Report: Het Moment 2023

Report: Het Moment 2023

Het zou flauw zijn om dit festivalreport te beginnen met een zin als: “Het Moment is daar”, maar het zou zeker niet onterecht zijn, want de ogen van Hiphop-minnend Nederland zijn op dit nieuwe festival in de Spoorzone te Tilburg gericht. Best bijzonder voor een festival dat niet zou bestaan als WOO HAH! ‘gewoon’ in de Beekse Bergen was gebleven. Want hoe zat dat ook alweer?

Enkele maanden nadat WOO HAH! had aangekondigd om te verplaatsen naar het toch wel sfeerloze Ahoy in Rotterdam werd vrijwel uit het niets Het Moment aangekondigd. De interesse was gewekt. Met name voor Hiphop liefhebbers, waarvoor WOO HAH! misschien wel te ver uit zijn voegen was gegroeid, was er behoefte aan een kleinschaliger festival met enkel Nederlandstalige hiphop-acts. De keuze voor Het Moment om plaats te vinden in de Spoorzone lijkt dan ook meer dan logisch, want dit is namelijk de plek waar het WOO HAH! ooit begon en uitgroeide tot de grootste speler op het gebied van Hiphop in Nederland. Enfin, genoeg over WOO HAH! Er bleek weinig marketing nodig om een hype te creëren rondom dit festival. Er werd over gesproken en dat was terug te zien in de ticketverkoop. En dat voor een nieuw festival, welke enkel de line-up heeft aangekondigd.

Moshpit – foto door Nikki van Toorn

De legendarische Hiphop-formatie Rafting Goods zou het festival gaan aftrappen. Ook raplegende Sticks is op het festival aanwezig, maar ook met namen als Kevin, Mula B en Ares is er voor ieder wat wils. Het blokkenschema verklapt dat bijna iedere artiest ‘maar’ een half uurtje op zou gaan treden. Dit maakt nieuwsgierig: Komen de rappers enkel hun geld op halen of dragen ze bij aan het verhaal van Het Moment? Tijd om hier zelf achter te komen!

Na via Instagram te hebben gezien dat er behoorlijk wat volk op de eerste act van Rafting Goods is afgekomen en het al helemaal vol begon te lopen bij ADF Samski, besloten wij na de regen te vertrekken om aan te komen voor de show van Ares. Dit was gelijk de slechtste performance van de dag. De muziek leek niet goed tot zijn recht te komen op dit festival, of Ares had gewoon een Off-day. Tijd om een biertje te halen was er niet, want direct hierna volgde de tweemans formatie van de legendarische Spacekees en de onbekende Jong Louis. Onder de naam LNM verenigd, wat staat voor ‘Lekker Neuken Media’. De show was net als de naam: voor de liefhebber. Voor ons reden om het terrein te verkennen en een biertje te halen voor de show van Hef zou gaan beginnen.

Ares – foto door Nikki van Toorn

Het welbekende terrein op de Spoorzone balanceerde tussen de woorden krap en knus in. De vele regenbuien hebben ervoor gezorgd dat je op moest passen om geen natte sokken te halen. Dit gecombineerd met de smalle langwerpige opzet zorgde ervoor dat het soms dringen was om je van de ene kant van het terrein naar het andere kant te verplaatsen. Wat direct opviel was het niet tot nauwelijks aanwezig zijn van zitplaatsen. Tot zo ver de minpunten, want een festival organiseren kunnen ze in Tilburg wel!

De locatie – recht naast het centraal station van Tilburg (!) – leent zich perfect voor een Hiphop-festival. Het gedoogbeleid voor softdrugs en programmering tot 02:00 uur laat weer eens zien dat er nog veel gemeentes kunnen leren van de burgemeester van Tilburg. Voor de bezoekers die in zijn voor een feestje was er de goed opgezette ‘Club Smederij stage’, waar je snel van een speciaal biertje werd voorzien. De main- en tweede stage valt weinig op te bedingen. Perfect voor de optredens die er plaats zouden vinden.

Hef – foto door Nikki van Toorn

Over de mainstage gesproken: tijd voor Hef! De rapper uit Hoogvliet deed wat hij het beste kan. Dronken en stoned een keiharde show neerzetten. Dat Hef op waardering van het publiek kon rekenen was net als de setlist geen verrassing. Toch maakte het sentiment van het festival, dat deze performance bij zowel Hef als het publiek voor veel energie zorgde.

Na Hef leek ook Sticks – ondanks zijn korte vertraging – Het Moment te kunnen waarderen. Een solide show met zowel oude als nieuwe nummers van de inmiddels 41-jarige rapper uit Zwolle werd door het publiek erg gewaardeerd. De rapper bekend van de formatie Opgezwolle had enige tijd niet meer opgetreden, maar kan nog altijd erg goed rappen.

In vergelijking met Sticks en Hef zijn Kevin en Mula B de nieuwe garde, maar zeker niet minder gevestigd. Publiekstrekker Kevin paste met zijn stijl perfect in de line up. Ondanks dat ik niet echt fan ben van Kevin, was de show erg goed.

Kevin – foto door Nikki van Toorn

Mula B liet zien een echte entertainer te zijn. Het was wel de eerste show waarbij je merkte dat het echt in een half uur werd gepropt. De bekende ‘oude’ nummers met onder andere LouisVos werden in een compilatie in een rap tempo afgewerkt. Dit zorgde wel voor veel energie en dat was te merken toen hij zijn inmiddels bekende ‘The Prodigy’ truc deed. Misschien was het mijn eigen euforie, maar Echekems leek bijzonder goed te vallen. Na deze ongelooflijke vette show was het tijd om naar huis te gaan.

De volgende dag kan ik met een frisse kater en pijnlijke keel concluderen dat dit een zeer geslaagde eerste editie was van Het Moment. Het kaartje van volgend jaar durf ik zonder line up al te kopen. Niet alleen bezoekers, maar ook de artiesten leken het festival te kunnen waarderen. Iets wat bij een festival als WOO HAH! allang niet meer het geval lijkt te zijn.

Geschreven door Josse van Uffelen

Mula B – foto door Nikki van Toorn

31 juli 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter