Report: Michelberger Music

Verzamel een grote groep bevriende artiesten, zet ze een week lang samen om nieuwe muziek te maken en breng het resultaat ten gehore op een fantastische locatie: dat was de formule van Michelberger Music, een eenmalig, non-profit evenement dat afgelopen weekend plaats vond in Berlijn. Aan alles was te merken dat hier wat bijzonders gebeurde: van het opmerkelijke concept tot de magistrale uitvoering. Wij waren erbij en doen verslag.

Het concept

Het is begin augustus wanneer de eerste aankondiging voor Michelberger Music verschijnt. Bon Iver’s Justin Vernon, Aaron en Bryce Dessner van The National, Gayngs’ Ryan Olson, regisseur Vincent Moon, dirigent André de Ridder en het Michelberger Hotel hebben de handen ineengeslagen om een niet commercieel tweedaags muziekevenement te organiseren. Op dat moment hebben al meer dan 80 artiesten hun medewerking toegezegd, waaronder Damien Rice, Lisa Hannigan, Woodkid, Kings of Convenience, Boys Noize en leden van Poliça, Alt-J, My Brightest Diamond en Mouse on Mars. Direct wordt duidelijk dat het niet om een doorsnee festival gaat: “It’s about new material, collaborations, unique arrangements, and dissolving borders.”
Voorafgaand aan het evenement spenderen alle deelnemende artiesten een week samen in de studio’s van het Funkhaus, waar later ook het evenement plaats zal vinden. Er wordt geen blokkenschema gepubliceerd, waardoor je als bezoeker niet weet wie wanneer speelt. Kortom: een muzikaal avontuur en een les in loslaten.

De uitvoering

Dag 1

Op de eerste dag van het festival wordt meteen duidelijk dat het bijeenzetten van een groep muzikanten bijzondere resultaten op kan leveren. Zo zagen we s t a r g a z e en This Is The Kit samenwerken, een ‘folk circle’ met o.a. Damien Rice en Kings of Convenience en een prachtig optreden van Poliça op de mainstage. Al snel wordt echter ook de keerzijde van het festival duidelijk. Om een optreden in een van de kleinere studio’s bij te wonen, moet je geduld hebben. Heel veel geduld. Of het lange wachten vervolgens beloond wordt, is een kwestie van geluk. Je weet immers niet wie zal spelen, en of de muziek aansluit bij je smaak. Tegelijkertijd is dat juist onderdeel van de charme van het evenement, en pakken de optredens vrijwel altijd goed uit.

Het weer op de eerste dag is bewolkt, met zo nu en dan een regenbui. Dat is toch vervelend, want hoewel alle optredens binnen de muren van het Funkhaus plaatsvinden, moeten bezoekers wel buiten wachten om de studio’s in te gaan. Bovendien is het zowel binnen als buiten koud, en zijn niet alle bezoekers daarop gekleed. Dit soort poncho’s en warme winterjassen zijn dan ook welkome gasten op de eerste dag van het evenement.

Dag 2

Organisatorisch zat dag 2 wat beter in elkaar dan dag 1, waardoor je als bezoeker meer kon genieten van de muziek. De rij voor de studio’s was weliswaar nog steeds schrikbarend lang, maar de wachttijd een stuk korter dan de dag ervoor. En waar op dag 1 nog regelmatig een regenbui viel, brak op de tweede dag de zon door.

Muzikaal gezien bestond de dag uit vrijwel alleen maar hoogtepunten. We zagen onder andere Shara Nova van My Brightest Diamond experimenteren met nieuw materiaal, een kwetsbare Woodkid die enkel door piano werd begeleid en een technoset met Bon Iver. Publiekslievelingen waren Erlend Øye van Kings of Convenience en de IJslandse Ragnar Kjartansson. De eerste vanwege zijn nonchalante houding en bereidheid om altijd en overal (lees: zelfs in de wachtrij) te spelen. De tweede omdat hij eerst 6 uur lang een ode aan Schubert bracht, vervolgens op mainstage een zeer geslaagde versie van David Bowie’s ‘Heroes’ ten gehore bracht en tot slot ook nog eens meezong met een nummer van The National.

Michelberger Music heeft, ondanks enkele organisatorische problemen, de hoge verwachtingen meer dan waard gemaakt. De artiesten hadden duidelijk plezier in wat ze deden, de bezoekers werden verrast door oude en nieuwe muziek en de akoestiek in de studio’s was fantastisch. Nu maar hopen dat er in de toekomst een soortgelijk evenement wordt georganiseerd.

P.S. Michelberger Music het laatste festival van dit jaar? Dacht het niet! Kijk in onze agenda welke festivals je dit jaar nog meer kunt bezoeken.

10 oktober 2016

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter