Report: FestyLand

Report: FestyLand

Je zou het haast niet zeggen met dit mooie weer.. MAAR het festivalseizoen is al 2 weken afgelopen. Ja echt. FestyLand sloot het namelijk af, twee weken geleden, met de zomer in oktober.

Wat elk jaar een festival is met regendansjes maakte dit jaar plaats voor de zomer in oktober. Het was overduidelijk de zonnigste FestyLand óóit! Het terrein heeft er nog nooit zo mooi bijgelegen. Het water was blauwer dan ooit, het gras groener dan groen en de lucht was strak blauw 🙌

Als geboren en getogen Volkelse hoort FestyLand een soort van bij mijn opvoeding. Elk jaar stroomt Volkel, en de dorpen daar omheen, leeg voor een vol weekend pop, rock, dance, theater en absurditeiten. Het heuse ons-kent-ons gevoel is hier te vinden, iedereen kent elkaar en het voelt als een thuiswedstrijd.

Elk eerste weekend van oktober tovert het welbekende Billybird park Hemelrijk in Volkel, een recreatiepark aan het water, zich om tot het mooie terrein van FestyLand. Deze unieke locatie geeft het festival een fijne sfeer. Genieten van de zonsondergang aan het water of een ritje in de achtbaan, alles kan hier.

Diversiteiten en absurditeiten
Wat ik mooi vind aan FestyLand is de diversiteit aan leeftijden. Jong, oud, maakt niet uit, als je maar van gezelligheid houdt. Toch merkte je in de tenten weinig van deze leeftijdsverschillen. Wat FestyLand erg goed doet, is voldoen aan de eisen van al haar bezoekers. Terwijl de ene aan het genieten was van Miss Montreal haar mooie zangtalent ging de ander los in de dance tent op de hitjes van Bizzey. De line-up is hierdoor elk jaar enorm divers. Van Lil Kleine, Golden Earring, SMÈRRIG, Niels van Wezel en Tony Junior op de vrijdag, tot Kraantje Pappie, Jebroer, Navarone, Baby Blue en BZB op de zaterdag.

Even tijd voor iets anders? DE speciaalbierbar vond je midden op het terrein. Een echt huiskamergevoel waar hele vriendengroepen samen aan het speciaalbier zaten. Even bijkletsen, opladen en weer door! Dit jaar had Festyland een bijzonder verbod: Rook je in de tent, dan is het helaas houdoe FestyLand! Doordat roken in tenten en onder overkappingen nog steeds wettelijk verboden is lopen de boetes voor festival hierdoor hoog op. Er werden dit jaar dus voor het eerst GEEN sigaretten verkocht op FestyLand.  Wel bier, wijn, fris en heel veel lekker eten.

Over eten gesproken.. Een van mijn favoriete plekken op FestyLand.. de Eetertaintent. Er was van-alles, van bourgondische kroketten tot een heerlijke pasta, patat met mayo, bbq, noem het maar op! Ook waren er dit jaar ook veel foodtrucks buiten. Het was dan ook het eerste jaar dat er zo veel geleefd werd op het terrein in de buitenlucht, vanwege het lekkere weer.

De zomer kwam voor een afscheidskus
Ook buiten de tenten heerste er een goed sfeertje, genieten van de zonsondergang of even bijkomen van al het gefeest aan het water of vanuit de draaimolen met uitzicht over het terrein. Waar overdag het terrein gesierd werd door de zonnestralen zorgde ’s avonds de lampjes op het terrein voor de goede sfeer. En voor de camping gasten? Wat een feestje in de heerlijke zon. Een extra vakantie, weekendje weg of wat je er ook van wilde maken. De zon maakte het allemaal net wat aangenamer voor ze.

Nooit meer je vrienden kwijt! Klinkt als muziek in de oren, niet? Bij FestyLand kon het, ze werkte samen met de app: Appic, waarbij je live kan zien waar jouw vrienden uithangen op het terrein. Geniaal toch!? Het was ook wel erg gemakkelijk om je vrienden kwijt te raken op dit bizar grote festival terrein. 12 mooie stages sierde het terrein.

Om ze even allemaal te benoemen: FestyLand acoustic, Pul fiction, Jupiler live stage, Dance palace, Boom Shakalak, Rosso Rocco, de mini disco, het festival Café, The ballsroom, Spektekulair en de Planet love. Zo, die is er uit. Alle stages van dit jaar.

Met alle diversiteit van muziek op het festival maakte FestyLand dit jaar ook plaats voor een technotent, voor de echte rave liefhebber. Een tent die elk jaar veel bekijks trekt is de Jupiler live stage, grote artiesten zoals The Golden Earring, Lil kleine, Kraantje Pappie en Nielson traden hier dit jaar op. In de minidisco was het een dolle boel, dit jaar gehost door Nel’s schuurcafé, en ik kan je zeggen, onze Nel maakte er een feestje van hoor. De Dance Palace is ook niet meer weg te denken bij Festyland, dit is de plek voor alle jongeren om kennis te maken met de dance scene. En de Rocco Rosso? Die zorgde voor een hele nieuwe beleving op het festival terrein, een stap binnen en je stapte in een andere wereld, een wereld waarbij live artiesten de hele tent op stelten kregen.

Hoogtepunten van de vrijdag?
SMÈRRIG zorgde op de vrijdag voor veel smerrige dansjes in de Spektakulair. Met DE SMÈRRIG stage zoals we gewend zijn: “mee dn vuilste 80s, 90s en 00s hiphop, hitjes R&B en guilty pleasures” kregen zij heel Volkel op zijn kop, de energie die aanwezig was in deze tent was enorm.

De Golden Earring was dé live act van FestyLand 2018. Zij traden op in de Jupiler live stage op het begin van de avond. Iedereen genoot, het optreden was prachtig en de vibe was goed. Wat het af maakte was dat de zanger van de band zijn zonnebril afzette om eens goed in de zaal te kijken naar het publiek, terwijl hij altijd een zonnebril draagt tijdens zijn optredens. Dit maakte het speciaal, een echte blik in de zaal en aandacht voor het publiek.

Wat ontzettend gaaf was, was de band Broadway Brass, zij liepen rond over het terrein en zorgde buiten de tenten voor een live optreden wat iedereen aan het dansen maakte. Het trok veel bekijks en zelfs op de wandelpaden was het feest, het blaaskapel steelde de show en scoorde het ene na het andere hitje bij het groepje fans wat hen achtervolgde.

Hoogtepunten van de zaterdag?
Frits Finish, ook wel bekend om zijn welkoms comité met de vlaggenmeisjes. Dit jaar deed hij iets verrassend nieuws, op de zaterdag fikse voor zijn échte vrienden. Zo konden alle bezoekers Frits toevoegen aan hun whatsapp groep om uitgenodigd te worden voor ZIJN feestje. Een secret party met Frits, daar wilde iedereen bij zijn.

Wát-een-afsluiter. Elk jaar sluit BZB het festival af, de bedenkers van FestyLand. Dit jaar sloten zij dit wel érg bijzonder af. De drummer van Festyland steelde een paar minuten de show met zijn performance, zijn complete drumstel en hij zelf draaide rond in de lucht, wat veel bekijks opleverde.

Dat was hem dan, dé afsluiter van het festival seizoen; FestyLand 2018.

Wat was je MOOI, ZONNIG EN GEWELDIG GEZELLIG!

26 oktober 2018

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter