Report: DGTL Amsterdam 2023

Report: DGTL Amsterdam 2023

Pasen is zoveel meer dan brunch en paaseieren zoeken. Pasen is ook DGTL: de start van het festivalseizoen. Op 7, 8 en 9 april stond de iconische NDSM-werf in Amsterdam Noord weer in het teken van de vier DGTL-pijlers: Music, Art, Sustainability en Responsibility. Net als tijdens de 2022-editie scheen de zon weer volop. Oftewel: volle bak genieten van alles wat dit festival te bieden heeft.

Zondag
Wij waren er op zondag op tijd bij. Rond 13.30 uur betraden wij het terrein na het pontje vanaf Amsterdam Centraal te hebben genomen. Het festival was toen al 1,5 uur gaande, maar het was nog rustig. Geen rijen dus en omdat het lockernummer en de code ook dit jaar per e-mail werden gedeeld (als je had gereserveerd), was het rustig bij de kluisverkoop. Ook hoefden we niet in de rij te staan voor muntjes. Je kocht je drankje namelijk gewoon met je pinpas aan de bar. Kortom, extra tijd om te genieten van het festival, top!

Terrein, stages en muziek
Het terrein is wijd opgezet en biedt de ruimte voor de te verwachten drukte later op de dag. Langzaam stroomden het terrein en de verschillende stages – zeven in totaal – vol. Dit jaar was er overigens een bonusstage: The Resonance in het welbekende kraanhotel. Verschillende acts vulden op hoge hoogte de harten van de muziekliefhebbers. De Frequency was net als andere jaren weer tropisch door de aankleding, de warmte en natuurlijk de opzwepende vibes van de optredens. Aan het einde van de middag was het met uitzicht over het IJ en de prille lentezon goed vertoeven bij de stage van het welbekende muziekproject Boiler Room. De unieke en intieme setting van Boiler Room, waar DJ’s hun sets spelen te midden van een klein enthousiast publiek, was ook op het festival terug te vinden.

Ook de sfeer bij Modular zat er goed in met onder meer een liveset van Henrik Schwarz en triphop beats van Bonobo. Bij de befaamde doorzichtige AMP-stage met de bekende bewegende en door schermen gevormde lichtcirkel in het midden, was het ook dit jaar weer tijd voor een vaste DGTL gast, namelijk Hot Since 82. Het moment dat hij zijn beats mixte met Saint Germain’s Rose rouge – I want you to get together – was goud, net als de ondergaande zon. Put your hands together one time was wat er gebeurde: de handen gingen de lucht in en de sfeer was los en vrij. Terwijl Moderat het publiek in de Modular verwende vergezeld van een gave lichtshow, ging het dak van de AMP er de laatste uurtjes af met The Martinez Brothers.

En zoveel meer
Al met al weer een topcombinatie van licht en geluid. Oftewel: kunst. Het is bijzonder wat voor hoge kwaliteit er wordt neergezet door de organisatie van DGTL. En niet alleen op deze vlakken. Reminder dat DGTL het eerste circulaire festival ter wereld is. In 2022 werd DGTL dan ook bekroond met de AGF (A Greener Festival)-award. Onder meer vegan food, statiegeldbekers en het gebruik van renewable energy maakten dat ook dit jaar weer een groene editie was. Daar betaal je als bezoeker wel voor, maar hé: je draagt zo wel een steentje bij. Pijler nummer vier is tot slot nog de responsibility die van alle bezoekers wordt gevraagd: ‘(…) an environment free from harassment, racism, homophobia, transphobia ableism and sexism’. De in het roze geklede awareness crew liep rond als aanspreekpunt op dit gebied. Een hele goede zaak wat ons betreft!

After
Op naar de afterparty. In de gave oude NDSM-loods was de sfeer meer underground en de bezoekers waren meer in zichzelf gekeerd, nagenietend van een mooie en lange dag. De langwerpige lichtshow aan het plafond was aantrekkelijk en luidde samen met onder meer Octo Octa het einde in van wederom een geslaagde editie van DGTL. Alweer verlangend naar 2024 was het een beetje een teleurstelling dat de pont niet meer voer, maar dat mocht de pret niet drukken. De aftrap van het festivalseizoen is ook dit jaar weer geslaagd!

13 april 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter