Report: Het Nest Festival 2019

Report: Het Nest Festival 2019

Op zaterdag 7 september sloegen Planet Rose en Subcultuur opnieuw hun handen in elkaar en organiseerden samen voor de derde keer Het Nest Festival. Het Openluchttheater De Goffert was het decor voor het festival dat nu al niet meer weg te denken is uit de Nijmeegse partyscene. Met een voorspelde 15 graden met de gehele dag regen, waren de weergoden ons vooraf niet goedgezind. De organisatie had hier goed op ingespeeld door diverse stages overdekt te maken en shelters te plaatsen.

Het Nest 2019

© WeDo

Grensverleggende concept
Na binnenkomst op het festival voelt het alsof je door de Efteling loopt. De bosrijke omgeving met de op de achtergrond klinkende muziek is sprookjesachtig. Het festivalterrein is verdeeld over vijf groene stages met muziek voor alle liefhebbers. Daarnaast is zeer veel zorg besteed aan de aankleding van het festivalterrein. Aan alles is gedacht, van lichtkunstenaars tot aan een kampvuur. Bovendien is goed nagedacht over de food line-up, die is samengesteld in samenwerking met het lokale burgerrestaurant Wally. Het betreft een volledig vegetarisch menu, variërend van een vegetarische frikandel tot een broodje shoarma. Dat met zoveel zorg is nagedacht over de te verkrijgen festivalmaaltijden, is iets dat we niet vaak zien. Ook onderscheidt Het Nest zich van andere festivals ten aanzien van recycling. Wanneer je namelijk een plastic glas inlevert, krijg je €0,20 korting op je volgende drankje. Er wordt dus niet gewerkt met een token, waardoor een rondje halen een stuk eenvoudiger wordt. Onder het mom van ‘verdwalen is niet erg’, had de organisatie ervoor gekozen geen plattegrond van het festival te maken. Ook dit hebben wij nooit eerder gezien. Het idee is leuk, maar kan ook onhandig zijn wanneer je bijvoorbeeld je vrienden zoekt of een bepaalde artiest wil zien.

Het nest 2019

© WeDo

Lokale kunstenaars
Wij beginnen onze dag bij de Vreemde Vogels stage waar de Broer van Debbie een heerlijk gevarieerde set draait. Deze stage is de kleinste van de vijf stages maar doet zeker niet onder voor de andere stages. Het ligt helemaal tussen de bomen en aan de takken zijn grote lampionnen bevestigd, wat de stage een mysterieuze en intieme sfeer geeft. We vervolgen onze weg over het terrein en strijken neer op de Broedplaats waar blijkt dat niet alleen is gedacht aan de lokale horeca. Op deze stage staan namelijk bijna alleen maar lokale dj’s geprogrammeerd. Ook op de Koekoeksnest-stage mogen verschillende lokale artiesten hun muzikale kunsten vertonen. Het weer is verre van slecht, er schijnt zelfs een aangenaam zonnetje waardoor de biertjes nog een stukje aangenamer smaken.

Het nest 2019

© WeDo

Dansend schuilen
Na een bezoekje te hebben gebracht aan de centrale bar voor een nieuw biertje, vervolgen we onze weg naar de Kuul. De Kuul is een van de grotere stages die, zoals de naam al zegt, verscholen ligt in een kuil tussen de hoge bomen. Het zonnetje schijnt precies tussen de bomen door, waardoor we wederom kunnen genieten van de zonnestralen. Dansend genieten we van de muziek, die zich bij deze stage laat kenmerken door een diepe bass. Helaas gooien de weergoden toch nog wat roet in het eten, want een flinke regenbui brengt een bezoek aan de Kuul. Na wat beschutting te hebben gezocht onder de bomen kiezen we toch eieren voor ons geld en vluchten we de overdekte Kooi in.

Het nest 2019

© WeDo

Beuken in de Kooi
Tegen de klok van half 10 betreden we de Kooi waar Ben Sims aan zijn harde technoset bezig is. Dat de meeste bezoekers het technogeweld voor het laatste wilden bewaren blijkt wel uit de drukte in de tent. Iedereen gaat volledig los en dat resulteert in condensvorming. Druppels condens vielen van het tentdak naar beneden, waardoor de lichttafel het begeeft. Hierdoor is de lichtshow niet meer optimaal, maar dat is voor 999999999 het startsein om de volledige tent verder te slopen. Hun acid live set zorgt ervoor dat Het Nest Festival op een passende manier wordt afgesloten.

De organisatie kan zeer trots zijn op deze uiterst geslaagde en vernieuwende editie van Het Nest Festival. Wij kijken nu al uit naar volgend jaar!

Foto’s: WeDo Fotografie

11 september 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter