Report: Loveland van Oranje 2023
Het was net of de weergoden mijn gebeden hadden gehoord op deze negende Koningsdag. Met het zonnetje op mijn gezicht en net iets te dik aangekleed, liep ik richting het Meerpark in Amsterdam. Het aanbod aan festivals zorgt elk jaar weer voor de nodige keuzestress, maar dit jaar waren mijn vriendinnen en ik er redelijk snel uit: het werd Loveland van Oranje.
Na het betreden van het festivalterrein waren alle basisbehoeftes voor een ultiem festivaldagje gelijk in de buurt: earplugs, muntjes (die net zoals op andere festivals iets de duur waren dit jaar, namelijk €3,50 per stuk) en de kluisjes, waar we direct naartoe snelden om onze jas te dumpen. Voor de mensen die ervoor hadden gekozen om te voet richting het festival te gaan, in plaats van met de pendelbus, was er een chill spot ingericht. Er miste alleen een belangrijk aspect: muziek. Al waren de techno-, en housedeuntjes van de twee stages in de verte te horen.
Aan entertainment geen gebrek
Tijdens het verkennen van het terrein kwamen mijn vriendinnen en ik erachter dat de organisatie dit jaar weer flink heeft uitgepakt. Loveland van Oranje had dit jaar twee stages: de King Stage was een grote overdekte tent waar wat stevigere techno werd gedraaid. Bij de Queen Stage, die ook overdekt was en me een beetje deed denken aan een stage op een strandfestival, kon worden gedanst op groovy housemuziek. Tussen de tenten in was ruimte om lekker te chillen in de zon met een hapje, want eettentjes waren er genoeg. Aan de nodige entertainment ook geen gebrek. Er waren lachspiegels en er was een zweefmolen aanwezig. Daarnaast er konden typisch Nederlandse spellen gespeeld worden.
Omdat er maar twee stages waren en de entertainment area zich in het midden bevond, was het allemaal best kleinschalig. Dat gaf een intieme/gezellige sfeer. Je kreeg in ieder geval niet het gevoel dat je op een massaal festival stond. Dit vond ik persoonlijk erg prettig. Hierdoor is de kans dat je bekenden tegenkomt ook een stuk groter, wat het alleen maar gezelliger maakt.
Top line-up
En ook de line-up stelde niet teleur. Zo zette Iris Menza, Prunk, Luuk van Dijk en Mino Abadier de Queen Stage op zijn kop met wat lekkere house deuntjes. En of er gedanst werd. Het publiek ging helemaal los op de set van Luuk. De lekkere beats en de drops die op het juiste moment vielen, zorgde ervoor dat iedereen uit zijn dak ging. Ook Iris Menza heeft een goede indruk achtergelaten. De fijne bassdeuntjes, die zij meebracht zorgden voor een goede sfeer.
Bij de King Stage speelden Joris Voorn, FJAAK en mijn persoonlijke favoriet: Amélie Lens, wat lekkere techno beukers. De Belgische Lens draaide een combinatie van minimal en acid techno.mHet ging er iets harder aan toe dan bij haar voorganger Joris Voorn. Stilstaan was dan ook geen optie. Dat is ook wel te zien aan de 25.000 stappen die ik op deze verjaardag van Willie heb gezet. Van de lichtshows hoefde je het niet te hebben. De tenten waren te licht, waardoor de enkele lichten die aanwezig waren een minimale indruk achterlieten.
Metallica de pretbederver
Loveland van Oranje duurde dit jaar van 11.00 uur tot 20.00 uur. Door een concert van Metallica, dat op dezelfde dag plaatsvond, moesten alle festivals in Amsterdam om 20.00 uur stoppen. Dit is niet echt de ideale tijd, als je 1,5 uur moet reizen om in de hoofdstad te komen. Ook al waren we vroeg uit de veren, voor je uiteindelijk op het festivalterrein staat is het al snel 14.30 uur en de tijd vliegt wanneer je het leuk hebt. 20.00 uur was daarom ook net wat te vroeg. Hopelijk gooit Metallica volgend jaar geen roet in het eten en kunnen we dan door met dansen tot de zon ondergaat.
3 mei 2023