Report: MadNes 2022

Report: MadNes 2022

MadNes festival is op ontelbaar manieren te beleven maar de Brassbands, vliegende bmx’ers en magic Tom en Yuri brengen iedereen tot een hoogtepunt.

Terwijl de boot zich rustig door de vaargeul beweegt, omringd met stukjes wad en zonnende zeehondjes, doemt er in de verte een zonovergoten Ameland op. De komende 3 dagen en nachten zal het inwonersaantal zich op dit eiland verdubbelen en verrijken met muziekliefhebbers met een voorliefde voor boardssports.

Wat neem je zoal mee naar MadNes festival? Naast de liters zonnebrand en kampeerspullen komen er met name skate- en skimboards voorbij. Een aantal van de golf-surf bezoekers is overduidelijk skeptisch over de voorspellingen (0.1 – 0.2 meter swell op Magicseaweed.com) en zeult met een surfboardtas het campingterrein op. Helaas voor hen, mag het niet baten. Windsurfers hebben meer geluk, er staat het hele weekend een lekker windje op het strand. Het MadNes festival is vernoemd naar dit strand, Nes. En daarnaast naar de favoriete ska band van de organisatie (madness) en het is een verwijzing naar gek doen.

Op het terrein staat een skatebaantje, opgebouwd door de jongens van skatecircus. Het is compleet uitgerust met een halfpipe en wat kleinere obstakels voor de beginnende skater. Over de loop van de dag is het mogelijk om cursussen te volgen en om mee te doen met de demonstraties van de crew van skatecircus zelf.
De redactie zelf heeft een van zulke demonstraties mee mogen maken, en dat is het halfpipe speeddaten evenement. Waarin ‘gelukkige’ vrijgezellen op een date mogen op de bodem van de halfpipe, en zichzelf zo bloot stellen aan elkaar en ook aan de skaters die hen om de oren vliegen. Dit gaat vrij vlekkeloos, op een paar omgegooide biertjes na, en het lijkt erop alsof er bij meerdere van de deelnemende koppels een vonk overvliegt. Tegenover de skatebaan kunnen bezoekers bowlen terwijl er daarnaast een metershoge bungeejump staat. Terwijl de kegels vallen komt een gillende festival ganger naar beneden gedonderd. Net voordat het te laat is wordt de bungeejumper weer omhoog geslingered onder het applaus van het toekijkende publiek.

Vrijdag

De vrijdag staat muzikaal gezien in het teken van Lime Cordiale en Gallowstreet maar terwijl de zonnestralen nog volop op de zon geblondeerde haren van de surfers brand vindt er in donkere ‘de Rits’ iets heel anders plaats.
Gestructureerde chaos, dat is zeker een manier om Magic Tom en Yuri te beschrijven. In case you missed it, you missed out.  Het is niet vaak dat je bij een goochelshow blootgesteld wordt aan gratis bier, huilen van het lachen, ontblote boven en onderlijven, lichtelijke intimidatie en een occasional goocheltruc. Hier vind je het dus wel, oh en mocht je de heren op het terrein of de camping tegenkomen gaat de show gewoon verder.

De Australische band Lime Cordiale probeerde al 2 jaar naar de Nederland te komen voor hun albumtour (14 steps to a better you, uit 2020) maar kon nu na corona dan ook mooi het MadNes festival meepakken. Vanavond spelen de gebroeders Leimbach een overtuigende en dansbare show waarin het hele repertoire aan nummers voorbijkomt. De teksten volgen het idee van een zelfhulpboek maar met een komische ondertoon. Op en top jaren 2000 Indie muziek maar met de (zeer gewaardeerde) toevoeging van een trombone en ook nog een verdwaalde kazoo solo die door het publiek met open armen ontvangen wordt. Hoogtepunten zijn ‘I touch myself’ (ja het gaat over waar je denkt dat het over gaat), ‘Robbery’ en ‘Inappropriate behaviour’. Een geweldige start van de avond, maar met het slot helaas wel parallel aan de opening van Gallowstreet. Gallowstreet dat deze vrijdag avond het publiek wegblaast. Het lijkt alsof het hele festival speciaal voor Gallowstreet uitgetrokken is vandaag. Met hun brassmuziek ondersteunt door stevige drumbeats weten ze ook de mainstream aan te spreken.

Zaterdag

Op de zaterdag is het heerlijk wakker worden in het zonnetje, wordt er koffie gehaald bij de bar en het ontbijt in elkaar gezet (de redactie nam kaasfondue mee naar de camping- aanrader!). Helaas voor de bezoekers en de organisatie is de waterdruk weggevallen. Urenlang is er geen wc te gebruiken, wat met name voor de dames voor wat ongemak zorgt. Dat is nou net niet waar je op zit te wachten als je met je de kater de tent uitrolt.
Muzikaal gezien valt de zaterdag wat in het niet in vergelijking met vrijdag, maar dat betekent niet dat er niks te doen is. De mainstage is overdags bestemd voor allerlei creatieve workshops en ook aan een rollerdisco. Buiten op het plein treden verschillende bands op. Een aantal van de bands missen overtuiging, alsof ze hun genre goed hebben bestudeerd maar het principe slechts kopiëren. Gelukkig is er genoeg te doen op de tweede festivaldag en met name de spectaculaire BMX show dient voor entertainment. De Bmx’ers vliegen door de lucht heen en dit maakt veel indruk op het publiek.

Na zonsondergang begint de muziek pas echt en op de mainstage staan Will and the People in een overvolle tent. De MC noemt Will and the People dan ook wel ‘misschien wel de grootste band van het weekend’. Er wordt vollop gedanst en meegezongen terwijl er opgeblazen voetballen door de lucht heen vliegen. De energie van de band matched perfect met die van het publiek en dit leidt tot een zeer geslaagd optreden. Dit is ook te merken aan de condens die van de het tentplafond weer naar beneden op de dansende menigte valt.

Zondag

Op zondagochtend worden al de eerste tentjes ingepakt, en is het allemaal wat rustiger op de camping en het festivalterrein. Een van de kleinere acts die voorbijkomt is the Soul Travellers, een engelstalige jazz en hiphop act. Het publiek wat in het zonnetje zit bij de barones stage wordt door de prachtige trompet richting het optreden gelokt. In een snelle maar soepele combinatie van spoken-word en rap wordt er over van alles gesproken. Politiek, liefde, maar vooral over jezelf zijn en sterk in je eigen schoenen staan. Dit was een hele positieve afsluiter voor een heel gezellig en zonnig weekend.

7 juli 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter