Report: LIEF Festival 2023

Report: LIEF Festival 2023

LIEF Festival, aan de Graswijde Strijkviertel. Voor ons als bewoners van Utrecht al genoeg ingrediënten om eens even een kijkje te wagen. Gooi daar de zon, een sterke line-up en een waslijst aan bekenden bij op en je kan niet anders dan genieten op deze zaterdag, begin september.

Of wij nog voor een specifieke artiest kwamen? Nou, Fatima Hajji op Utrechtse bodem was een no-brainer voor ons. Maar ook Kölsch op de mainstage en Chris Stussy bij TechHouse stonden bovenaan het lijstje.

Op de fiets vlogen wij die dag, net als denk ik half Utrecht, die kant op. Rondom het terrein was er genoeg ruimte om je fiets weg te zetten. Ook reden er meerdere bussen op en af, om een lading feestvierders af te zetten.

En dan is het altijd afwachten: kan je aanschuiven achter een peloton aan juichende festivalliefhebbers of lopen de rijen lekker door? Het laatste was het geval. Boem, 1-0. Onze dag kon niet meer mis.

Eenmaal op het terrein kon je eenvoudig een grote QR-code scannen voor een kluisje. Ook kochten we een stapel munten, zodat we in dit zonnige weer niet zonder een drankje zaten.

Het festival had 4 stages: beuken, zagen, djenzen en wegdromen. Nee, geintje. Er was een grote mainstage, een technotent, een discostage in de bossen en een gave techhouse-stage. Met een soort VIP-ruimte, waar je over de dansende vakliefhebbers kon kijken.

Allereerst kwam je langs de technotent. Die sloegen we nog even over, want vuurwerk schiet je meestal wat later op de dag af. Via een wat langer wandelpad, en een uitgebreid terrein met lekkere eettentjes, kwamen we uit bij de mainstage. Lekker het strand op en de dag aftrappen met hitjes van Miss Melera.

Via de mainstage vlogen we door naar de techhouse-stage. Wat wil je nou nog meer dan lekker genieten van de zon en genieten van rake knallers van Chris Stussy en consorten?

Na wat uurtjes dansen, was het tijd voor een lekkere versnapering. En net als de artiesten die dag, was er keuze in overvloed. Van Aziatische lekkernijen en pizzapunten, naar verse frieten, snacks en hamburgers. Grote speler die daar zomaar langsloopt.

Via het eetterein struikelden we nog even over de drempels van het discobos. In een idyllisch hoekje, stond een weggestopte stage met de beste discohits. Beentjes losschudden, en meespringen en dansen. We waren even vergeten dat we net gegeten hadden…

En toen was het toch eindelijk tijd voor de knaller van de dag: Fatima Hajji. Ze hadden vooraf wel even mogen waarschuwen dat je geen bekertje of flesje mee moest nemen, want Fatima blies de hele boel op. Oprecht één van de gaafste sets die ik ooit gehoord heb. En ik was vast niet de enige die dit dacht, want de hele tent stond bomvol. De ene na de andere zager kwam voorbij en je had bijna geen tijd om adem te halen van alle adrenaline.

Voor ons alle reden om te denken: hoe kunnen we er ooit weer in komen voor de volgende act van de dag: Kölsch. Maar deze Deense held stelt nooit teleur en nam het halve festivalterrein mee in zijn reis van hits. En dat bij een mooi aangeklede mainstage, met palmen, planten en vuurwerk.

Dus als we het even samenvatten: eenvoudig bereikbaar, goede organisatie en doorloop bij kassa’s en eettentjes, 4 stages met topartiesten en een leuke groep mensen. Tja, dan kun je wel stellen dat we weer zin hebben in volgend jaar! Mocht jij hem nog niet op jouw lijstje hebben staan, zet maar alvast een kruisje bij volgend jaar september.

Geschreven door: Pim van der Heide

6 september 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter