindt. Het is later gekomen dat ik me echt ging verdiepen in het produceren. Maar ik vind het, het leukste om met mensen samen te werken. Ik zit niet graag helemaal alleen in de studio.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

avanlan-dj

Wat was je inspiratie om muziek te gaan maken? Wist je altijd al dat je het wilde doen?

Mijn vader heeft een band, Sonny’s Inc, en zit al 30 jaar in het vak. Hij trok me al op het podium toen ik vijf jaar oud was. Ik ben ook echt met een hele brede muziekstijl opgegroeid en wist eigenlijk altijd al dat ik iets in de muziek wilde gaan doen. Ik droomde alleen niet zo groot. Ik dacht alleen “joh ik ga in een of andere band door het land zoals m’n pa”, maar dat verliep iets anders. Ik had nooit durven dromen dat ik dit soort dingen mocht gaan doen, het is echt super vet. Maar mijn inspiratie haal ik wel echt uit bands zoals The Script en Coldplay. Ik wil graag dat bruggetje maken tussen dat soort bands en dancemuziek zoals The Chainsmokers bijvoorbeeld. Zij betrekken echt dat organische, die instrumenten in hun set. Daar wil ik ook naartoe werken, dat ik wel op de dancepodia sta maar als zanger en muzikant gecombineerd met mijn draaitafel.

Dus je bent er echt mee opgegroeid, heb je wel altijd het gevoel gehad dat je, je eigen keuze mocht maken voor je beroep?

Mijn ouders hebben mij altijd wel vrijgelaten om mijn eigen keuze maken. Ze hebben nooit gezegd van ‘je moet studeren’ en ‘je moet dit of dat’. Ze hebben me echt vrijgelaten om te doen wat ik wil en dat heeft er ook voor gezorgd dat ik de beslissing heb kunnen maken om fulltime in de muziek verder te gaan. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.

Ben je vroeger zelf ook naar concerten geweest, van bijvoorbeeld iemand waar je echt fan van was?

Ja John Mayer, dat vond ik wel heel gaaf om die een keer live te zien. Verder kijk ik heel veel concerten terug, om daar ook van te leren hoe echt grote artiesten dat doen. Dus daar leer ik gewoon heel veel van.

Hoe kijk jij tegen deze festival loze periode aan, hoe is dat voor jou?

Ja voor mij heel frustrerend, want ik heb natuurlijk afgelopen jaar helemaal geen shows kunnen doen. Terwijl we echt wel hele toffe dingen gepland hadden. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat muzikanten terug konden naar de studio om goede dingen te maken. Dus ik heb het laatste halfjaar/jaar de beste muziek ooit gemaakt. Maar dus puur door thuis zitten en doordat je gewoon weinig afleiding hebt, omdat niks open is en er is gewoon verder niks te doen. Dus je gaat de studio in en je gaat er harder door werken. Maar ik hoop natuurlijk dat we volgend jaar weer kunnen.

Het scheelt dat je met iedereen in hetzelfde schuitje zit. Het is niet zo dat je de enige bent, want voor iedereen is dit echt een moeilijke periode. Ondanks corona heb ik wel veel hoogtepunten gehad dit jaar. Een mooie tour door Amerika, veel goede liedjes gemaakt, ik heb die Arena mogen openen, een nieuwe song met Armin en er komen echt super toffe projecten aan die allemaal in deze periode zijn ontstaan. Dus bij mij gaat het goed, 2021 gaat sowieso een beter jaar worden. We hebben alle hoop op het vaccin, dan zijn we in ieder geval van dat corona af.

Er komen dus nog nieuwe projecten aan, zitten daar ook samenwerkingen tussen?

Zeker ook samenwerkingen, maar ook gewoon produceren voor best wel grote namen. Ik kan alleen nog geen details daarover geven. Ik doe dat altijd pas als het écht concreet is.

Met welke (grote artiest) zou je in de toekomst nog willen samenwerken?

Ik denk dat The Chainsmokers toch wel bovenaan het lijstje staan, of Marshmello. Op band niveau zou ik het heel tof vinden om met The Script samen te werken. Ik ben producer en vocalist, maar ik wil niet altijd zelf mijn songs zingen dus ik zou ook gewoon in de toekomst met zangeressen en zangers gaan werken als DJ zijnde. De grootste droom is natuurlijk om Justin Bieber op een van je platen te hebben. Je moet altijd groot dromen, dat is belangrijk voor je goals!

Interview: Manon Arnts

dj-avalan

20 januari 2021

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter