Report: Best Kept Secret 2019

Report: Best Kept Secret 2019

Afgelopen weekend werd bij de Beekse Bergen te Hilvarenbeek voor de zevende keer Best Kept Secret Festival gehouden. Met een hoge dosis zon en bijkomende waterpret kwam piepjong én oud samen voor een nagenoeg ideaal festivalweekend. Net zo verschillend was de muzikale line-up, jonge relatief onbekende bands werden afgewisseld met geroutineerde acts. Een perfecte mix van muzikaal talent waarmee Best Kept Secret laat zien dat ze willen blijven verassen en vernieuwen.

Op vrijdag begint het festival voor ons bij de zwoele alt-country van Faye Webster. Een talent in de dop, die zichzelf met haar hiphop geïnspireerde songteksten onderscheidt van andere country-artiesten. Ze wordt bijgestaan door een pedal steel guitar, om het karakteristieke country geluid kracht bij te zetten. Al met al is het een vrij rustig en dromerig optreden waarin haar zang doet denken aan artiesten als Courtney Marie Andrews en Kacey Musgraves. De bekendste artiest deze vrijdag is Bon Iver. De meeste Hollanders op het festival leren van de massaal toegestroomde Belgen hoe je de bandnaam nou écht uitspreekt (Bon Iever niet Bon Aiver). Het komt namelijk van het Franse Bon Hiver, wat letterlijk “goede winter” betekent. Frontman Justin Vernon zingt het publiek prachtig zuiver de aankomende nacht in, en laat ons spontaan die aanblik van de zojuist gespotte processierupsen vergeten. De nummers zijn melodieus en breekbaar en toepasselijk zoet sluit hij zijn concert af met Skinny Love.

20.000 3d brillen werden uit de kast gehaald voor het optreden van dance-pioniers Kraftwerk 3d. Verwacht geen groots 3d effect, maar wel een spectaculaire en unieke show die je niet op ieder festival meemaakt. Het nummer autobahn zorgt voor sentimentele momenten, waar naast de muziek ook de visuals je doen terugdenken aan lang vervlogen tijden. De animatie van de snelweg heeft de resolutie van jaren 90 videogames, games die de grote groep dertigers in het publiek ongetwijfeld nog gespeeld hebben. Het nummer Radioactivity heeft een 2011-update gehad, want helaas hoort nu ook Fukushima bij het herhalende couplet met kernramp-steden. Kraftwerk probeert met diverse remixes de muziek bij de tijd te houden. De heren realiseren zich dat ze het zich niet kunnen veroorloven om compleet op het nostalgische te blijven leunen. Kwaliteit van muziek is namelijk iets waar bezoekers van Best Kept Secret een neusje voor hebben.

Eerder op de zaterdag was daar dan ook Feng Suave, de Amsterdamse band die behoorlijk hard aan de weg aan het timmeren is. De 3fm sessie wordt al vroeg druk bezocht maar ook later op de dag bij stage FIVE is het gezellig druk. Neo-soul en bedwelmende slackerpop noemt BKS de muziek van de jonge talenten. Later op de avond gaat het er bij de Viagra Boys op dezelfde stage iets minder soulvol aan toe. Vermakelijk is het wel, en ergens ook lichtelijk ongemakkelijk. De getatoeëerde zanger is zijn shirt verloren en rolt letterlijk over de stage. Het is druk bij dit uithoekje van het festival en het publiek is er overduidelijk vermaakt. Vooral bij het nummer sports  is iedereen in synch en wordt er enthousiast meegezongen én gedanst.

Kraftwerk is dit weekend de enige act die er in slaagt de grote dansvloer voor stage ONE volledig te vullen. Dit zegt vrij weinig over de populariteit van andere bands, en vooral veel over het klimaat. Waar vrijdag de zon zich nog met moeite een weg baant door het wolkendek  barst de zomer op zaterdag volledig los om vervolgens op zondag tot een apotheose te komen.  Juke Ross, Indian Askin en Liz Phair spelen ondanks de bloedhete zon met evenveel energie voor een half gevuld veld, en daarvoor is door de hitte alleen maar respect op te brengen. De ingetogen nummers van eerstgenoemde passen perfect bij het warme weer en zelfs het meest (zoals hij het zelf noemt) agressieve nummer past goed bij de zwemmende mensen naast de woestijnachtige mainstage. Zo nu en dan stuift er nog een grote stofwolk over het terrein, en op den duur ontstaat de vraag of je nou écht bruin bent geworden of dat dit alles weer zal verdwijnen na een welkome douche. Op deze douchte kunnen de meeste bezoekers door de tropische temperaturen (en lange rijen bij de douche) toch niet wachten en bijna iedereen neemt dan ook een verfrissende duik in het victoriameer.

Best Kept Secret vindt volgend jaar plaats van 12 tot en met 14 juni, en het is likkebaardend afwachten naar waarmee de organisatie ons dan weer gaat verwennen. Tot die tijd kunnen de leeuwen, olifanten en giraffen in de beekse bergen weer even rustig bijkomen van al het festival gedruis.

4 juni 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter