Report: MELT festival 2018

Report: MELT festival 2018

Het tweede weekend van Juli staat standaard afgekruist in de agenda. Het jaarlijkse Melt Festival vindt dan plaats in het zonovergoten openluchtmuseum Ferropolis, in het verre oosten van Duitsland. Zoals the XX tijdens het afsluitende optreden terecht al zei: ‘Melt is one of the bést festivals that our world knows’. Op eindeloos veel manieren wordt je als bezoeker getrakteerd op een onvergetelijk weekend. De zon, de organisatie maar vooral je mede festivalganger zorgt dat je ondergedompeld voelt in een warm bad.

Het weekend word afgetrapt op donderdagnacht, waar Boys Noize de headliner is op de preparty op de sleepless stage. De afgelopen twee jaren was de sfeer deze avond vele malen minder goed dan op de andere festivaldagen, dit jaar was geen uitzondering. De drukte bij de stage en de bar maakt het vrijwel onmogelijk tussen de mensen heen te manouvreren, en een drankje halen kan je al gauw bijna een uur kosten. Veel mensen pieken te vroeg en gedragen zich hier ook naar. Kortom is het geen aanrader om voor deze avond een extra ticket aan te schaffen.

Met het opkomen van de zon op vrijdagochtend zijn plots alle zorgen van de donderdagnacht als wolken voor de zon verdwenen. The Internet zet de toon op de mainstage en met name het nummer ‘Girl’ wat is geproduceerd met producer Kaytranada zorgt voor de eerste voetjes van de vloer. De rest van de dag worden er 3D foto’s gemaakt bij Arte Concerte, met blote voetjes in het zand gedanst, en kijken mensen vol bewondering naar de spectaculaire dragshow in het bos. Niets is zo spectaculair als de headliner die later op de avond volgt. Florence + the machine hyponitseert het massaal toegestroomde publiek op de bombastische Mainstage. Florence haar stem laat je niet los, en de hits ‘You’ve Go The Love’ en ‘Delilah’ zijn zuiver en krachtig. Voor het eerst in 5 jaar brengt ze daarnaast een aantal nieuwe hits ten gehore. Een absoluut hoogtepunt van het weekend, en dat terwijl het festival net begonnen is.

Op zaterdag zet de Iranees-Nederlandse zangeres Sevdaliza een spectaculaire show neer op de favoriete stage van het festival. Aan het water in de ondergaande zon laat haar grensoverstijgende en toch intens persoonlijke show een diepe indruk bij het publiek achter. De show blijft gelijk aan die van haar clubtour zoals in Paradiso Noord afgelopen december (impressie zie hier – red.) Ook de elektronische muziek van George Fitzgerald, bekend van o.a. de nummers ‘Burn’ en ‘Full Circle’ passen perfect bij de sfeer op de Meltselektor Stage, uiteraard gehost door Modeselektor.

Fatima Yamaha laat iedereen op de afsluitende dag genieten van de grote  hit ‘What’s a Girl To Do’, waar bij ondanks het gebrek aan lyrics het publiek hard meeneuriëd op het ritme. Het weekend eindigt met mini-raves in het bos, skinnydippen in het meer en nachtelijke avonturen door de ijzeren wereld die Ferropolis heet. Melt festival is een thuis voor iedereen, piepjong, oud, lesbisch, homo en alles daartussen en eromheen.

18 juli 2018

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter