Report: Draaimolen Festival 2023

Report: Draaimolen Festival 2023

Zaterdag 9 september, een bloedhete nazomerdag die gelukkig op een positieve manier werd overschaduwd door de bosrijke omgeving van Draaimolen. Deze bosrijke locatie is iets wat Draaimolen anders maakt dan andere festivals. Bij de ene stage sta je op een open veld, terwijl je bij een andere stage midden tussen de bomen bevindt en op zoek bent naar waar de kabouters zich mogelijk verstoppen. 

Zoals Johan Cruijff ooit zei: “om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt’’. Dit is precies de gedachtegang waar mijn vrienden en ik die dag mee opstonden. Samen vroeg ontbijten onder het genot van meerdere héérlijke biertjes om vervolgens samen naar Draaimolen te fietsen. Achter een groot bedrijventerrein in een uniek bos bevindt zich het festivalterrein. Waar de belevenis direct begint wanneer je het bos betreedt.

Na alle formele zaken, van in de rij staan tot munten halen, afgerond te hebben was het dan echt tijd om vrij rond te lopen. Het eerste idee: een klein rondje lopen! Klein probleempje: het festivalterrein is geen ronde of een vierkant, maar het heeft de vorm van een U. Dus een klein rondje lopen zat er niet in.

Tijdens deze U-ronde zagen wij heel veel verschillende type bezoekers: Nederlanders, internationale bezoekers, wat jongere mensen, maar toch ook veel oudere mensen. Gelukkig voelde iedereen dezelfde connectie. In mijn beleving komt dat doordat iedereen opstond met de gedachte van Johan Cruijff.

Eenmaal alles gezien te hebben en we ons op het verste punt begaven, besloten we om daar te blijven. Hier was namelijk de Tunnel stage. Een smalle strook vol dans geweld waarin wij ons maar al te graag in wilden mengen. Oordoppen in en gaan. Eén probleem, die lagen nog in de kluisjes bij de ingang. Dus snel terug om vervolgens los te gaan op de muziek van Quelza en Gigi Fm. Niet alleen de muziek en aankleding was hier geweldig, maar ook de zonnestralen die al flitsend door de bomen te zien waren. Deze zonnestralen gaven je biertje een extra dimensie.

Na verschillende stages ontdekt te hebben, genoten te hebben van wat gezonde voeding en een zon die langzamerhand onder begon te raken, kwam daar het besef: we hebben nog maar 5 uur te gaan. Wanneer ik er nu zo over nadenk, heb je nog heel lang te gaan. Helaas ging de tijd daar wat sneller dan gehoopt. Met een volle maag besloten we om de laatste 5 uur nog flink los te gaan.

In de middag kregen we de gouden tip van een festivalganger, die de dag ervoor ook aanwezig was, om in de avond even 5 minuten naar de Forest Rave te gaan. Hier hielden wij uiteraard gehoor aan, echter werden deze 5 minuten verlengd tot zeker 3 uur. Het was namelijk een unieke ervaring om samen met vele anderen tussen de bomen te dansen. De visuals die gebruikt werden zorgden voor een onvergetelijke beleving. Mijn vrienden en ik willen daarom ook van deze gelegenheid gebruikmaken om deze willekeurige festivalganger, van wie mij de naam ontgaan is, te bedanken voor zijn gouden tip.

Na lang bij de Forest stage geweest te zijn was het tijd voor ons om Draaimolen verder te verkennen, en met name om het festival af te sluiten op mainstage. Hier zorgde Anetha samen met Mama Snake voor een spetterende eindshow die ik niet snel zal vergeten.

Buiten de geweldige stages, visuals en muziek heb ik zelden een zo goed georganiseerd festival meegemaakt als Draaimolen. Bij binnenkomst hebben we niet tot nauwelijks in de rij gestaan, een kluisje was zo geregeld en ik was bijna direct aan de beurt bij het halen van de munten. Vanwege de hitte was het toegestaan om een leeg flesje mee te nemen, en waren er vele plekken waar je je flesjes gratis kon vullen met water.

Het was voor mij de eerste keer dat ik naar Draaimolen ben geweest en wat ik vond het een fantastische ervaring. Van het genieten van mijn biertje in de zon, tot aan het zoeken van kabouters in het bos. Het droeg voor mij allemaal bij aan deze fantastische dag. Volgend jaar zal je mij hier zeker weer aantreffen!

Geschreven door: Olivier Lips

 

14 september 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter