Report: Lansingerland Live 2019

Report: Lansingerland Live 2019

De afgelopen week stond nou niet bepaald in het teken van fijne zonnestralen, lekkere temperaturen en goudgele zonsondergangen. Het was meer de tijd van grijs, grauw en vooral nat. Ondanks dat, stond Lansingerland Live 2019 al enige tijd op mijn agenda. De line-up beloofde toch wel een feestje te worden, dus draaien met die duimen tot je scheel ziet en hopen op mooi weer!

Lansingerland Live, een festival waar in de 2018 editie hele fijne verhalen met dito aftermovies over social media gingen. Lansingerland Live 2019 was, net zoals vorig jaar, verdeeld over 2 dagen. Dit jaar op vrijdag 14 juni een keihard 90’s thema en de volgende dag Pop & Rock. Één stage, maar wel met een heerlijke line-up.

Vandaag was het dan zo ver, vijf uur in de middag op een vrijdag. Toch wel even wennen, een doodnormale vrijdag. Ik moet zeggen, dat is best een lekker vooruitzicht na een week werken. Zoals altijd, vanuit de organisatie het advies om met het OV, met de fiets of met de benenwagen te komen. Maar ook het parkeren was prima in orde. Een stukje van het festivalterrein kon je je auto betaald parkeren en was er in de prijs inbegrepen een prima verzorgde pendeldienst.

lansinger-nineties

Terug naar the nineties

Bij aankomst vrijdag was It All Started In The Nineties het langzaam binnendruppelende publiek flink aan het opwarmen met de bekendste en populairste hitjes uit de 90’s en early ’00. Om me heen waagden toch een grote groep mensen al wat voetjes van de vloer en de zon kwam ook voorzichtig om het hoekje kijken. Nog even het terrein verkennen voordat het echt druk werd, want deze editie van Lansingerland Live was tot op de laatste kaart uitverkocht. Persoonlijk vind ik het toch fijn als je blindelings naar de wc’s of de bar kunt lopen.

Wát een eten!

Een rondje over het festivalterrein bracht ons bij de kluisjes en de muntenkassa’s. Druk, maar voldoende personeel, dus de wachttijden waren heel erg goed te doen. Zodra je wegliep bij de kassa’s, kwam je in een sfeervol en heel gezellige hoek terecht waar enkele foodtrucks met liefde klaar stonden om de culinaire hoogstandjes voor je klaar te maken. Aan de lange zijdes van het terrein was de bar goed vertegenwoordigd en ook aan patat, turkse pizza’s, flammküchen en churros was gedacht. Ruim voldoende personeel ingezet, zodat je je helemaal kon focussen op het genieten!

Voetjes van de vloer!

Als eerste act op het podium stond daar de Belgische Dance-formatie Lasgo. Alle hitjes werden er op hoog tempo doorheen gegooid. Vervolgens was het tijd voor Jody Bernal. In de early 00’s vooral bekend als zanger. Tegenwoordig als DJ. Al kwam Que Si Que No uiteraard nog wel even voorbij. Met 2 Brothers On The 4th Floor en T-Spoon kwamen de 90’s pas echt terug en hupste en sprong iedereen mee op de alom bekende deuntjes. Als afsluiter van de vrijdagavond was niemand minder dan DJ Paul Elstak die de figuurlijke regenbogen hoog in de lucht toverde en iedereen in beweging kreeg. Een stevige, maar goede, vrijdagavond work-out was een feit. Meegenomen naar The Promised Land iedereen naar huis. Wat een avond, wat een sfeer.

De zaterdag

De volgende ochtend begon met regen. Extreem veel regen. Gelukkig waren de voorspellingen beter voor later die dag, want… Deze zaterdag stond in het teken van Lansingerland Live 2019 | Pop & Rock. En niet met de minste namen…

Enigszins huiverig voor de regen ging het terrein om 14:00 uur open. Het kwam wat langzaam op gang en terwijl Wulf inmiddels op het podium stond, stroomde het terrein beetje bij beetje vol. Wulf, een relatief korte carrière, maar toch genoeg bekend werk om een uur lang het gehele publiek mee te laten zingen. Toen Wulf het nummer ‘All things under the sun’ inzette, was dat ook voor de zon een teken om aan te gaan.

En aan ging het zeker! The Dirty Daddies… Niet iedereen kent The Dirty Daddies… Tenminste, het zei mij vooraf weinig. Maar een kleine zoektocht bracht mij op PinkPop 2019, een uitverkochte AFAS Live en vele optredens. Heb ik dan onder een steen gelegen? Maar… Wat maken die gasten er een feest van! Covers, waar sommige zelfs nog beter zijn dan het origineel… Maar met een energie die eigenlijk ieder festival nodig heeft. Het ging heeeelemaal los. Laurens, de vocalist van deze waanzinnige groep, is aanstekelijk hyperactief. Voetjes van de vloer, springen, dansen, meeblèrren (ja vanuit het publiek klinkt het zelden als zingen) en de special effects met CO2, streamers, confetti, vlammen… Alles was goed, alles klopte en iedereen was het daar mee eens!

lansinger-dirty-daddies

Spetterende optredens

45 minuten om even een koude klets te halen en wat te eten, om vervolgens naar de volgende act te gaan… Compleet iets anders dan Wulf en The Dirty Daddies, maar goed in zijn soort. Een Nederlandse band die de afgelopen 25 jaar menig festival heeft gezien en menig luisteraar heeft weten te raken. Van Dik Hout. Stil in mij… Ja vast, maar zeker niet op Lansingerland Live! Iedereen zong uit volle borst het indrukwekkende repertoire van Van Dik Hout mee, met (ja inmiddels toch wel) klassiekers die iedereen kent.

Vlak voor het optreden van Van Dik Hout wees Radio 538-DJ Menno de Boer het gehele publiek erop, dat er bij elke bar een poncho op te halen was, want we zouden tijdens Van Dik Hout een flinke plons regen krijgen. Goed geregeld! Martin Buitenhuis (leadsinger Van Dik Hout resp.) verzekerde ons… Als je maar gelooft… En nadat ook Één Geloof was afgelopen, trok de lucht toch weer open. Droog. Het minimaal vereiste voor een festival wat mij betreft.

De zon, toch wel mijn grootste idool op festivals, kwam weer meedoen. En dan Racoon… De Zeeuwse formatie met een gezonde dosis nuchtere humor. Maar met humor alleen kom je er niet. Gevoelige liedjes waar bij een enkeling een traan liet vloeien en schitterde in het zonlicht, afgewisseld met de meezingers die inmiddels iedereen kent. Het is niet de eerste keer dat ik ze live zie, maar ik verbaas me keer op keer weer dat Racoon live op het podium zelfs beter klinkt dan op de radio. En dat geldt niet alleen voor Racoon.

De afsluiting

Di-Rect sloot Lansingerland Live 2019 af, zoals alleen Di-Rect dat kan. De energie, beleving, passie en de verschrikkelijk goede gouden strot van Marcel Veenendaal maken elk optreden weergaloos. De chemie tussen Spike, Jamie, Bas, Marcel en de rest van de band is zo bijzonder en intens, dat ze ieder publiek daarin meetrekken. We sluiten de avond af en de vuurpijlen schieten door de lucht… Wat een feest… Lansingerland Live 2019, wat was je fijn, wat was je goed georganiseerd en wat heb je ons een mooi weekend gegeven!

lansinger-racconFoto’s: Robin Leltz | Leltz Fotografie

20 juni 2019

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter