Report: Emporium 2024

Report: Emporium 2024

Op 25 mei stond het Emporium Festival op de planning. De dag begon met regen en zag er somber uit, maar gelukkig klaarde het in de middag op en kreeg iedereen in onze groep een goed humeur. Vanuit het mooie Nijmegen bestelden we een Uber om naar het festival te gaan. De Uber was er binnen tien minuten en na een rit van twintig minuten arriveerden we op het terrein.

Het terrein verkennen

We kwamen aan tijdens de drukste tijd van de dag. Een grote menigte mensen liep naar de entree, wat vooral merkbaar was bij de kluisjes en de muntverkoop, waar we een poosje moesten wachten. Eenmaal alles geregeld, waren we klaar om het terrein te verkennen. We besloten om met onze groep eerst een ronde te maken. Het terrein was groot, met tien verschillende podia. Naar mijn mening lag de focus van de festivalorganisatie vooral bij de Main Stage en de podia waar de muziekstijlen wat harder waren.

De virale hit ‘Bel Mercy’

De eerste artiest die we hebben gezien was ‘Jengi’, bekend van zijn zomerhit ‘Bel Mercy’. Deze plaat ging vorig jaar viraal toen een video opdook van een klein meisje met een skibril dat danste op de piste. Jengi zal dit kleine meisje voor altijd dankbaar zijn, want mede door haar heeft hij nu dit succes.

Beuken bij Propaganda

Na de geweldige set van Jengi besloten we om onze ronde over het terrein voort te zetten en kwamen we bij de Propaganda Stage. Hier ging het er een tandje harder aan toe met de artiest ‘Brecc‘. Het publiek ging helemaal los op de beukende beats. De eerste tien minuten hebben we ons hier goed vermaakt, maar daarna begon het eentonig te worden en besloten we weer te verhuizen naar een andere stage.

The Beach

We hoorden housemuziek op het terrein en kwamen uit bij een stage aan het strand. Dit werd meteen mijn favoriete plek van het festival. De sfeer was geweldig en de muziek sloeg goed aan bij het publiek. Hier hebben we dan ook aardig wat tijd doorgebracht. Het leuke aan deze stage was dat er op de achtergrond een hoge kermisattractie stond. Dit, in combinatie met het strand en de houten stage, gaf een gezellige vibe.

Podiums en Randdecoratie

Verder was het terrein zo uitgestrekt dat we moeite hadden om alles in één dag te zien. Gelukkig waren er tussendoor wat chill gebieden waar je kon wegdromen in een hangmat of kon uitrusten van het lopen. Persoonlijk vind ik tien podia voor een festival wat te veel. Het zou leuker zijn geweest als ze de focus op iets minder podia hadden gelegd. Dit zou hen ook de kans geven om meer energie te steken in de randdecoratie, die nu vooral bestond uit enkele thematische banners en geen echte aankleding.

Toegankelijk voor alle leeftijden

De pluspunten van het festival waren dat het toegankelijk is voor iedereen en dat je er letterlijk bijna elk muziekgenre kunt horen. Dit zie je ook terug in de variatie aan mensen die je op dit festival tegenkomt, van verkleden vriendengroepen en 50-plussers tot aan jongeren die voor het eerst een festival bezoeken.

Lang leve de boeren

Toen de laatste plaat door de dj’s werd gedraaid en de festivalgangers het terrein verlieten, verliep dit voor de auto’s op het parkeerterrein toch iets moeizamer. Door de regen van de afgelopen dagen was de plaats redelijk modderig geworden. Uiteindelijk hebben ze wat lokale boeren opgetrommeld, die met hun tractors nog aardig wat auto’s van het terrein hebben gekregen. Waar die boeren in Nederland toch niet allemaal goed voor zijn.

27 mei 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter