Report: Milkshake Festival 2016

Report: Milkshake Festival 2016

Afgelopen weekend vierde Milkshake festival zijn vijfjarig bestaan en pakte groots uit. Zowel zaterdag als zondag kon de bezoekers twaalf verschillende podia bezoeken. Die podia huisden niet alleen dj’s, maar geheel naar wat we gewoon zijn van Milkshake, ook opvallende performers.

Voor wie nog nooit van Milkshake festival heeft gehoord: het is het meest gay en ruimdenkend festival van Europa. En hoewel het festival inmiddels ook zeer populair is geworden onder hetero’s, blijft de openminded en queer sfeer wel alom aanwezig.

milkshake-festival-1

Een dag op Milkshake Festival voelt een beetje als je omhullen in een lekker warm dekentje. Als bezoeker krijg je álle ruimte om de meest extravagante versie van jezelf te zijn en iedereen laat mekaar ook rustig in zijn waarde. Zo kwam ik bijvoorbeeld een man tegen die zich klaarblijkelijk clown voelde of nog iemand anders die zich comfortabeler naakt voelde. Ook seksualiteit en gender is zo fluid als het maar kan zijn, tijdens dat weekend in Westerpark. Dat is ook precies waarom je naar Milkshake festival wil gaan: het is een weekend feesten in de meest openminded setting, vrij van waardeoordelen en conventies. Wie echter naar festivals gaat voor de grote dj namen, heeft weinig op Milkshake te winnen. Hoewel het feest constant aan was, kwam dat niet per se door de opzwepende muziek, de dj’s zijn meestal klein en wat onbekender. Dat iedereen toch uit zijn plaat gaat, is eerder omdat het publiek geen schroom of schaamte voelt en dat steekt enorm aan.

milkshake-festival-2

Ook de randperformances en activiteiten kleden het festival op een unieke manier aan. Je kan bijvoorbeeld aan rodeo doen op een gigantische penis terwijl een travestiet aanmoedigingen in je oor staat te brullen met een megafoon. Je kan rolschaatsen in een openlucht disco, een gloryhole induiken en bespoten worden, trouwen voor een dag met je fuckbuddy en vervolgens een romantische date in een reuzenrad houden of cockringwerpen met een knappe dominatrix die op je vingers kijkt.

Kortom: ik, en velen met me, zijn lyrisch over Milkshake. Niet omdat het de beste line up heeft, maar wel omdat je hier vindt wat je op geen enkel andere festival in Nederland verder zal vinden. Namelijk oncompromisloos jezelf zijn en schaamtelozer dan anders compleet uit je plaat gaan. En dat in een setting waar iedereen dat doet en dat verbindt al die duizenden bezoekers met mekaar. Dat is zo wat Milkshake zo relaxt maakt en waarom het zo snel tot zo een groot succes is uitgegroeid. Een aanrader, van jewelste!

Brecht de Backer

4 augustus 2016

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter