Report: Defqon.1 Festival 2014

Report: Defqon.1 Festival 2014

Datum: zaterdag 28 juni 2014
Locatie: Walibi Holland, Biddinghuizen
Festival: Defqon 1.

Zaterdag 28 juni heb ik een bezoek gebracht aan Defqon 1. Festival. Na eerder dramatische logistieke problemen te hebben meegemaakt op de oude locatie in 2010, toen der tijd nog op Almere Strand, toch besloten dit Festival een nieuwe kans te geven. In de afgelopen jaren is Defqon 1. uitgegroeid tot een fenomeen in de gehele wereld van de harder styles. Mensen vanuit alle regio’s van de aardbol komen naar Nederland voor dit festival of schakelen in om de livestream te volgen. Wat resulteert in een multiculturele samenkomst van muziekliefhebbers met allemaal hetzelfde doel; “Losgaan en genieten van de muziek!”.

Aankomst

Na een reis van ruim 150 kilometer kwamen we aan in Biddinghuizen. Hierdoor had iedereen genoeg tijd zich voor te bereiden en op te laden voor een dag vol muziek en gekkigheid. Een plekje vinden op de parkeerplaats bleek rond 13.00 al een hele opgave vanwege de flinke toestroom van feestgangers. Dit duurde al met al ruim een half uur en leverde een kras op, op bumper van de auto door een onoplettende bestuurder. Een parkeerkaart kostte €13 euro wat toch wel aan de dure kant is voor de service en drama die dit opleverde. Toch kon dit de pret en de verwachtingen niet drukken.

Binnenkomst

Doordat het festival verschillende ingangen had; touringcars, camping, weekend tickets, vip en regular tickets konden we snel doorlopen. Al met al waren we in korte tijd de fouillering voorbij, hadden we genoeg munten in de zak en de overbodige spullen opgeborgen in het kluisje. Wat direct opviel was de grootte van alles. De podiums, de tenten, de eetgelegenheden, alles was erop gericht de bezoekers een geweldige ervaring te laten beleven.

Organisatie

In totaal waren er 14 verschillende podiums waar de dj’s konden excelleren in de verschillende harder styles. Dit brengt natuurlijk ook dilemma’s met zich mee. Zoveel podiums en artiesten om uit te kiezen dat het vrijwel onmogelijk is alle acts te zien die je graag wilt zien. Handig hierbij was de app beschikbaar gesteld waarin het floorplan, timetable en andere nuttige weetjes. In de keuze voor acts die ik wou gaan bezoeken heb ik een variatie in onbekend en bekend proberen te maken. De bekendere dj’s weet je wat je kan verwachten maar het leukste is natuurlijk onbekende acts die je positief verrassen. Jammer genoeg heb ik niet alle area’s gezien maar toch een mooie dag gehad. Wat wel opviel was het beperkte aantal plekken waar naar de wc’s gegaan kon worden op het terrein. Hier ligt nog ruimte voor verbetering. Positief was de merchandise winkel. Deze had een groot en gevarieerd assortiment van q-dance producten. Dit was ook terug te zien aan de bezoekers. Het leek wel alsof de helft van de bezoekers in festival gerelateerde kleding rondliep. Ander positief punt waren de activiteiten die gedaan konden worden. Zo was er een ruimte war retro games gespeeld konden worden, cardboard gemaakt konden worden, voetbal of de stoelendans gespeeld kon worden, of het wk kon kijken.

defqon1-mainstage

Mainstage

Het grootste podium was de mainstage. Hier stonden misschien wel 15.000 mensen. Tijdens de optredens van Max Enforcer en Psyko Punkz begon het steeds meer vol te stromen. Wat op viel was dat er ook meteen aardig hard gedraaid werd. Een bepaalde lijn van opbouw was daardoor al snel verkeken. Atmozfears bracht daarna weer wat meer melodie terug. Q-dance steekt veel tijd en moeite in de voorbereiding van speciale momenten tijdens de festivaldag. Zo was er een Power Hour gepland. Tijdens dit uur was er geen dj aan het draaien maar was er een set voorbereid met effecten. Zo was er een stuntvliegtuig dat over de locatie vloog, werden er stadionfakkels afgestoken, confetti kanonnen, dansers alles om een uniek uur neer te zetten. Uiteraard werd dit goed opgepikt door het publiek en bereikte de sfeer al vroeg een hoogtepunt. Na dit uur hebben we de tijd genomen wat andere podiums en acts te gaan bekijken. Bij terugkomst rond 21.00 viel me wel op dat het erg druk was geworden. Dit ging helaas ten koste van de actieve feestgangers die hierdoor soms een gebrek aan ruimte hadden. De eindshow daarentegen was zoals bij Defqon gebruikelijk weer geniaal. Hiermee werd de dag op een mooie manier afgesloten voor de bezoekers die alleen zaterdag aanwezig waren. Deze beelden willen we jullie natuurlijk niet onthouden.

Andere podia

Voor mij als RAW hardstyle liefhebber viel er ook genoeg te beleven. Op de mainstage was dit wat minder maar bij de BLUE en INDIGO kon ik vrijuit genieten. Met een indrukwekkend podium, goede kwaliteit van het geluid en een hoop liefhebbers was dit zoals een festival dag hoort te zijn. In de Blue sprongen de Frequencerz en B-Front erbovenuit. B-Front als maker van één van de festival cd’s zorgde met een creatieve platenkeus voor een goede sfeer nadat de Freqeuncerz al de zaal op ze kop hadden gezet. Mijn set van de dag was toch wel bij de INDIGO te vinden. Dit was een kleine area waar niet al te veel mensen konden staan maar waardoor wel alleen de echte fans van de artiesten kwamen opdagen. De set van Deetox en Delete was voor mij muzikaal toch wel het hoogtepunt van de dag. Dit is een nog redelijk onbekende combinatie maar winnen met geweldig brute producties toch elke festivalganger voor zich. Ander podium die er voor mij bovenuit staken was de hardcore area. Met prima setjes van Art of Fighters en een extreme afsluiting met Partyraiser & Drokz. Deze heren zorgde voor puur geweld want op het einde van zo’n dag geen kwaad kan. De laatste restjes energie moeten toch op het festivalterrein achter gelaten worden en niet in de auto terug.

Vertrek

Doordat we bij de hardcore afsloten waren we van mening tijdig het festivalterrein te kunnen verlaten aangezien deze tegen de uitgang aanlag. Helaas kwamen we bedrogen uit. Doordat we helemaal achteraan op het parkeerterrein stonden duurde het ruim 2,5 uur voordat we eindelijk van de parkeerplaats waren. Dit was wel balen een domper na een leuke festivaldag. Dit blijft een terugkomend probleem bij een festival met een groot aantal festivalbezoekers. Maar vanwege vorige ervaringen had ik hier eigenlijk al rekening mee gehouden. Toch zou je het graag anders zien!

defqon1-show

Pluspunten
Merchandise assortiment
Aankleding en effecten
Setjes van Atmozfears, Power Hour, Frequencerz, B-Front, Deetox & Delete, Partyraiser & Drokz
Geweldige eindshow

Minpunten
Aantal wc’s
Veel hee hoo buitenlanders
Te druk op de mainstage om lekker los te kunnen gaan
Verlaten van de parkeerplaats

2 juli 2014

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter