Report: Breda en omstreken lopen uit voor Ploegendienst

Report: Breda en omstreken lopen uit voor Ploegendienst

Ploegendienst Zaterdag

Op 1 juli stappen wij het terrein op van Ploegendienst Festival bij de Galderse meren. Het festival trekt een divers publieke en biedt een mix van muzikale optredens, kunstinstallaties, foodtrucks en andere activiteiten. Ploegendienst staat bekend om het totaalconcept en avontuurlijke locatie aan het water. In dit verslag lees je onze bevindingen op zowel zaterdag als zondag.

Het weer bleef nog even spannend

Een paar dagen voor het festival keken we elke dag: wat voor weer wordt het 1 juli, hoe warm wordt het, komt de zon ons nog verblijden? Het zag er niet rooskleurig uit op de weervoorspellingen. Toen was het zover: 1 juli om 11:00 uur regende het bakken met bakken uit de lucht dus besloten we om onze vertrektijd uit te stellen. Om 14:00 uur pakten we de fiets te om vanuit Breda naar de mooie Galderse Meren te vertrekken. De zon kwam op, wij naderde het festival, hoorde de muziek dichterbij komen en kregen een glimlach op ons gezicht.

Het ploegen kan beginnen!

Bij binnenkomst merken we meteen een verschil. De ingang is anders gevestigd dan de jaren ervoor. De doorstroming is beter en de wegen zijn breder. Eenmaal het terrein opgekomen zijn we meteen munten gaan halen. Na een fietstocht van een half uur vonden wij dat we wel een biertje hadden verdiend. Met dat biertje in onze hand gingen wij als eerst op verkenning. We liepen een rondje over heel het terrein en keken wat er dit jaar allemaal veranderd was. Een paar dingen wat ons opviel waren de stages uiteraard, en zoals ik zei was de ingang elders. Op de locatie van de ingang van voorgaande jaren stond nu de techno stage: ‘Het Pompstation’. Ook hadden enkele stages nieuwe designs gekregen zoals De Plaggenhut en De Bouwplaats. De decors zagen er sowieso vet uit. Andere stages zoals De Vuurtoren en De Pier waren anders geplaatst waardoor de doorstroming op het terrein top was.

Tekst gaat verder onder foto.

de-pier (1)

De Pier

Beuken of lekker housen?

De show van Rødhåd op de techno stage Bouwplaats van Festival Ploegendienst wist het publiek te betoveren en te betrekken. Het publiek reageerde enthousiast op de artiest en niemand stond stil tijdens het laatste uurtje. De dansvloer was gevuld met mensen die meedanste op de muziek en genoten van de ervaring. De opbouw van de stage en de lichteffecten droegen ook zeker bij aan de beleving die Rødhåd creëerde.

De show van Octo Octa op de House Stage Plaggenhut van Festival Ploegendienst was een hoogtepunt voor de houseliefhebbers. Het publiek werd enthousiast en danste vol energie op de show. De energie die Octo Octa uitstraalde, werkte aanstekelijk en zorgde voor een positieve en feestelijke sfeer.

Honger van al het harde werken?

Van al het harde werken met een shift van bijna 10 uur krijgen we natuurlijk trek. Op Ploegendienst hoef je je hier geen zorgen om te maken. Foodtrucks staan hier overal en je komt ze op elke hoek wel tegen. Ze hebben een breed aanbod aan verschillende soorten gerechten. Je kunt kiezen uit Acaibowls, wraps, pizza, taco’s, Aziatisch, broodjes, friet met frikandellen en ga zo maar door. Je hoefde ook nooit heel lang te wachten, ook niet bij de munten / wc’s.

Lekker gewerkt pik!

Het einde van het festival naderde. Om 22:45 uur was het voor ons tijd om onszelf uit te klokken op de bouwplaats. Wij weten door ervaring wanneer je tot het einde blijft de doorstroming minder is dan wanneer je iets eerder vertrekt. Het Festival Ploegendienst bij De Galderse Meren was een groot succes. Met een indrukwekkende line-up, diverse activiteiten en een levendige sfeer creëerde het festival een onvergetelijke ervaring voor de festivalgangers. Lekker gewerkt pik en tot de wintereditie weer!

Geschreven door: Yiji Jin


Ploegendienst Zondag

Mijn collega Yiji had me zondagochtend voor mijn dienst al helemaal warm gemaakt voor Ploegendienst. De weergoden waren ons in ieder geval een stuk gunstiger gezind dan op zaterdag. Het was niet de vraag of we een trui moesten meenemen maar eerder of er een korte broek kon worden aangedaan. Hoewel drinken op werk normaal niet zo handig is gingen we met een bvo’tje op weg naar de Galder(se meren).

Rondje Galderse Meren

Om maar in het thema van Ploegendienst te blijven: voordat we onze shift begonnen liepen we eerst een rondje over de werkvloer. Het festivalterrein, ten Zuiden van Breda, ligt dus aan een meer. De organisatie had nog een loopbrug gelegd zodat je helemaal rond het meer kon lopen. In elk, verscholen, hoekje van het terrein kon je wel een stage vinden. Het enige verschil t.o.v. zaterdag was dat het Pompstation gesloten was. Een ander verschil met de festivaldag ervoor was de leeftijd van het publiek: dit leek op zondag iets jonger. Mogelijk hebben de oudere collega’s meer last van de kater maandag op het werk 😉 Maar ik sprak ook bezoekers waarvoor het, het eerste echte festivalbezoek was.

Tekst gaat verder onder foto.

de-plaggenhut

De Plaggenhut

House, Techno en meer

Je festivalseizoen aftrappen bij Ploegendienst is een prima plan, in ieder geval als je vooral van house & techno houdt. Want de meeste stages zijn daar op ingericht. Op onze timetable staan vandaag o.a. good old Benny Rodrigues B2B Luuk van Dijk, Lucky Done Gone en Marlon Hoffstadt B2B Tjade. Daarnaast laten we ons vooral verassen door het vele talent wat zal draaien.

Een festival kun je vaak vergelijken met een cocktail van verschillende ingrediënten. Mooi weer: check, prachtig terrein: check, heerlijke artiesten: check, goede groep: check. Wat wil je nog meer? Een biertje in de hand en voetjes van de vloer. Een biertje kostte overigens €3,66 maar lang hoefde je daar gelukkig nooit op te wachten.

De Pier en Plaggenhut

Onze favoriete artiesten draaien op De Pier en de De Plaggenhut. Naar ons idee ook de mooiste stages. De Pier verraadt zijn naam al een beetje: een groot ponton (incl. bar) op het water. Het is hier heerlijk vertoeven en dat vinden meer bezoekers! Het is vandaag niet mega druk maar dat is juist wel fijn, genoeg ruimte om te dansen. De Plaggenhut bevindt zich iets verder op een soort schiereiland, tussen de bomen en het water sta je ook hier top. De house beats van eerder genoemde DJ’s zorgen voor een heerlijke sfeer.

Voor de liefhebbers is er De Twerkplaats, waar (je verwacht het niet) vunzige hitjes worden gedraaid in Vieze Anita stijl (een festival wat eerder in Breda is gehouden door dezelfde organisatoren). Zin in wat harders? Dan moet je op zondag bij De Bouwplaats zijn. Hier draaien o.a. Cynthia Spiering B2B Grace Dahl, Farrago en DIØN. Deze laatste held sloot het festival, zoals we van hem gewend zijn, weer heerlijk af met keiharde techno (of gaat dit richting hardstyle?).

Met deze beukers op de achtergrond verlaten we de Galderse Meren en kijken terug op een heerlijke dag! Twijfel je om een volgend festival van Ploegendienst mee te pakken (ze organiseren meerdere feesten)? Het festival onderscheidt zich door het werkthema en is dus niet een dertien in een dozijn house & techno festival, zoals er inmiddels wel veel te vinden zijn. Ook in de aankleding besteedt het hier veel aandacht aan. De sfeer was heel relaxt dus wij zouden dit festival zeker aanraden, tot volgend jaar!

Geschreven door: Bram

ploegendienst (1)

6 juli 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter