Report: Defqon.1 2022 – Primal Energy

Report: Defqon.1 2022 – Primal Energy

Defqon.1 Weekend Festival is weer terug! Na 3 jaar keren de Weekend Warrios weer terug op de ‘Holy Grounds’ om er een geweldig feest van te maken. Zelf kon ik ook niet ontbreken, de laatste Defqon.1 die ik heb gemist dateert namelijk alweer uit 2014. Al is dit natuurlijk kinderspel vergeleken met de fans die al sinds het begin in 2003 jaar na jaar naar dit festival gaan (ja die zijn er echt!).

4 dagen(!)
Voor het eerst wordt Defqon.1 dit jaar 4 dagen gegeven in plaats van de gebruikelijke 3. Beginnend op donderdagavond met de pre-party en met vrijdag, zaterdag én zondag nog 3 volledige festivaldagen. Wij zijn voor jullie op de vrijdag langs geweest, op één van de grootste festivals van Nederland en hét grootste hardere stijlen festival van de wereld, dit festival telt namelijk bijna 100.000 unieke bezoekers over het hele weekend gezien.

De Mainstage
Beginnend met een korte rondleiding over het terrein mochten wij als een van de eersten de mainstage zien. Organisator Q-dance heeft weer ongelooflijk goed uitgepakt met, zo leek het, de grootste mainstage die ze ooit hebben gehad. Omstreeks 12:30u gingen de poorten van de ‘RED’ stage open en renden alle fans die zich al voor de ingang hadden verzameld het terrein op om een eerste blik op de beroemde mainstage te werpen. Er stond nog geen muziek aan terwijl de fans het al uitschreeuwden van plezier; ze waren weer terug op de plek die ze zo erg hebben gemist de afgelopen drie jaar.

defqon-2022

Eerste uurtjes
Vanaf 13:00u ging het gelijk helemaal los op de mainstage met frenchcore-koning Sefa. Waar je normaal zou verwachten dat er rustig over de dag naar hardere en snellere muziek wordt opgebouwd, stond nu misschien wel een van de hardste artiesten die ooit op de RED heeft gestaan klaar om te mainstage te openen. En met succes! De gehele stage stroomde ongelooflijk snel vol en fans gingen een heel uur lang he-le-maal los op de 200bpm muziek.

Na de set van Sefa zijn we naar de YELLOW gegaan, waar nog een tandje bijgezet werd. Op deze extreme-hardcore stage kun je de hele dag uptempo hardcore en frenchcore vinden. Tijdens de set van uptempo hardcore talenten Major Conspiracy stroomde ook deze kleinere stage helemaal vol en zat de sfeer er ongelooflijk goed in. Fans zongen vrijwel alle lyrics van de nummers mee.

defqon

Kluisjes, eten en weer door
Nadat we weg waren gegaan van de snoeiharde beats van de YELLOW stage, zijn we kluisjes gaan halen voor onze tassen, hebben we even wat gegeten en gezeten om op krachten te komen. Dit was wel nodig na de eerste twee sets. Gelukkig konden we nog het laatste half uurtje van raw-hardstyle talent Vertile meepakken op BLUE stage. Met nummers zoals Together We Grow en Simulation met Rebelion werd ook hier rond 15:30u zeer hard gedraaid en waren de fans meer dan gelukkig.

Hierna stond het volgende talent al gelijk weer klaar: Cryex. Ook hij draaide veel nieuw materiaal, met als verrassing een nieuwe track van Cryex met Radical Redemption, die de stage nog opkwam om samen achter de draaitafel helemaal los te gaan op hun productie.

Het terrein verder verkennen
Na Cryex besloten we om een rondje te lopen over het terrein en ons te laten verrassen. Uitkomend bij onder meer de BLACK stage voor wat hardcore beats, de GOLD voor hardcore classics en de INDIGO voor de raw-hardstyle talenten besloten we toch maar weer even een kijkje te nemen op de mainstage. Met het einde van de set van Sound Rush en het begin van Atmozfears én het zonnetje dat zowaar doorkwam, had je op de RED echt het perfecte Defqon.1 gevoel. Iedereen stond er met een glimlach te hakken op de euforische beats van de heren. Erg mooi was om te zien hoe dedicated iedereen meezong met het nummer Country Roads van Sound Rush en Atmozfears.

defqon1-report

Toen we hierna naar de hardstyle classics wilden gaan, zijn we nog even langs de UV gelopen om een deel van de set van Darren Styles mee te pakken. Erg afwisselend en leuk om veel platen te horen die niet alleen van de DJ zelf afkomstig zijn. Eenmaal aangekomen bij de MAGENTA begon Crypsis net met zijn set. Uiteraard konden nummers als Torture, Break Down Low en Get Hit niet ontbreken. Het doorgaans wat oudere publiek zorgde voor de perfecte sfeer voor deze stage.

Ode To Delete
Een mooi gebaar van Q-dance. De onlangs overleden top raw-hardstyle DJ werd geëerd met een prachtige emotionele set welke lang bij de fans op hun netvlies zal blijven staan. In de grote BLUE stage tent stroomde het helemaal vol. Bij veel fans rolden aan het begin de tranen over hun wangen toen werd begonnen met het nummer Unstoppable, kippenvel. De set van een uur zorgde voor ongelooflijk veel springende mensen, ook omdat iedereen wel wist dat dit waarschijnlijk een van de laatste keren is dat er live een uur wordt gevuld met de nummers van Delete.

defqon-2022

De rest van de avond
Na Delete zijn we weer wat gaan eten bij een van de food courts. De keuze was ruim met pizza’s, hotdogs, veel soorten fruit, verschillende verse broodjes, Turkse specialiteiten en nog veel, veel meer. Overigens was het logistiek met het eten, de toiletten en de bar ook erg goed geregeld. Maar een enkele keer was echt te druk. Ook de camping was helemaal in orde. Naast een nieuw veld, de friends-campingplekken, een gamehal, bioscoop, veel verschillende soorten eten en veel vooraf neergezette tipi’s was er ook een Comfort Camping. Op dit afgescheiden deel van de camping was meer het premium-gevoel te merken. Je kon hier zelfs massages krijgen.

Toen we weer op kracht waren gekomen was het tijd om de dag in stijl af te sluiten op de RED. Zwaargewichten Ran-D, Rejecta en Sub Zero Project sloten na elkaar het festival af. Naarmate het buiten steeds donkerder werd, werd de stage alleen mooier. Ran-D gaf alvast een voorproefje op de set van Rejecta, die met zijn stevigere beats perfect aansloot. Hierna kwam Sub Zero Project nog om het festival in stijl af te sluiten. Vooral bij het nummer This Is Our Church stond de main te trillen op zijn grondvesten en zong iedereen uit volle borst mee. In het donker werd met een korte Endshow en veel vuurwerk nog even alles uit de kast gehaald om een geslaagde tweede dag op Defqon.1 knallend af te sluiten.

defqon1-report-2022

Q-dance, jullie hebben weer iets neergezet wat uniek is. De extra jaren voorbereidingen waren echt te merken. De overige dagen hebben wij nog kunnen volgen via de livestreams en leken vanuit huis ook zeker niet onder te doen voor de vrijdag. Ik, en ik denk iedereen op dit festival, kan niet wachten tot het volgend jaar weer eind juni is.

Defqon.1, bedankt.

Yari van Bekkum

5 juli 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter