Report: Herfstdrift 2022

Report: Herfstdrift 2022

Al lang had het Nimweegse danscollectief Drift plannen voor een tweedaagse versie van hun Herfstdrift, maar het zat de afgelopen jaren niet mee. Geteisterd door stroomstoringen en coronamaatregelen, werd het geduld van de organisatie én menig Nijmegenaar flink op de proef gesteld. Afgelopen weekend (25 en 26 november) werden de poorten van het NYMA-terrein dan eindelijk geopend. Festival Fans was aanwezig op de zaterdag.

Line-up om het warm van te krijgen

Foto: Tim Buiting (@timbuiting)

Hoewel het gelukkig droog is, komt het kwik vandaag niet boven de 10 graden celcius uit. De ervaring leert dat het in de overdekte stages bloedheet is, maar wanneer je van tent naar tent huppelt de ijspegels nog net niet aan je neus hangen. Wat trek je dan in vredesnaam aan? Juist ja, laagjes, laagjes, laagjes!  Maar dat bleek niet het enige te zijn waar wij het vandaag warm van kregen. De line-up van vandaag is namelijk hot! Net zo hot als de line-up van vrijdag trouwens, met grote namen als Helena Hauff, Job Jobse en Dj Nobu.

Vandaag is het onder meer de beurt aan Palms Trax, Stef Mendesidis en Dr. Rubinstein. Als afsluiter is gekozen voor misschien wel de grootste heldin van de afgelopen festivalzomer; KI/KI. Koud zullen we het vandaag dan ook niet krijgen.

Rustig begin, maar dan..

Eenmaal op het iconische en industriële festivalterrein aangekomen is het nog vrij rustig in de NYMA-tent, waar bezoekers meer lijken te praten dan te dansen. Toch gek, aangezien Deborah X fijne groovy houseplaten staat te draaien. Het publiek moet duidelijk nog even bijkomen van gisteravond, al heb ik het gevoel dat dat niet lang zal duren.

Dat gevoel wordt vervolgens bevestigd in de andere grote tent, Elektra, waar Fadi Mohem een opzwepende liveset staat te draaien. Een rondje langs de andere stages brengt ons vervolgens bij Garage, welke area is te vinden onder de trappen van de Vasim. Hoewel wij geen grote dubstep fans zijn, weet Mala de boel hier flink los te krijgen. Dubstep zoals dubstep hoort te zijn (denken we).

Foto: Tim Buiting (@timbuiting)

Wie van diep en melodieus houdt, kan zijn hart ophalen in de NYMA-tent, waar de Nieuw- Zeelandse mannen van Chaos in the CBD hun kunsten mogen vertonen. De tent staat vol (maar minder vol dan Elektra) en het publiek danst zich in het zweet onder de vele lichtkubussen die aan het plafond zijn bevestigd. Een lichtshow waar je U tegen zegt. En dat is overigens ook zo in de Elektra, waar de lichtbuizen als een soort tunnel aan het plafond hangen en meewegen op de klanken van de muziek. Dikke SO naar Lumus Intruments!

Het is in die Elektra waar misschien wel hét hoogtepunt van Herfstdrift plaatsvindt. Wij hebben het over het kunststukje dat Stef Mendesidis maar al te goed beheerst. Een twee uur durende liveset met oneindig technogebeuk. De condens druppels die vanaf het tentdoek naar beneden vallen (bah) verklappen dat het publiek hier maar al te goed raad mee weet.

Hoewel wij eigenlijk willen afsluiten bij KI/KI, kunnen we het niet laten om het eerste deel van de set van Palms Trax – die de Dansbär af mag sluiten – mee te pakken. Dat bleek geen slechte keuze, want in combinatie met het grote ronde gordijn aan het plafond van deze area, betovert hij het publiek als muzikale tovenaar pur sang.

Gelet op de rij voor de Elektra zijn wij niet de enige die willen afsluiten met de Amsterdamse trance- en acidqueen. Het wachten blijkt niet voor niks. Haar set, die trouwens minder trancy en acid is dan vooraf gedacht, is sensationeel. Zeker in combinatie met de adembenemende lichtshow. Hoogtepunt van haar set is, als je het ons vraagt, de tranceklassieker The First Rebirth. En hoe toepasselijk? Want na twee jaar afwezigheid was het zeer geslaagde rebirth voor Herfstdrift. Knap hoe in zo’n relatief kleine stad als Nijmegen zo’n steengoed tweedaags festival mét familiegevoel wordt weggezet, en dat eind november. Tot volgend jaar!

Headerfoto: Sander van der Ven (@xsanjay)

Tekst geschreven door: Michael van Hooft

1 december 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter