Report: DGTL Barcelona

Report: DGTL Barcelona

Afgelopen weekend vlogen we voor Festival Fans naar Barcelona, om een report te schrijven over DGTL Barcelona 2019.

Een driedaags Nederlands festival in Barcelona. Met dit jaar alweer een vijfde editie en bestempeld met het meest duurzame festival van Spanje. Het Parc del Fòrum was omgetoverd tot een festivalterrein met veel artpieces, containers en licht wat een industrieel karakter gaf en perfect bij het festival paste. Een festival voor ‘electronic music lovers’.

Wij bezochten het festival op zaterdag, samen met ruim 30.000 andere bezoekers. Waarvan veel internationale bezoekers waaronder redelijk veel Nederlanders. 

Op zaterdag ochtend vroeg vlogen we vanuit Brussel naar Barcelona el Prat, waar we de taxi pakte richting ons hotel. Een tip die we kregen was om zo dicht mogelijk bij het festival te verblijven, en dat was aardig goed gelukt. We verbleven in het AC Hotel, met uitzicht vanaf de rooftop pool op het festival. Vanaf hier konden we alvast genieten van de deuntjes vanaf het terrein, de Spaanse zon en het zwembad. Nog even opladen voor het festival. 

Rond een uur of vijf gingen we richting het festival, op 3 minuten loopafstand van het hotel. Met veel goede zin, een notitieblokje en een camera gingen we op pad!

Het festival kende 4 area’s:

De areas werden aangegeven met industriële buizen, welke het terrein sierde en het plaatje compleet maakte.

AMP

De AMP stage, dé Mainstage van het festival. Waar in het begin van de dag de zon perfect op deze area scheen vielen in de avond de ledschermen boven het publiek goed op. Wat voor een mooie afwisseling zorgde. Marco Carola, Raxon en Paco Osuna gooide de ene na de andere heerlijke techno beats uit de speakers. De handjes waren vanaf het begin van de dag de lucht in bij deze area.

GENERATOR

Tussen de containers werd het aantal BPM sterk verhoogd, met een line-up om u tegen te zeggen waar o.a. Chris Liebing en Paula Temple er een flink feestje van maakten! Techno, Techno en nog eens Techno is alles wat deze stage met zijn festivalgangers deelde. 

MODULAR

Vanuit de AMP stage ben je binnen no-time bij de Frequency stage, deze stage ligt wat verder naar beneden. Met een ware tribune om even te hangen of gewoon weer tot rust te komen van de Spaanse hitte. Deze stage was bijna vergelijkbaar met een colosseum, waar mensen in het dal los gingen met aan het de zijkant mensen die rustig chillend aan het genieten waren.

FREQUENCY

Vanuit de Modular stage waande je via een bospaadje geheel verlicht met paarse lampen richting de Frequency stage, welke verstopt was in een hoek van het terrein. Deze stage lag bijna in het water zo dichtbij de zee lag het, met creatieve techno gaf het een heerlijk sfeertje. Er werd hier dan ook flink gedanst.

 

Spaanse vibe

Er hing een hele fijne vibe. Net wat anders dan bij een feestje in Nederland. Spaanse mensen pakken het tranquilo op. Lekker rustig beginnen bij de AMP stage naar kei hard beuken bij de Generator stage. De energie was precies goed en de handjes waren contant in de lucht.

Artpieces

Het terrein kende veel artpieces. Zo ook het artpiece van Playmodes Studio, een unieke licht en 3d geluid experience. In samenwerking met Ticketswap. Je haalde een gratis bandje bij binnenkomst en kon daar liggend genieten van het artpiece. Het bandje van ticketswap kregen de bezoekers zodat ze de volgende dag als ze wakker werden weer aan ticketswap dachten. Dit deden ze om te groeien in Spanje.

De ondergaande zon gaf een prachtige gloed over het gehele terrein. De rookmachines gingen aan en dat zorgde voor de mooiste plaatjes! 

Doordat het een festival is van een Nederlandse organisator waren er redelijk veel Nederlandse bezoekers. Het grappige is dan ook dat je meteen ziet wanneer iemand of een groep Nederlands is. We spraken een aantal Nederlanders wat zij er van vonden, en zij gaven vrijwel allemaal hetzelfde antwoord: een perfecte energieke vibe op een industrieel techno terrein onder de Spaanse zon, dát maakte het speciaal.

Boilerroom effect

We namen even een korte pauze backstage om de foto’s te bekijken. Elke stage had haar eigen backstage area om te chillen, netwerken en wat te drinken. Deze areas gaven backstage toegang tot de podia, voor een soort boilerroom effect. Waarbij er zelfs achter de DJ een feestje ontstaat en het voelt alsof de dj zelf midden in het feestje staat. Dit gaf een energieke vibe.

Spaans benauwd

Het was een heerlijke Spaanse warme dag, zo’n 29 graden overdag en het koelde niet af. Terwijl in Nederland een jasje meenemen een musthave is voor de avond, was hier een waaier niet te missen. De waaiers gaven een heerlijke Spaanse vibe, en het danst ook zo lekker met zo’n waaier in je hand!

Sustainability

DGTL staat bekend om haar duurzaamheid, het is zelfs het meest duurzame festival in de wereld! Er werd gewerkt met hardcups, zodat het festival 100% plastic-bottle-free is. Ze gaven zelfs de mogelijkheid om je eigen beker mee te nemen van eerdere edities, die daar werd omgeruild voor een nieuw exemplaar. Niet je eigen beker bij je? Deze kon je voor €1 halen bij de bar, waarnaar hij bij elk drankje opnieuw gevuld werd. Na afloop mocht je jouw beker als souveniertje mee naar huis nemen.

Wat gaaf hieraan was, was dat elke beker bedrukt was met de timetable. Ontzettend slim en creatief. Zo kon je op elk moment gemakkelijk de timetable checken, welke artiest staat hier eigenlijk te draaien of waar moeten we zijn?

Waar DGTL ook om bekend staat, is dat het festival geheel vegetarisch is. Geen enkele snack met vlees valt er te scoren. Dit is ook een deel van het duurzaamheidsplan. Maar dit mocht de pret niet bederven, heerlijke pizza’s, empanadas, frietjes met vegakroketjes en verse vega pasta waren er te halen.

Closing party

Voor de diehards waren en voldoende afterparties in de stad en voor de echte doorzetters was er op de zondag nog een closing party op het Parc del Fòrum terrein.

Heerlijk genieten onder de Spaanse zon op de beste elektronische beats met uitzicht op de zee; een fijne samenvatting van de dag. 

DGTL BARCA, thanks voor de heerlijke dag en tot volgend jaar! 

TIP:

Liefhebber van DGTL Amsterdam? Vlieg volgend jaar dan lekker naar Spanje in de zomer voor DGTL Barcelona en plak er een paar dagen Barcelona aan vast. Prima stedentripje!

Foto’s: Luc Jorissen

Tekst: Demi Hens

1 september 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter