Report: Awakenings UPCLOSE 2024

Report: Awakenings UPCLOSE 2024

Afgelopen weekend was het tijd voor de allereerste editie van een nieuw festival van Awakenings, de bekendste techno organisator: UPCLOSE! Waar de organisatie vorig jaar rond deze tijd met het Awakenings Spring Festival kwam, hebben ze dit jaar iets nieuws bedacht. Wij gingen voor jullie een weekend lang beuken en op pad om te kijken wat dit nieuwe concept inhield!

Holy Grounds

Awakenings is natuurlijk een bekende naam in Nederland, maar ook in het buitenland. Waar ze tegenwoordig meerdere keren per jaar feesten geven, was het nu weer tijd voor het eerste festival van dit jaar. Op de ‘Holy Grounds’, het terrein Houtrak in Spaarnwoude-park, waar ooit het Awakenings festival is begonnen, was het nu dus tijd voor een nieuw concept. De stages waren anders ingedeeld en het festival voelde anders aan.

Stage-indeling

Bij aankomst zagen we dit al. De ingang was op een andere plek, daar waar vorig jaar een deel van de mainstage was. Hier was nu veel ruimte om even je spullen in een locker te doen en rustig het terrein op te wandelen. Eenmaal binnen en munten gehaald, gingen we zoals altijd even een ronde doen over het terrein. De stages waren, vergeleken met de spring editie van vorig jaar, niet per se op andere plekken, maar het festival voelde wel compleet anders. Iedere stage had een nummer: 01, 07, 14, 22, 24 en 97. Een knipoog naar de belangrijkste jaartallen in de Awakenings geschiedenis. Waar we stiekem al gelijk met een schuin oog naar Area 07 keken, de hardtechno, wilden we alles een eerlijke kans geven.

Laat je verrassen op UPCLOSE

Om heel eerlijk te zijn vonden we van tevoren de line-up wat tegenvallen. Awakenings gaf al bij de lancering aan bij Upclose weg te stappen van de welbekende commerciële headliners en juist de helden en aanstormend talent uit de underground te boeken. Normaal gesproken, wanneer ik headliners zie die ik ken, ga ik hier ook heen. Waar dit nu op zaterdag voor mij persoonlijk redelijk tegenviel en ik weinig DJ’s kende, was dit toch ook wel weer fijn, gezien ik met wat minder ‘stress’ rondliep en me wat meer kon laten verrassen. Dit is ook echt een tip: laat je verrassen, sta open voor nieuwe muziek en geniet van het festival. Hiervoor was Awakenings UPCLOSE dan ook perfect. Het voelde klein aan, al was het terrein nog even groot als vorig jaar. Je had dus eigenlijk het gevoel van een kleinschalig, gezellig festival bij elke stage, maar een groot terrein waar je overal heen kon gaan. Met uiteindelijk nog een paar DJ’s die ik kende op de grootste stage, Area 97, zoals ROD x Stranger & Fjaak en AnD bij de hard techno Area 07, was de dag uiteindelijk bijna perfect.

Ik moet wel zeggen dat ik erg werd verrast door hard techno DJ’s Azyr en Rebekah eerder die dag, maar ook door Yanamaste op Area 24 midden in het bos. Deze stage voelde ook weer als een apart festival. Tussen de bomen in een soort kleine vallei met een stage precies in het midden tussen de mensen. Snelle techno, lekker weer, mensen van alle leeftijden, perfect! Wat een harmonie.

Dag twee

Na rustig huiswaarts gekeerd te zijn, gingen we op tijd slapen. Het was immers zondag vanaf 12:00 alweer tijd voor dag 2! Waar deze dag, zeker qua line-up voor mij, een stuk beter was, wilden we ons weer laten verrassen zoals op zaterdag. Dit was wel lastig met DJ’s als Speedy J, Nina Kraviz met een speciale house set, I Hate Models, SNTS, Joris Voorn en als afsluiter 999999999. Voor onze groep was het onmogelijk om deze namen te skippen, dus brachten we vandaag een stuk meer tijd door op de hard techno stage Area 07. Door de lekkere line-up was het wel de hele dag erg druk hier. Vooral met hardere techno wil ik zelf genoeg ruimte om mij heen hebben om los te gaan, maar dat werd een beetje lastig met de net te kleine stage voor dit populaire genre.

Perfecte mix van DJ’s

Gelukkig konden we ons meer dan prima vermaken en kenden we het terrein al. Ook Area 24 was vandaag weer top. Area 97, waar ik op zaterdag niet veel had gestaan, begon zondag een beetje mellow. Later, toen hier vanaf 20:30 door Joris Voorn werd afgesloten, was dit wel andere koek. Het binnenkomen bij Cynthia Spiering was ook perfect. De sfeer zat er erg goed in op dat moment bij de hard techno stage, al vond ik het wel erg tegenvallen toen SNTS na haar ging draaien. Je kan niet alles hebben helaas.

Afsluiten met 999999999

De zondag werd afgesloten met het uitkijken over het water langs het terrein met een broodje kroket en wat gezonds in de vorm van een tropical smoothie. Een beetje tegenstrijdig natuurlijk, gezond en ongezond, maar het broodje kroket was even nodig na al een dag gefeest te hebben op zaterdag. Eenmaal gegeten en gedronken en vol energie gingen we nog het laatste half uur afsluiten bij 999999999 die natuurlijk een heuse knalset neerzetten. Een nummer dat mij nog is bijgebleven is Brave World van Denis Dekay. Mensen op de stage werden hier helemaal gek en gingen zo hard los, een waardige afsluiter!

Awakenings UPCLOSE 2024 was een prachtige eerste editie vol met verschillende sferen die nieuw aanvoelden. Ik denk echt dat Awakenings hiermee een geweldig nieuw concept heeft neergezet naast de al bestaande concepten. Als je nog niet bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Awakenings, doe dit dan snel via hun website. Ze hebben voor komend jaar, op 17 en 18 mei 2025, een limited aantal early birds die nu in de verkoop zijn via Awakenings.

Geschreven door Yari van Bekkum

23 mei 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter