Report: Free your Mind Kingsday 2023

Report: Free your Mind Kingsday 2023

Afgelopen week was het weer zover, de verjaardag van de koning! Dit betekent uiteraard veel festivals en weer een nieuw report voor jullie. Wij zijn dit keer naar Free Your Mind Kingsday geweest, waarbij onze verwachtingen hoog lagen. Daarbij keken wij zelf heel erg uit naar de stagesetting op Breda International Airport en de extended live set van niemand minder dan Reinier Zonneveld. Speciaal voor deze unieke locatie heeft de organisatie een shuttle service aangeboden, zodat je gemakkelijk op locatie kon komen. Wij waren zelf met de auto, maar hoorden van andere festivalgangers dat dit goed en vlot geregeld was.

Sfeerimpressie

Honderden meters voor aankomst bij de locatie voelde je de bass al door je lichaam gieren en had iedereen al een lekker zonnetje op het porem. Hierdoor zat de stemming er bij iedereen al goed in. Het festival, met in totaal 27.000 verkochte kaartjes, was dus volledig uitverkocht. Toch liep het bij de entree heel goed door en deed het vriendelijke festivalpersoneel zijn best om alles hierin zo snel mogelijk te laten verlopen.

Bij binnenkomst van het festival viel ons één ding al op: geen muntautomaten waardoor je dus gemakkelijk met je pinpas kon betalen en hiervoor al niet in de rij hoefde te staan. Direct naar de bar dus. De rijen waren hier kort aangezien de helft van het terrein omringd was door plekken waar je een drankje kon halen. Na eerst nog een ronde gemaakt te hebben over het gehele terrein, dat leuk was gedecoreerd met kleine vliegtuigen bij de grote stage, waren we klaar voor de eerste artiesten: Stan Christ b2b Zeltak. Vanuit onze perfecte plek in het hart van het festival was de muziek goed te horen, ondanks dat er maar één stage was. Er werden vanuit de stage visuals vertoond waardoor de aandacht ook echt naar de stage ging. Het was met de eerste artiesten lekker inkomen op een goede beukdag.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

free-your-mind-kingsday-report

Maarten de Bruin Fotografie

Artiesten en lekker eten

De gehele dag was gevuld met goede artiesten zoals Kiki Solvej, de vriendin van Reinier Zonneveld, die wij toevallig nog even tegenkwamen en kort spraken voordat wij het festivalterrein opgingen. Zij maakte van begin tot eind van haar 1 uur durende set er een grote show van door het publiek erbij te betrekken en goede muziek te draaien. Daaropvolgend kwamen Speedy J en een b2b set met Dyen en Nico Moreno , die wij al vaker hebben zien draaien. Zoals altijd zorgden ze voor een goede sfeer onder het publiek, dat uitbundig meedanste. De b2b set was de inleiding naar de extended live set van Reinier Zonneveld, die even casual aankwam bij het festival in een helikopter. Eerst hebben wij nog snel wat energie getankt met de ruime keuze aan eten die het festival te bieden had. Zelf ging ik voor een broodje döner dat erg goed smaakte en de verse friet was ook een aanrader.

Karren maar!

Daar was het moment waar toch het hele festival omheen gebouwd was: Reinier Zonneveld. Met een uitbundige meeslepende intro begon de set waarbij gelijk opviel dat het tempo werd opgeschroefd en er nog meer sfeer gecreëerd werd door vlammenwerpers en extra laserverlichting. Dit kwam later nog meer tot zijn recht toen de zon onderging. Het was een uitgebreide lichtshow die de al geweldige festivalervaring nog beter maakte. Iedereen ging de volledige set helemaal los en beukte zo de laatste uren door.

Onvergetelijke ervaring

Al met al was Free Your Mind Kingsday naar onze mening een groot succes. De artiesten, vlotte en goede organisatie en de visuals zorgden voor een onvergetelijke festivalervaring. Het enige minpuntje wat wij hadden was dat door de enkele stage je er soms best lang deed om door het publiek heen naar de bar te komen. Maar dat werd bijzaak door de vriendelijke festivalgangers die altijd in waren voor een praatje. Wij waren nog niet eerder naar een Free Your Mind Festival geweest, maar wij raden het zeker aan voor onze techno liefhebbers en zien jullie hopelijk bij een volgende editie! Deze staat op 3 en 4 juni in Arnhem op de planning en is de 20e jubileumeditie van het festival. Ook organiseert het samen met HIDE nog een festival in Nieuwegein op 12 augustus.

Niels Buijs

free-your-mind-kingsday-night

Maarten de Bruin Fotografie

Header foto: Maarten de Bruin Fotografie

3 mei 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter