Report: Duikboot Festival 2023

Report: Duikboot Festival 2023

Duikboot Festival 2023: Een Decennium van Heerlijk Feesten aan de Asterdplas

Het is 26 augustus, de zon prikt nieuwsgierig door de sluier van wolken en een briesje speelt met de verwachtingen van duizenden feestgangers die zich verzamelen aan de oevers van de Asterdplas in Breda. Een magische dag, want het is het tiende jubileum van het legendarische Duikboot Festival. Een glimlach prijkt op mijn gezicht terwijl ik mijn eerste stappen zet op het terrein, dat als een oase van opwinding en muzikale beloften voor ons ligt uitgestrekt.

De line-up liegt er niet om – namen zoals Prunk, de Sluwe Vos, Benny Rodrigues, Kozlov, Johnny 500, Freddy Moreira en DIØN sieren het programma. Een overdosis aan muzikale talenten die klaarstaan om ons op een onvergetelijke reis te nemen. De variatie tussen de artiesten is een van de eerste dingen die opvalt: van funky deuntjes tot harde techno beukers, het is een speeltuin voor muziekliefhebbers van alle smaken.

De voorbereiding is alles, en in de geest van een doorgewinterde festivalganger zorg ik ervoor dat ik genoeg munten in mijn zak heb. Met een prijs van €3,65 per stuk zijn ze geen centenbak, maar dan ontdek ik dat een royale Desperados slechts anderhalve munt kost. Een meevaller voor de portemonnee, zeker als de dorst naar het hoogtepunt klimt door alle dansmoves. Met ruim genoeg dixies op het terrein hoef je gelukkig ook nooit lang te wachten tot je je blaas leeg kan gooien, om er nog meer drank bij te laten passen. Bovendien kun je je waterfles gemakkelijk bijvullen bij de kraantjes waar je je handen kan wassen.

De netheid van de locatie valt op. Een recyclemunt is steeds vaker gebleken als de geheime kracht achter deze opgeruimde omgeving. Een helder bewijs van de kracht van creatieve duurzaamheid. Ik loop langs kraampjes die smaken uit alle hoeken van de wereld beloven. Terwijl ik een kroket probeer, merk ik helaas dat het ontbreekt aan die hartige vulling die ik had gehoopt te vinden. Gelukkig zijn er genoeg andere keuzes om mijn culinaire avontuur voort te zetten. Uiteindelijk heb ik heerlijk genoten van 2 bananen en een waterijsje.

Een onverwachte traktatie wacht bij de silent disco, waar twee getalenteerde Dj’s hun kunsten vertonen. Het is een ongelooflijke ervaring om te dansen in je eigen wereld, omringd door anderen die dezelfde melodieën volgen, maar met een andere twist. Het is een moment van pure magie en lachende gezichten.

Na uren van dansen, lachen en meeslepende beats, nadert het festival zijn climax. DIØN, de headliner, staat klaar om zijn muzikale toverkunsten te vertonen. En oh boy, wat een show is het. Zijn draaikunsten zijn als een magische spreuk die iedereen in beweging brengt, een ritueel van geluid dat ons één maakt met de muziek. Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van zijn onfeilbare vermogen om de menigte te bespelen.

Maar zoals alle goede dingen, nadert ook dit festival zijn einde. Terwijl we ons langzaam een weg banen naar de uitgang en de kluisjes, merken we helaas op dat het wat lang duurt om uit deze muzikale droom te ontwaken. De drukte bij de kluisjes en de trage stroom van mensen bij de uitgang kunnen het enige smetje zijn op een anders zo vlekkeloze ervaring. Maar zelfs dit kan onze geest van euforie niet temperen.

Het Duikboot Festival 2023 was een waar hoogtepunt. Met een mozaïek van muziekstijlen, een sfeer doordrenkt van positieve energie en talloze kansen om herinneringen te maken, was het een viering die het tienjarig bestaan van het festival op glorieuze wijze markeerde. Een schatkist aan geluiden, smaken en ontmoetingen. Als je op zoek bent naar een festivalervaring die je nog lang zult koesteren, dan is Duikboot de plek waar je moet zijn. Dus laten we proosten op tien geweldige jaren en kijken uit naar nog veel meer dansende decennia aan de Asterdplas!

Geschreven door: Tijn van Daalen & Lars Besselink

30 augustus 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter