Report: Kerstbal Festival

Report: Kerstbal Festival

Terwijl de feestdagen op de deur klopten werd het Berlijnplein in Utrecht omgetoverd in een waar kerstdorp. Dit keer niet voor een suffe kerstmarkt of een moderne kunstschaatsbaan, maar voor een heus festival. Want, zo moeten de organisatoren hebben gedacht, het festivalseizoen hoeft, ijs en weder dienende, eigenlijk nooit afgesloten te worden.

De meeste bezoekers kwamen per fiets naar het festival en al in het centrum van Utrecht werden de eerste contacten tussen festivalgangers gelegd. Aan de foute kersttruien die men droeg was namelijk in één oogopslag te zien dat de eindbestemming het Berlijnplein werd. Velen verruilden op hun werkplek de werkkleding voor dit foute outfit. Het Kerstbal Festival begon namelijk al iets na vijven en was daardoor het ideale eindstation in navolging van de vrijdagmiddagborrel.

Waar een vrijdagmiddagborrel meestal het best is te omschrijven in ‘gezellig’, deed Kerstbal Festival daar een schepje bovenop. Uitbundig was het. Er werd gedanst, gehakt en heel veel gezongen. Het leek wel alsof iedere bezoeker van het festival op elkaar aangezien was voor Kerstmis dit jaar, iedereen genoot met, maar ook van elkaar. Daardoor spatte de lach niet alleen van de kerstmannen en rendieren op de foute kersttruien, maar ook van het gezicht van het aanwezige publiek.

‘The 90’s and 00’s’ mag toch wel het centrale thema van Kerstbal Festival worden genoemd. Met artiesten als Captain Jack, The Partyanimals en DJ Paul Elstak werden talloze (foute) hits uit de goede oude tijd herbeleefd. Dit was ergens ook wel te zien aan het publiek dat op Kerstbal Festival was afgekomen. Tussen de menigte jongeren wisten veel ouderen de dansjes van vroeger weer op de maat te brengen en dat gaf het feest een extra dimensie. Een dimensie van familiegevoel, dat typisch past bij de sfeer van Kerst.

De kou die buiten heerste complementeerde het plaatje. Gelukkig had de organisatie van Kerstbal Festival rekening gehouden met de winterse omstandigheden. De jas kon in de aanwezig kluisjes, want eenmaal in de feesttent was niets meer van de kou te merken. En stond je, om de een of andere reden, even buiten te bibberen dan was er chocolademelk en glühwein om je weer op te warmen. Zelfs het vullen van de hongerige maag ging met de populaire rookworsten op z’n winters.

Het maakte Kerstbal Festival de gezelligste kerstborrel tot nog toe. Of, zoals de organisatie zelfs schrijft, ‘We’ve made it a December to Remember’. Aan alle Festivalfans: fijne feestdagen!

Maurice Kuipers

22 december 2016

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter