Magneet festival 2014

Magneet festival trok onze aandacht met zijn magnetiserende krachten al langere tijd. Het is een evenement op het Zeeburgereiland in stadsdeel Amsterdam Oost op een uniek terrein waarbij bezoekers eigen creatieve ideeën kunnen indienen via een internetplatform. Op die manier wordt er mogelijkheid gecreëerd om zelf inhoud aan een festival te geven. Magneet festival streeft naar de realisatie van een crowdsourcing en co-creërend iniatief festivalprogramma. Op hun website www.magneetfestival.nl leggen ze hun achtergrond en ideeën haarfijn uit. De magneetfilosofie luidt: ‘Elke bezoeker wordt automatisch deelnemer. No spectators, only participators. Bijzondere ideeen creeren doe je tenslotte samen. Kunst wordt verenigd met maatschappelijke bewustwording, passieve kunst beleving wordt actieve cultuurparticipatie’. Duurzaamheid speelt daarnaast ook een belangrijke rol op dit festival. ‘Leave no trace’, recycling, duurzaamheid staan hoog in de vaandel. De laatste dag van het festival wordt er dan ook vanalles in de fik gestoken en maken ze gebruik van afval verzamelpunten en statiegeld op glazen.
In voorgaande edities vond het festival plaats gedurende een hele maand, dit jaar na overname van een andere organisator vond het evenement plaats de laatste twee weekenden van augustus 2014. Wij waren erbij om te genieten van een dagje Magneet waar je naast beats van de DJ die op elk festival te vinden zijn, ook kunt proeven van theater, films, experimentele bouwwerken, kunst, workshops, kampvuren, eerlijk en bovendien lekker eten, genoeg keuze uit drankjes, saamhorigheid en plezier!

Magneet is goed bereikbaar via tram en bus vanaf Amsterdam centraal en Amsterdam Amstel. Een kort wandelingetje van 10 minuten later sta je op het kleurrijke terrein van magneet. Onze reis is heel soepel verlopen op deze manier, dus de bereikbaarheid is top!

Als je magneet in één woord zou moeten beschrijven, dan is dat veelzijdig. Het festival bestaat uit vele componenten waarmee je jezelf de hele dag kan vermaken. Op zaterdag 30 augustus was er veelal elektronische muziek te vinden in de knusse tenten en gezellige hoekjes. Resultaat was een hele intieme sfeer, die heel erg fijn was om te ervaren.

Naast muziek, waren er genoeg andere dingen te doen zoals theater en film, er was een biechthokje, je kon in een trapeze “vechten” en doormidden van percussie werd een kunstwerk met vuur in stand gehouden. Film en theater waren gratis, voor andere activiteiten moet je 1 of 2 munten neertellen. Hoewel de gratis activiteiten meer publiek trokken, werd alles goed ontvangen door de bezoekers.

Het terrein zag er super uit: heel kleurrijk en vol met leuke kraampjes, tentjes en kunstwerken. Het deed ons denken aan de wel bekende parade en straalde een en al vrolijkheid en gezelligheid uit.

Munten waren 2,60, wat geen gekke prijs is in het huidige festivalklimaat. Slimmeriken keken soms uit naar rondslingerde bekers, wat weer 1,30 korting oplevert op je volgende drankje. Op die manier blijft het betaalbaar en houd je samen het terrein schoon!
Magneet bezorgde ons een fantastische dag waar we hebben genoten van alle fleurige, kleurige en bijzondere creatieve ideeën! Bovendien hielpen wij ook een handje mee om het terrein schoon te houden, door zo nu en dan wat lege bekers op te rapen! Alles voor het goede doel! 😉

Verslag mede dankzij Milou Baekers 

 

5 september 2014

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter