Report: Concert At Sea 2022

Report: Concert At Sea 2022

Na 2 jaar was het eindelijk weer zo ver…. HET festival aan de Zeeuwse kust waarbij vele Zeeuwen maar tegenwoordig ook fans vanuit heel Nederland naar Brouwersdam trekken. Het festival duurt drie dagen en vond dit jaar plaats op 30 juni, 1 en 2 juli. Een driedaags festival dus, maar waar ook veel mensen voor een dagje naar toe komen om te genieten van de muziek, de sfeer en de locatie. Wij waren hier met 2 reporters aanwezig!

Report van Rik:

Op weg naar de horizon met de auto

De meeste festivalbezoekers komen met de auto naar het festivalterrein aan de brouwersdam. Vanaf ongeveer 10km rondom het festival zijn er verkeerleiders die ervoor zorgen dat het verkeer gestructureerd richting het terrein gaat. Er zijn drie parkeerplaatsen waarbij je bij 1 lopend het terrein kan bereiken en bij de andere met een pendelbus. Deze bussen zijn bij de parkeertickets inbegrepen. Bezoekers die het hele weekend komen overnachten vaak op campings in de buurt, ook vanaf hier rijden er pendelbussen.

CAS is blij dat je hier bent!

Het festival beschikt over verschillende soorten faciliteiten. Om te beginnen zijn er voldoende toiletten verspreid over het hele terrein. Het kan hier soms wat druk zijn, maar over het algemeen is dit goed te doen en zijn ze schoon. Verder zijn er verschillende EHBO posten aanwezig en zijn er speciale plekken bij de podiums voor invaliden. Bij de ingangen zijn er lockers aanwezig en ook zijn er stents waar je je telefoon kan opladen.

Het festival werkt met munten die bij verschillende stents rondom de ingang te koop zijn. Verder staan er op het terrein zelf meerdere automaten waar je ook munten kan kopen, je staat dus nooit lang in de rij om munten te kopen. Als je aan het einde van het festival nog munten over had kon je deze ook zonder problemen inwisselen. Er is een uitgebreid aanbod aan eten en drinken. Van taco’s tot pasta’s en van mosselen tot een broodje kroket, alles is aanwezig.

Laten we dansen!

Concert at Sea wordt jaarlijks door de band Bløf georganiseerd en zij staan dus ook wel centraal op het festival. Zij sluiten het festival op zaterdagavond af en zorgen ervoor dat iedereen danst aan zee, elkaar omarmt, en dit alles aan de kust, de Zeeuwse kust. Niet alleen is dit de afsluiting van het festival maar ook zeker het hoogtepunt!

Het festival was verdeeld over 3 podia. Het Zeeland podium en het Umoja podium. Alle deze optredens vonden afwisselend plaats op 2 podiums. Ook heeft het festival een podium op het strand waar vaak verassing acts plaats vonden. Zo kan het dus zijn dat je ineens met je voeten in het zand een intiem optreden van Bløf meemaakt en daarna staat te springen met snelle op het Zeeland podium. Naast de podiums is er ook de hele dag door een Silent disco en vinden er Comedy shows plaats.

Naast Bløf heeft het festival een grote variatie aan artiesten. Zo waren er donderdag artiesten als Meau, Miss Montreal en als afsluiter Kensington. Helaas regende het hard deze dag, maar iedereen maakte er wat van. Veel van de bezoeker trokken hun poncho aan en danste gezellig in de regen mee. zoals Maan ook zong ‘ik wil gewoon een beetje regen’.

Op vrijdag, dag 2, had de regen plaats gemaakt voor de zon. Deze dag begon knallend met Ronnie Flex op het zeeland podium. Ronnie maken er een mooi feest van en liet iedereen mee springen met zijn hits. Hierna moeste we ons snel haastte naar het Strand podium. Hier kon je genieten met uitzicht op de zee van de mooie meezing nummers van Bløf.

Na even een korte eet pauze stond  Direct alweer klaar op het zeeland podium om het publiek te vermaken. Met zijn hits ‘Soldier on’ en ‘Young ones’ gaf hij iedereen kippenvel. Toch waren de hoogtepunten op zaterdag toch Snelle en the Script. Snelle betrok alle bezoekers en liet ook een bezoeker op het podium komen om ‘Smoorverliefd’ mee te zingen.

The Script zorgde op deze zonnige dag voor een knallende afsluiter waarbij 45.000 man hun hits, als hall of fame, meezong.  Na The Script was het feest op het zeeland podium afgelopen. Maar voor de bezoekers die nog energie hadden konden het feest nog afsluiten met de Dirty Daddy’s. Zij zorgen met hun aaneenschakeling van knallende muziek een mooie afsluiting van dag 2.

Op zaterdag stonden artiesten als S10, Suzan & Freek en Racoon op het programma. Voor de bezoekers die nog opstart problemen hadden omdat ze te hard waren gegaan op dag 1 & 2 was er zat plek op de dijk om rustig op een kleedje te genieten van al deze mooie mee zing nummers, zoals de nummers van Racoon. Gedurende het optreden kregen we kippenvel op ons armen toen Racoon besloot het nummer ‘Oceaan’ door de 45,000 duizend bezoekers te laten zingen.

Voor Suzan & Freek was het de eerste keer op de Mainstage van CAS. Drie jaar geleden stonden zij nog op Het strand Covers te zingen van andere bands. Nu zongen ze hun eigen nummers en konden niet vaak genoeg benoemen hoe dankbaar ze waren dat ze hun eigen mochten performen op CAS.  Gedurende dag 3 was er een afwisselend programma met voor iedereen wat leuks.

Tot slot sloot mister CAS Bløf het festival af met een optreden van 1,5 uur. Hierin kwamen al zijn hits voorbij zoals ‘Zoutelande’, ’Omarm me’ en tot slot ‘Dansen aan zee’. Jong en oud zong mee met al deze muziek. Met als afsluiting een duet met S10 en een geweldige licht show. Net als op dag 1 en 2 was er ook na dit laatste concert een afsluiter op het opium podium. Hier sloten DJ Wipneus & Pim het festival knallend af.

Wat hebben we, en ik denk dat ik daarmee voor alle bezoekers spreek, weer genoten dit jaar!! Genoten van de zon, de kust, de muziek en de ontspannen sfeer van het festival. Op naar CAS 2023 op 22, 23 en 24 juni!

Report van Robin:

We zitten toch in de periode van het jaar, die zich normaliter laat kennen als een warme en zonnige periode. Ideaal festivalweer dus! Alleen… De weergoden waren ons de eerste dag van Concert At Sea 2022 niet zo gunstig gestemd.

Op donderdag 30 juni 2022 was het weer zo ver, eindelijk mochten we op de prachtige locatie weer genieten van muziek. Maar ontbrak een heel belangrijk element op deze eerste dag. De zon! Echt waar, er waren simpelweg twee opties deze dag. Óf je had een bont-gekleurde regenponcho aan, óf je was nat tot op je onderbroek.

Dat Concert At Sea zo’n fantastisch evenement is, met daarbij een mooie line-up, blijkt wel uit de hoeveelheid mensen die er, ondanks de regen en de tegenvallende temperatuur, aanwezig waren en bleven. Ook het feit dat dit de 15de editie alweer is, zegt genoeg. Iedereen kent “CAS” en iedereen wilt naar “CAS”. Uitverkocht, zoals altijd.

Vanaf MEAU om 16:00 uur totdat de laatste muzieknoten van Kensington over het terrein galmde, bleef iedereen genieten. MEAU bracht bekend en minder bekend werk met een grote lach. Oprecht genieten van wat je doet, het enthousiasme, dát werkt aanstekelijk. Ook met de gevoelige en zware onderwerpen die MEAU de revue laat passeren in haar muziek. Voeg daar een portie zangkwaliteit aan toe en je hebt een goed recept! Heerlijk opstarten.

Na deze start, gingen we door naar Diggy Dex! Met de voetjes van de vloer en met de toepasselijke hit “De Zon Op”, ging Diggy Dex het publiek en dus de regen in. FLEMMING neemt het publiek mee in zijn energie. Met zijn catchy hits “Zij Wilt Mij”, “Automatisch” en “Amsterdam”, krijgt hij ook op Concert At Sea 2022 het publiek mee. Niet alleen de jonge meiden, maar ook de “ervaren” festivalbezoekers genieten zichtbaar van de energie die FLEMMING brengt.

Wat doe je met een festival als het wat kouder is en je moet nog met de auto? Inderdaad, dan ben je gewoon “de BOB”. Snel even langs bij de koffie en door naar Miss Montreal. Miss Montreal, een heerlijk nuchter mens. Fijne humor, fantastische stem en nummers die iedereen meezingt. Iedereen krijgt ze mee in haar optreden, van jong naar oud. Omdat het juist vandaag zo verschrikkelijk toepasselijk was, zong iedereen uit volle borst “Door de wind” met haar mee. Duizenden mensen en toch intiem.  Dat het een editie van Concert At Sea werd waar er veel vrouwelijke artiesten zouden staan, was vooraf al bekend. Zo werden MEAU en Miss Montreal op deze eerste dag al afgelost door onder andere Nona en RONDÉ.

Ook MAAN was op deze eerste dag aanwezig. Met een lichte hoop dat de regen plaats zou maken voor MAAN, bleef het nog wat regenen. Het weer trok wel een beetje bij, maar droog hield niemand het. Als het niet door de regen kwam, dan kwam het wel door enkele bijzonder mooie en gevoelige nummers van MAAN. Tussen al het energieke geweld door, was er plaats voor reflectie met “Ze Huilt Maar Ze Lacht”, een maatschappelijke boodschap in samenwerking met Bente tijdens “Nee is Nee”.

Het einde van de avond nadert en moeder natuur bereid zich voor op de volgende twee Concert At Sea-dagen. De regen stopt, zelfs om 22:30 uur voelde je de temperatuur stijgen. Het beloofde een mooi einde van deze dag te worden en ook een hoop goeds voor de vrijdag en de zaterdag. Veel mensen hadden op dit moment gewacht. Veel mensen kwamen speciaal deze dag naar de Brouwersdam. Veel mensen stonden de hele dag in de regen, om dit nog één keer mee te maken.

Kensington betrad voor de allerlaatste keer het podium van Concert At Sea. Nog één keer volle bak gas erop. Nog één keer alles eruit halen, voordat in september het doek definitief valt voor de band. De mannen maakte de verwachtingen meer dan waar en met intieme momenten afgewisseld met keiharde riffs, op een manier die we gewend zijn bij Kensington. We genieten van de muziek, we genieten van de sfeer. De meeste mensen bereiden zich voor op de volgende dag en ik ga naar huis.

Nat, koud, maar voldaan. Een ervaring die je niet snel vergeet, want dat is Concert At Sea toch wel, jaar in, jaar uit. Een ervaring.

7 juli 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter