Report: Festival Mundial 2018

Report: Festival Mundial 2018

De 31e editie van Festival Mundial dit jaar en voor mij de eerste keer dat ik dit festival mee heb mogen maken. Het festival vond plaats op misschien wel het mooiste plekje van Tilburg, in de spoorzone, een erg mooi gebied wat de laatste tijd steeds populairder en bekender begint te worden. Het heeft een beetje een industriële/moderne stijl en het festival wist hier een warme gezellige sfeer te creëren voor jong en oud.

Mundial, wat in het Spaans ‘wereld’ betekent, verschillende culturen die samen komen, jong en oud, gekleed hoe je wil en een glimlach op het gezicht. Dat zijn de indrukken die festival Mundial bij mij achterlaat. Het mooie van dit festival is dat er allerlei leeftijden rondlopen en er aan iedereen is gedacht. Speelattributen voor de kinderen, zitplaatsen en eettentjes voor wat oudere mensen, verschillende stages waar de feestgangers los kunnen gaan. Ook hier zat verschil in, een kleine ronde witte tent waar veel nog wat meer onbekende artiesten optraden, een stage voor Soepel, een bekend feestje in Tilburg waar oude hitjes een nieuwe sound krijgen. Het grote podium in de koepelhal waar grote namen kwamen zoals Kraantje Pappie op de zaterdag avond. Maar ook kleinere stages waar gedichten werden voorgelezen en waar mensen wat zaten te eten. Het is een beleving om alleen al ergens te zitten en rond te kijken, overal is wat te zien.

festival-mundial-soepel

Om op de artiesten terug te komen, het is leuk om te zien dat er ook artiesten komen die nog niet veel naamsbekendheid hebben maar door middel van dit festival bekender worden en toch hun muziek kunnen delen met anderen. Dat vind ik wel het unieke van dit festival, er heerst een sfeer waar jong en oud kan komen maar ook voor de artiesten, bedrijven en eet tentjes is dit een mogelijkheid om bekendheid te maken en jezelf te promoten. Namen zoals Joel Domingos en George Kush Collective heb ik voorbij zien komen op het kleine podium bij de ingang van het festival (Brussels Airport). Het was bijzonder om te zien hoe deze artiesten het publiek mee kregen in hun eigen sfeer en beleving. Mensen zaten op de grond en luisterde genietend mee naar de muziek. Erg mooi!

Op het festivalterrein waren dus ook verschillende eet kraampjes te vinden, je kon er verschillende dingen proberen voor een goede prijs. 1 muntje kostte ongeveer €2,60 en daarvoor kon je bier, water, frisdrank en eten kopen. Eten kostte vaak twee puntjes per gerecht, maar je kreeg dan ook voldoende voor die prijs.

Wat me erg opviel is dat er veel vrijwilligers aanwezig waren. Afval werd continue opgeruimd en er lag dan ook bijna geen plastic bekertje of ander afval op de grond. Erg goed geregeld! Ook het wachten op een drankje duurde helemaal niet lang overal was je zo aan de beurt. Er was voldoende sanitair en de festivalgangers konden zo weer terug naar de muziek. Nergens heb ik lang hoeven te wachten dit weekend en iedere vrijwilliger die ik sprak hielp me graag en stond open voor vragen.

Kort samengevat:
Een artistiek festival met een gezellige sfeer voor JONG en OUD! Top weekend gehad! Dankjewel!

Marloes

festival-mundial-publiek

27 juni 2018

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter