Report: G-star Raw Rave – dansjes naast de nachtwacht

Report: G-star Raw Rave – dansjes naast de nachtwacht

Ooit wel eens willen springen naast de meesterwerken van Rembrandt en Vermeer? Afgelopen donderdag, 17 oktober kon het! G-Star Raw vierde zijn dertig-jarige verjaardag met een evenement tijdens Amsterdam Dance Event onder het Rijksmuseum in Amsterdam.

Wie donderdagavond door de passage van het Rijksmuseum wilde fietsen had pech. Of ja pech. Je zou moeten omrijden want de historische tunnel – die je van het Museumplein naar het centrum van Amsterdam brengt – was afgesloten. G-star gaf een feestje: Raw Rave. Een feestje naast de nachtwacht. Je had wel een kaartje moeten bemachtigen. Hoe dan? Geïnteresseerden diende zich een paar weken van tevoren in te schrijven via de website van het evenement voor een online loting. Er was een gelimiteerde toegang. Had je gewonnen, dan ontving je je ticket een paar dagen van voor het event in je mailbox.

Voorbijgangers bleven stil staan om te kijken wat ‘daarbinnen’ gaande was. Want al van meters afstand zag je felle lichten en gekleurde lampen uit de passage schitteren. Een prachtig aanzicht op zich. Wat je nóg nieuwsgieriger maakte om naar binnen te gaan.

Of je nu vooraan of achteraan stond, je hoefde in ieder geval niet de hele menigte door voor een biertje. Een meterslange bar was van het begin tot eind aan de zijkant van de passage te vinden. Wel viel – rond het midden van de avond – de stroom van de pinautomaten uit. Dat werd iets langer wachten op je drankje. Minder. Maar goed, dit kan gebeuren. Geen tereur, we raakte heus niet uitgedroogd.

Van 19:00 tot 22:00 speelde dj’s Boys Noize en Titia lekkere techno beats. De muziek galmde door de grootse ruimte en af en toe verwonderde je dat hier – op deze unieke locatie – een feestje gaande was. Dan keek je omhoog en zag je het historische plafond, ver boven je.

Vele bezoekers kwamen voor de tunes van Boys Noize en Titia. Begrijpelijk. Het was ADE, en de meeste feestgangers komen voor techno. Lekkere muziek, for shure. Maar ik (een uitzondering, i know) kwam speciaal voor de Nijmeegse rockband. Om tien uur was het tijd voor De Staat. Een opmerkelijke toevoeging aan het programma van ADE. Maar wel een hele goede toevoeging. De band gaf het afgelopen jaar op Lowlands spectaculaire performance, wat de verwachtingen hoog maakte.

Rode led-lampen knalde door de ruimte en op ieder scherm dat aan de pilaren op hing stond in grote letters: De Staat. Een duidelijkere intro kon je niet hebben. En toen begonnen ze. Oh a little me time. Tu du du. Het energielevel schoot omhoog en springend stond Torre Florim (zanger/front-man) op het podium.

Niets van de geruchten van Lowlands waren gelogen. De Staat weet echt hoe je een showtje moet geven. Het welbekende dansje bij het liedje Pikachu werd weer gedaan en last but not least speelde ze het nummer Kitty Kitty.

Om 23:00 nam de Nijmeegse rockband afscheid en kwam je als bezoeker weer back to reality. O ja. Je stond onder het Rijksmuseum. Naast De Nachtwacht. Langzaam liep de passage leeg. Het was nog niet eens middernacht en vele gingen door naar een ander feestje. Het was dan ook pas de tweede dag van ADE dus iedereen was nog fris en fruitig. Vele events in het vizier en een nacht die nog láaang doorging.

Dansen in de passage van het Rijks was een unieke belevenis. Laten we dit asjeblieft ieder jaar tijdens Amsterdam Dance Event doen, want dat zie ik wel zitten!

De volgende ochtend fietste ik – met het deuntje van Kitty Kitty in mijn hoofd – fluitend door de passage van het Rijks. Thanks G-star!

25 oktober 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter