Report: Lollapalooza 2016

Report: Lollapalooza 2016

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de Amerikaanse variant, maar sinds vorig jaar is het Lollapalooza festival ook neergestreken in de Duitse hoofdstad Berlijn. Afgelopen weekend was het tijd voor de tweede editie. Na een bewogen eerste jaar met veel logistieke problemen, een haperend cashless-systeem en een tekort aan toiletten, moest Lollapalooza dit jaar bewijzen de boel organisatorisch wél op orde te hebben. Dat is slechts deels gelukt.

Line-up

Qua line-up moest Lollapalooza het dit jaar vooral hebben van headliners Kings of Leon en Radiohead. Die twee bands bleken beide in topvorm te zijn, en speelden sets waarin hun grootste hits uitgebreid aan bod kwamen. Dat is vooral bijzonder voor Radiohead, aangezien Thom Yorke & Co. er in de muziekwereld om bekend staan hun oude repertoire niet meer te willen spelen. Toch kwamen onder andere Creep, Karma Police, Street Spirit en Paranoid Android voorbij. De band lijkt hiermee iets van haar tegendraadsheid los te hebben gelaten. Maar wat vooral opviel: Radiohead heeft de smaak van festivals duidelijk opnieuw te pakken!

De rest van het programma was buitengewoon afwisselend te noemen. Major Lazer, Paul Kalkbrenner en New Order kwamen erg goed uit de verf, maar ook Catfish & the Bottleman en Lindsey Sterling zetten bijzondere optredens neer. Tegenvallers waren James Blake, die zoals we op Rock Werchter zagen simpelweg beter tot zijn recht komt op een kleiner podium, en DJ-acts Lost Frequencies en Dimitri Vegas & Like Mike.

Het festivalpubliek

Het festivalpubliek op Lollapalooza was minstens zo gevarieerd als het programma. Ongeveer de helft van de ruim 140.000 bezoekers kwam uit het buitenland. En geef ze eens ongelijk: het festival is uitstekend te combineren met een citytrip naar één van Europa’s hipste steden. Want dat Berlijn hip is, staat als een paal boven water. De zogenaamde festival dresscode, zoals die bijvoorbeeld hier door Zalando wordt beschreven, werd dan ook veel gezien op het festivalterrein. Al die zorgvuldig uitgekozen outfits bleven echter niet schoon; door de enorme droogte wilde er zo nu en dan aardig wat stof opwaaien.

Nieuwe locatie: Treptower Park

Waar Lollapalooza vorig jaar plaats vond op het voormalige vliegveld Tempelhof, moest de festivalorganisatie dit jaar op zoek naar een nieuwe locatie. De reden: het vliegveld wordt momenteel gebruikt voor de opvang van een paar duizend vluchtelingen. Treptower Park moest de nieuwe locatie worden, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Buurtbewoners spanden namelijk een proces aan tegen het festival (vanwege geluidsoverlast), en later ging ook de politiek zich ermee bemoeien (er zou in de voorbije jaren 17 miljoen euro uitgegeven zijn aan de renovatie van het park). Uiteindelijk kreeg de festivalorganisatie groen licht, maar dan moest de organisatie wel beloven het park in perfecte staat terug te geven. Gevolg: Lollapalooza moest na afloop van het festival drie miljoen euro investeren in gras en rozentuintjes.

Door de vele restricties vanuit de politiek, bleek Treptower Park uiteindelijk ook niet de meest geschikte locatie voor een groot festival. Bezoekers moesten via smalle paadjes minstens een kwartier lopen om van het ene podium naar het andere te kunnen. Er waren wederom te weinig toiletten en de festivalorganisatie hield vast aan haar foodtruckconcept. Dat betekende lange wachtrijen. Bovendien was het bier erg prijzig: voor een pintje van 33cl betaalde je 4,50 euro.

Toch kan de tweede editie van Lollapalooza een succes worden genoemd. De headliners werden goed ontvangen en er waren minder problemen dan tijdens de eerste editie. Op naar volgend jaar!

15 september 2016

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter