Report: Defqon.1 Weekend Festival 2023

Report: Defqon.1 Weekend Festival 2023

Na lang wachten was het eindelijk zover: Defqon.1 Weekend Festival 2023! De zon straalde, de beats knalden en de sfeer was simpelweg fenomenaal. De locatie met imposante podia midden in een prachtig groen landschap maakte de ervaring compleet. Defqon.1 bood een uitgebreid scala aan hardere muziekstijlen, waaronder raw hardstyle, euphoric hardstyle, freestyle, hardcore en frenchcore. Naast de diverse muziek, activiteiten en decoratie, creëerde Defqon.1 ook een unieke sfeer, mede dankzij het diverse publiek dat het festival aantrekt. Mensen van over de hele wereld, variërend van jonge ravers tot oudere harddance-liefhebbers, komen hier samen. Het is een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en waar acceptatie hoog in het vaandel staat, ongeacht achtergrond of overtuigingen.

De ultieme festivalopening

Mijn ultieme festivalweekend begon al op vrijdag, toen ik vol opwinding naar het adembenemende festivalterrein van Defqon.1 ging. Gelukkig was de locatie gemakkelijk bereikbaar en waren we binnen no-time op de nabijgelegen parkeerplaats. Bij het betreden van het festivalterrein voelde je meteen de bruisende sfeer. Onderweg naar de indrukwekkende RED stage kwamen we al veel enthousiaste festivalgangers tegen die volop genoten van het moment.

Op vrijdag waren er elf geweldige podia geopend: de BLUE, BLACK, U.V., INDIGO, GREEN, YELLOW, GOLD, ORANGE, MAGENTA, The Big Chill en de legendarische RED (mainstage). Toen we de mainstage binnen liepen, waren de opzwepende beats tijdens The Opening Ceremony van niemand minder dan Phuture Noize te horen. Het was een goede start, maar uiteindelijk vonden we het een beetje aan de zachte kant. Gelukkig kwam daarna Scarra & Vasto met de knallende set Bassline Breakers, waar we compleet uit ons dak gingen. En zo was mijn Defqon.1 weekend1 officieel begonnen!

Aan het einde van de avond besloten we naar The Gang te gaan, die al langere tijd niet samen op het podium hebben gestaan en dat was zeker geen verkeerde keuze. De set die ze daar hebben neergezet was ongelofelijk en ik had deze voor geen goud willen missen. Ze stonden ook vaker vooraan op het podium te klaplongen waardoor de sfeer in het publiek onbeschrijfelijk was en iedereen met ze meedeed. We volgden deze set op met een spetterende afsluiting van Rebelion, die een nieuwe soort ‘zaagkick’ nadrukkelijk naar voren lieten komen. Dit is persoonlijk niet mijn favoriete soort kick, maar uiteindelijk was dit een fijne afsluiting van de eerste festivaldag. Beide sets stelden absoluut niet teleur en we verlieten het festivalterrein met een onbeschrijflijk gevoel.

Tekst gaat verder onder afbeelding

defqon-mainstage

De beste festival dag ooit

Op de zaterdag begon onze dag al vroeg. Voordat de hekken open gingen voor festivalgangers, hadden wij namelijk een perstour over het terrein. Dat betekende om 10:15 uur aanwezig. De tour begon bij “The Monument”, een soort monument dat bestaat uit containers en een grote discobal. Naast het monument stonden containers met “ONE TRIBE” erop. Het creative team wilde namelijk dat de “Weekend Warriors” (de festivalgangers van Defqon.1) betrokken zouden zijn bij het festival, daarom mochten mensen hier op een bepaald moment van de dag hun hand met verf op de containers zetten. Ook was dit echt dé perfecte foto plek!

Bij de tour zijn we alle stages afgegaan en werd ons meer verteld over alle unieke experiences die Defqon.1 biedt naast de muziek. Bij de SILVER stage was Speedcore Dating, waar bezoekers hun rave partner of nieuwe liefde konden leren kennen, en bij de UV verzamelden bijna 10.000 Weekend Warriors zich voor een gezamenlijke workout tijdens de Warrior Workout. Beide waren erg leuk om te zien omdat dit op andere festivals nooit gebeurt. Al deze extra experiences zijn toch iets wat de hele Defqon.1 ervaring compleet maakt, verrassend was ook om te zien hoeveel mensen erop af kwamen ’s ochtends vroeg.

We mochten ook nog een rondje lopen over The Sanctuary. Dit is het luxe gedeelte van de camping. Hier stonden allerlei verschillende soorten verblijven: tipi tenten, kleine bungalows, mini hotels en voor de echte luxepoes was er ook nog een geheel privé verblijf. De mensen die hier zaten kwamen zeker niks te kort. Hier was ook een restaurant , waar het team van Defqon.1 de burgemeester heeft mogen ontvangen. Het is echt verbazingwekkend om te zien waar ze allemaal aan hebben gedacht om alle Weekend Warrios de beste ervaring te geven. Sommige mensen maken hier namelijk echt een soort mini-vakantie van, waaronder vele Australiërs. Dit jaar waren er namelijk zo’n 20.000 Australiërs afgereisd naar ons kleine landje speciaal voor Defqon.1 Weekend Festival 2023.

Een van de laatste plekken van de tour was natuurlijk de legendarische RED stage. We liepen naar het premium deck, zodat we uitgebreid zicht hadden van de stage. Dit jaar was de stage de hoogste tot nu toe: 56 meter. Dat is hoger dan de achtbaan van Walibi die je achter de stage ziet. De laatste stop was in de artist lounge. Hier hadden we namelijk nog een lunch met z’n allen om de tour mee af te sluiten. Daarna gingen we allemaal zelf op pad om het terrein verder te verkennen.

Hoewel de zaterdag een van de drukste dagen was, heb ik daar vrij weinig last van gehad. De wc’s en barren zijn goed geregeld en je bent vaak snel aan de beurt. Een van de sets waar ik het meest naar uit keek op de zaterdag was al kort na de tour: The Savage Squad om 14:00 uur. De zon scheen, de sfeer zat er lekker in en de INDIGO stage was packed. Deze set heeft mij in ieder geval zeker niet teleurgesteld.

Hierna gingen we gelijk door naar de RED, zodat we een goed plekje hadden voor POWER HOUR, het ‘maffe’ uurtje dat Defqon.1 elk jaar organiseert. Hierbij kun je denken aan opblaasbare dingen die in het publiek worden gegooid, het hele publiek gaat van links naar rechts en Red Bull heeft hier een hele eigen show met stuntvliegtuigen in de lucht en zelfs motorvoertuigen en freerunners op de stage. POWER HOUR is iets wat Defqon.1 echt iconisch maakt. Het begint om 16:00 uur en voor dit te gekke uurtje verzamelen 65.000 festivalgangers zich bij de RED om helemaal los te gaan. Waaronder wij natuurlijk. Het was 16:00 uur en POWER HOUR kon beginnen. De helikopters van Red Bull openden de show, dat vond ik echt een kippenvel momentje. Na ongeveer een halfuur was het weer tijd om een aardbeving te veroorzaken en sprong iedereen van links naar rechts. POWER HOUR was voorbij en voor ons was het tijd om even op te laden met een kleine snack.

Tekst gaat verder onder afbeelding

power-hour

POWER HOUR

Aan eetmogelijkheden komen de bezoekers van Defqon.1 ook zeker niets te kort, er was voor ieder wat wils. Nadat we hadden gegeten konden we weer volle kracht vooruit. We gingen op weg naar de INDIGO waar we nog flink hebben staan klaplongen op de set van Mutilator, Scarra en Fraw. Dit was 3 uurtjes alles geven. Omdat ik persoonlijk meer van de RAW ben, heb ik mijn zaterdag dan ook afgesloten bij Kruelty & Element, waar we met z’n allen het laatste uur nog flink konden beuken. Hierna konden we met een goed, maar ook dubbel gevoel (omdat we nog maar een dag resterend hadden), terug naar ons huisje. Voorbereiden op de allerlaatste dag…

De INDIGO compleet uitgespeeld

Daar was die dan, de allerlaatste dag. Daar was weer dat dubbele gevoel want, begrijp me niet verkeerd, Defqon.1 is echt een geweldig feest maar onderschat het niet: 3 dagen Defqon.1 is echt slopend! En vooral met de warme temperaturen. Het zou vandaag 31 graden worden, de warmste dag tot nu toe. Vol goede moed gingen we op weg naar het festivalterrein en gelukkig hadden we vandaag het meeste op de planning bij de INDIGO stage. Dit is een soort overdekte loods waarvan de zijkanten helemaal open zijn waardoor het lekker kan doorwaaien.

Ik en mijn vrienden begonnen de dag zoals gepland om 14:00 uur met Vasto in de INDIGO en gelukkig waaide het inderdaad lekker door, hoewel het boven de 30 graden was viel het met de gevoelstemperatuuren wel mee. Dat het de laatste dag is was ook duidelijk zichtbaar bij mijn vrienden, het leek wel of iedereen wat ‘opstart’ problemen had, waar iedereen normaal volle bak mee zou staan springen stonden ze nu wat rustiger met elkaar te praten. Tegen het einde van de set van Vasto ging het gelukkig al wat meer los in onze groep.

Na deze set vonden we het tijd om wat te gaan eten omdat het alweer 15:30 uur was., We haalden met zijn allen een frietje en besloten even te gaan zitten. De INDIGO stage was vandaag maar tot 20:00 uur open. We zouden hier ook tot 20:00 uur blijven want Anderex volgde Vasto op met een denderende set vol klaplong kicks. Gelukkig ging het gaandeweg de sets wel steeds wat meer los. Van 17:00 tot 18:00 uur draaide de grote opkomende favoriet ADJUZT! Het ongelofelijke geluid dat hij op de INDIGO uit de speakers liet komen was echt niet normaal, wat was ik blij dat ik oordopjes had meegenomen.! Van 19:00 tot 20:00 uur was de allerlaatste set bij de INDIGO. Dat vonden we wel jammer aangezien de INDIGO de fijnste stage was. I, en ik moet eerlijk zeggen, ik verwachtte er niet veel van, maar van 19:00 tot 20:00 uur heeft Spoontechnicians echt volledig het dak eraf geblazen!

Tekst gaat verder onder afbeelding

defqon-avond

Na het sluiten van de INDIGO gingen we weer even zitten, want we merkten toch wel dat we echt moe begonnen te worden. Na een korte pauze was het tijd om de zondag af te sluiten in de BLUE. Hier hebben we nog naar Sub Sonik en E-force geluisterd, deze vond ik persoonlijk niet heel speciaal, maar dat was niet erg want ik was mezelf aan het opladen voor de allerlaatste set van niemand minder dan Sickmode. Deze set ging volledig naar verwachting: ik heb een uur lang alleen maar staan klaplongen met alle energie die er nog in me zat. Het enige nadeel was wel dat het wat drukker werd in de BLUE omdat heel veel stages om 20:00 uur dicht gingen. Hierdoor werd het in de grote tent van de BLUE wel enorm heet, maar ach, ik had het voor geen goud willen missen!

Om 22:30 uur was het dan zover: de taxi’s staan er om 23:00 uur dus het was echt tijd om te gaan. Moe maar voldaan! Het was een geweldig weekend, maar na drie3 dagen vond ik het ook wel mooi geweest. De laatste energie had ik hard nodig om nog bij de taxistandplaats te komen. Onderweg zagen we het spetterende vuurwerk de lucht in gaan en kreeg ik, terugblikkend op een geweldig weekend, een blij, euforisch en voldaan gevoel van binnen waardoor ik al lopend naar de taxi een grote glimlach toch niet kon bedwingen. Ik ben blij dat ik dit geweldige weekend vol vreugde, plezier, harde kicks en vooral veel geklaplong mee heb mogen maken samen met mijn vrienden. Wat heb ik een topweekend gehad! Daarmee rest mij nog maar een ding, Defqon.1 Weekend Festival: TOT VOLGEND JAAR!

Geschreven door: Britt.

7 juli 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter