Report: Best Kept Secret 2024 (2)

Report: Best Kept Secret 2024 (2)

BKS 2024: Sofa King lekker

In Hilvarenbeek pruttelt iets wat nog krachtiger is dan Gallische toverdrank. Het is niet na te bootsen, want de ingrediënten veranderen elk jaar. We hebben het natuurlijk over Best Kept Secret, waar de headliners dit jaar niet de smaakmakers zijn. Het resultaat mag er wezen!

Dit report is geschreven door Abel Thijssen en Jasper Steppé. Ook onze reporter Sjors Timmermans was aanwezig, check zijn verslag hier.

Fair play

Omnogmaals te refereren aan Asterix en Obelix, ook Best Kept Secret biedt al jaren weerstand tegen een zekere overheersing. En dat is die van de grootste concertpromotor des lands, wiens monopolie zorgt voor schaarste op de artiestenmarkt, torenhoge ticketprijzen en uitzinnige druktes.

Best Kept Secret houdt de prijs onder de driehonderd euro en heeft de kaartjes voor jongeren goedkoper gemaakt. Het is daarmee bewust dief van eigen portemonnee. Ook het doorverkoop platform- zonder onverklaarbare servicekosten- getuigt van fair play.

Het lekkerste is nog wel de toegankelijke sfeer op het festival. Eten en drinken scoor je zo, de afstand tussen de stages is relatief klein en de doorgang is even relaxt als het aangrenzende meer. Weet je even niet waar je vrienden zijn? Geen zorgen, je komt ze vanzelf tegen.

Is er leven op Pluto?

Wie je ook tegenkomt in het publiek, zijn de artiesten zelf. Op andere festivals praat men nog weleens over een backstage-cultuur, maar daar is hier geen sprake van. We spotten leden van English Teacher, Mannequin Pussy en Warhaus genietend van andere acts.

Niemand lijkt echter zo te genieten als de frontman van The Haunted Youth. Het hele weekend kampeert de zanger/gitarist tussen de festivalgangers om vervolgens op zondag de TWO helemaal kapot te spelen. Vier nieuwe nummers staan op de setlist die zonder uitzondering grote indruk maken, met name het instrumentale postrocknummer aan het einde.

Ademloos kijkt het publiek toe hoe voor hun neus een hoopgevende gitaarmuur wordt opgetrokken. ‘Don’t kill yourself’, flikkert het op de digitale backdrop. “Komt goed,” denken wij in tranen, waarna Leave Home de gemoederen nog hoger tilt. Als na het optreden ‘België’ van Het Goede Doel door de boxen dreunt, laat het zeer geraakte publiek haar stemming omslaan in euforie.

Best Kept Secret

TWO

Dankzij een mix van jong talent en oudgediende, steekt de TWO er met kop en schouders bovenuit dit weekend. Op vrijdag grijpt St. Vincent ons in het nekvel met een zeer gestileerde show. St. Vincent is blij met haar nieuwe plaat en wil een tour die indruk maakt. Dat lukt moeiteloos. Het laatste nummer is lieflijk, maar verandert plots in een duister, getemporiseerd mantra. ‘All Born Screaming’ knalt door de tent.

Met die heilzame levensles wordt de TWO overgedragen aan Royel Otis. Op zaterdag bewijst het Australische duo dat ze aan het begin staan van een hele succesvolle carrière. Natuurlijk wordt er euforisch gedanst op hun cover van ‘Murder on The Dancefloor,’ maar hun eigen nummers klinken nog vele malen beter. Als de hele tent ‘You’re so fucking gorgeous’ mee brult, beseft de band dat ze een hit in handen hebben (waarom het nummer Sofa King heet, begrijpen wij pas later).

Even later doet Slowdive het kippenvel oplopen tot de nok. Dreigende synthesizers leiden een gitaarreis in van vijf kwartier. Het geluid is onwaarschijnlijk goed, de band na dertig jaar nog steeds in topvorm en talloze mensen staan met gesloten ogen te luisteren naar de intense, doch diepe pracht. ‘When The Sun Hits’ klinkt even magistraal als in 1993. Hoe kan het ook anders? Het nummer gaat over de vergankelijkheid der liefde en dat verhaal is even tijdloos als de band zelf.

Op de slotdag is het de beurt aan de onbetwiste koningin van de alternatieve muziek: PJ Harvey. Met haar ongelooflijk zuivere, krachtige en charismatische stem leidt ze ons naar een festival-walhalla waar we eigenlijk niet meer uit willen verdwijnen.

Best Kept Secret foto door: HP van Velthoven

Smaakmakers

We zijn ook bij andere stages te vinden dit weekend. The Secret huisvest New Wave-veteraan Baxter Dury, maar ook beginnende acts zoals THANDII en Néomi, waarvoor we met liefde wat vroeger onze tent uit kruipen. Die liefde is onvoorwaardelijk, maar het wordt wel gewaardeerd, merken we!

Op het hoofdpodium worden zonovergoten feestjes gebouwd door La Femme en Parcels. Ook staan we op zaterdagavond uiteraard bij headliner Paolo Nutini, wiens stem even rauw is als zijn talent. Je vergeet gewoon dat er een hele band achter hem staat. ‘Iron Sky’ blijft een onvervalst meesterwerk. In het staartje zit een speech verwerkt van Charlie Chaplin uit ‘The Great Dictator.’ Sinds Nutini’s laatste Nederlandse optreden op Down The Rabbit Hole, zijn die woorden en het nummer nog dringender geworden.

Justice verzorgt het dansbare slotakkoord. De heren hebben altijd meer herkenbare nummers dan je denkt en de lichtshow mag er zeker wezen. Na Justice wordt echter nog harder gedanst op The Floor, waar de altijd verdienstelijke DJ St. Paul de ene na de andere dansbare indie tune uit zijn mouw schudt.

De headliners zijn dus niet de echte smaakmakers dit jaar. Is dat een probleem? Nee. De vraag is eerder; in hoeverre is er bewust voor dit recept gekozen, want het resultaat smaakt sofa king lekker.

Geschreven door: Abel Thijssen en Jasper Steppé

14 juni 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter