Report: By The Creek 2023

Report: By The Creek 2023

In het weekend van 1 en 2 juli was het eindelijk tijd voor By The Creek. Wij zijn met twee reporters langsgegaan om jullie een kijkje te geven van dit speciale festival. Lees hier de ervaringen van onze reporters Lisa en Burak.

De zondag van By The Creek door reporter Lisa

Die enthousiasme nam al snel af, toen we zagen hoe lang de rij bij de ingang was. Een paar honderd mensen stonden te wachten tot ze door de security het terrein op konden. Super natuurlijk dat er goed gecontroleerd wordt, maar een uur wachten is toch iets te gek.   

Unieke locatie 

Gelukkig maakte het festival zelf veel goed. De unieke locatie, recreatiegebied Middelwaard , heeft namelijk alles. Zo kun je de rust opzoeken op het strandje aan het meer, maar kun je ook helemaal uit je dak gaan bij de vijf stages met elk hun eigen genre en vibe. 

Na het terrein verkend te hebben trapten we de dag af bij stage ‘Harbour’ waar Prunk wat lekkere houseplaatjes draaide. Met een drankje in de hand en het zonnetje op mijn gezicht was het onmogelijk om stil te blijven staan. Ook Franky Rizardo zette de boel helemaal op z’n kop met zijn groovy latin housemuziek. Hij stelde wederom niet teleur (heeft hij dat ooit gedaan??) en bij de openlucht stage aan het meer, ging iedereen uit zijn dak. 

Billen shaken bij Vunzige Deuntjes

Ook Vunzige Deuntjes had dit jaar weer een stage. Bij ‘Boulevard’ kon lekker met de billen worden geschud. Poke gaf een lekker optreden waarbij veel van zijn hitjes voorbij kwamen. Denk onder andere aan ‘Locomotief’ en ‘OEF’. Iedereen zong mee en de sfeer zat er lekker in. Hij sloot zijn show af in zijn zelf georganiseerde moshpit. Ook Vunzige Deuntjes Soundsystem maakte er een feestje van met hun billenshake-mixjes op liedjes als ‘New York’ en ‘Crazy in Love’.

Geen gezeik met muntjes 

Na wat dansjes gewaagd te hebben, was het tijd voor eten. Keus was er in ieder geval zat: kipsaté, patat, pizza en vegetarische hotdogs en hamburgers. Voor ieder wat wils! En super chill: betalen kon gewoon met de pin! Geen gezeik met muntjes dus. We zochten een lekker plekje op het strand. De strandstoeltjes waren echt een luxe. Heerlijk om even op te laden.

Raven onder de brug 

Na de korte pauze was het weer tijd om los te gaan. We sloten de dag af bij de stage ‘Bridge’, onder de drukke A2. Bij deze stage werden harde techno-beukers gedraaid. Door de locatie (onder een viaduct dus) kreeg je bijna het gevoel of je op een illegale rave was beland. Heerlijk! Toen Nico Moreno met zijn set begon, was het onmogelijk om stil te blijven staan. De lichtshow die daarbij kwam kijken maakte de ervaring alleen maar vetter. Zijn bekendste rave nummers konden natuurlijk niet ontbreken. 

Bij deze stage was ook een bar aanwezig, waar je snel wat te drinken kon scoren. De avond werd hier afgesloten door Dyen, die nog een tandje harder ging dan zijn voorganger. De perfecte afsluiter, op een perfecte locatie. Aan de drukte was te zien dat ik niet de enige was die hier zo over dacht. Op een gegeven moment was er nauwelijks bewegingsruimte en via borden werd opgeroepen om een andere stage te bezoeken.

Ook toen het festival op zijn einde liep, was de drukte niet te doen. Op een gegeven moment kon je bij de lockers geen kant meer op. Maar ondanks dat was het een onvergetelijke dag! Volgend jaar ben ik zeker weer aanwezig.

Geschreven door Lisa van Moll

De zondag van By The Creek door reporter Burak

Een van de festivals waar ik dit jaar het meest naar uit keek, By The Creek in Vianen. Onder de welbekende brug waar dagelijks honderden auto’s overheen rijden en meerdere malen vast staan in het verkeer.

Vandaag was dat niet zo een gevalletje dat we vaststaan in het verkeer want we waren lekker op tijd vertrokken. Eenmaal afgezet op Centraal station in Den Bosch wachtend op de rest van groep ging ik nog even de laatste hapjes halen bij de Appie voor onderweg. We zijn namelijk met de trein eerst naar Utrecht Centraal gegaan en vervolgens hebben we de ov-bus gepakt die net zoals de pendelbus ook gewoon naar het evenemententerrein ging. Dit duurde maar 15 min omdat het verkeer heel erg meezat. De locatie was dus erg goed bereikbaar met de ov en/of auto.

Lange rij..

Eenmaal aangekomen bij de halte was het nog maar 10 min lopen. Ondanks dat we vroeg aankwamen was het al aardig druk. De wegen tussen mij en de groep was even kort gescheiden aangezien ik een andere ingang had als reporter. Gelukkig was ik binnen no time binnen maar daarentegen moest de rest van de groep ontzettend lang wachten in een eindeloze rij van circa 45 min…  In die tijd was het een mooi moment om kort even het festivalterrein te verkennen en alvast een kluisje te regelen.

Aangezien ik een andere ingang had kwam ik ook meteen aan bij de brug (by Basis) daar heb ik ook gelijk even een kijkje genomen bij de openingsset van Bastienne.

Heerlijk setje maar het was nog aardig rustig. Next stop was de andere kant op richting het water waar de rest van de stages en kraampjes stonden. Het viel me gelijk op dat er is nagedacht over het looppad van en naar de brug toe. Ze hebben daar dan ook dranghekken neergezeten met borden aangegeven om via rechts heen en rechts terug te lopen. Het is natuurlijk welbekend dat de meeste mensen ook voornamelijk voor de show bij de brug kwamen. Maar ons avontuur ging verder de andere kant op.

Eerste drankje met een heerlijke uitzicht

De eerste 2 dingen die mij gelijk opvielen was het reuzenrad (waar ik uiteindelijk niet meer ben in geweest) maarrr daarnaast stond een Flip The House toren van Samsung waar ook muziek werd gedraaid en waar je dus ook een mooi overzicht had van heel het terrein geheel, gratis!

Nadat ik even boven heb genoten van het mooie uitzicht met lekkere tech-house deuntjes op de achtergrond was de rest van de groep eindelijk compleet. Alle spullen in het kluisjes gedaan en we gaan gelijk op zoek naar ons eerste drankje.

By The Creek werkte niet met een muntjes systeem wat ik persoonlijk fijn vind aangezien er ook nog is vaak een te lange rij staat om muntjes te halen en er vaak te veel muntjes worden gehaald wat natuurlijk zonde is omdat je ze vaak niet meer kunt her besteden. Je zou denken dat het pinnen ook lang duurt maar er waren zodanig veel pinapparaten waardoor ik nauwelijks in de rij heb gestaan.

Swingen en beuken

Drankjes zijn gekocht dus nu is het dan echt tijd om te swingen en beuken. Over het swingen en beuken gesproken is het ook leuk om te zien dat het publiek wat eropaf komt lekker breed en diverse is. Het is namelijk zo dat er meerdere genres op dit festival wordt gedraaid. Dus de swingers, twerkers en de beukers gaan heel goed samen. Althans zo ervaarde ik het in iedergeval wel!

Met de gezegd te hebben gaat het avontuur verder en gingen lekker op gevoel naar een van de stages en liepen een pad af waar een soort kleine stage stond van Jägermeister. Eenmaal aangekomen ging je door een spiegeldeur en kregen we een non-alcoholisch welkom drankje aangeboden wat superlekker was! We hebben kort gevibed en zijn doorgegaan.

De volgende stage waar we ons best wel lang hebben vermaakt was de Harbour stage (by nachtcollege). Voor de kenners staat Nachtcollege vaak bekend om een stage waar keiharde techno wordt gedraaid. In dit geval was het anders en heb ik het zelf nooit eerder zo gezien. Het waren lekkere techhouse setjes van onder andere Prunk en een van mijn ‘all time favorite’ Franky Rizardo die weer een gruwelijk lekkere setje heeft gedraaid. Dit zag je ook terug aan het publiek.

Hongerrrrrr

Tussendoor moest er natuurlijk ook geplast worden. Dit vond ik helaas een groot minpunt aangezien er voor mij gevoel te weinig urinoirs en dixis stonden waardoor er telkens best wel lange rijen waren. Ook was er een “water te kort” bij een van de punten waardoor we ons flesjes niet konden vullen en dus helemaal naar de brug toe moesten om dit te doen. Dit was dan ook de enige plek waar het nog wel kon…

Ik begon een beetje honger te krijgen dus ik besloot om even een kijkje te nemen bij de foodtrucks en wat is er nou beter dan een heerlijk broodje van (Broodje Ben).

By The Creek compleet gesloopt

Buikje weer gevuld en dan was het zover. De show waar ik en bijna iedereen van By The Creek het meeste naar uit keek. De set van Nico Moreno en de afsluiter van Dyen. Dit zag je ook terug omdat vrij veel stages rustiger werden want iedereen ging naar de brug toe. Aangezien het onder de brug is was de geluidskwaliteit ook op en top! De lichtshow was geweldig en het publiek beukte er natuurlijk op los. Wat een set heeft Nico weer neergezet en Dyen heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de brug kapot is gemaakt. Ik zag daarom ook na het feest crowdfunding langskomen voor de renovatie van de brug. 😉

Een klein minpuntje. De brug was uiteindelijk overvol en misschien is het een idee om de stage onder de brug wat groter te maken omdat je toch merkt dat mensen uiteindelijk wel daarvoor komen.

Tot slot kan ik zeggen dat er voor ieder wel iets was. Er zijn namelijk genoeg mensen zoals ik die van meerdere muziekstijlen houdt wat het leuker maakt om overal een beetje te staan. Al met al dus een zeer geslaagde dag en ik hoop er volgend jaar zeker weer bij te zijn!  Ciaoo

Geschreven door Burak Arli

10 juli 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter