Report: Mysteryland 2017

Report: Mysteryland 2017

Zaterdag 26 augustus 2017 – Pascalle

Het is eind augustus, het overgrote deel van het festivalseizoen 2017 zit er alweer op. Dat de climax van deze prachtige zomer nu al zou komen kwam voor ons toch als een verrassing. Afgelopen weekend waren wij te gast bij het meest uitbundige, verrassende en diverse festival van Nederland: Mysteryland 2017.

Mysteryland bestaat dit jaar 24 jaar, en is hiermee het langst lopende dancefestival ter wereld. Deze parel van een productie werd in 2015 een weekend-festival en dat uit zich in de massale toestroom van buitenlandse bezoekers. Duitse, Franse en Russische vlaggen werden vol trots als cape gedragen en meer dan eens werd je praatje met nieuwe vrienden gestart in het Engels. De grote belangstelling van bezoekers uit de hele wereld is niet verrassend. Mysteryland is een avontuur wat je beleeft moet hebben en verhalen over de ‘never-ending’ lijst met unieke stages, activiteiten en decor (verzorgd tot in de puntjes) moeten als een lopend vuurtje door de dance scene verspreid zijn. Op Mysteryland kom je in een dag tijd tekort. Om alle indrukken van de 17 stages te kunnen verwerken is een weekendticket geen overbodige luxe, de prachtige locatie op het Floriadeterrein is daarnaast op zichzelf staand al een lust voor het oog.

 

Deze zaterdag begon verrassend bij NYMFO op de RAM stage, verrassend omdat wij per ongeluk op deze drum ’n bass stage stuitten. De RAM stage debuteert deze editie van Mysteryland in een donkere bunker die deze zaterdag meer als eens onze thuishaven bleek te zijn. Het mooiste moment van de dag vond hier op volgend plaats. Met een biertje in de hand dansten wij in de zomerzon op de set van Joseph Capriati bij de Paradise Stage. Deze stage was overdekt en minimalistisch uitgedost met blauwe sunstrips, de muziek en het zonnetje wat via de zijkant de tent in scheen deden de rest. Het Funktion One geluidssysteem reikte tot buiten de tent en over het geluid was dan ook zeker niet te klagen. Ondanks de meer dan 100.000 bezoekers verspreid over 3 dagen voelde het nergens alsof de massa mensen te groot was. Zelfs bij de Mainstage waar onder andere Deadmau5, Showtek en Yellow Claw een set afleverden was er voldoende ruimte een dansje te doen, en aan de bar hoefde men nooit langer dan een minuut te wachten op een drankje.

De lust naar avontuur bracht ons ten tijde van de set van Paco Osuna bij de Elrow stage. De productie bij deze stage is een feestje op zich, en zeer zeker Over de top te noemen. Waar de DJ normaal gesproken de eerste aandacht trekt was het hier de duizenden neon gekleurde decorstukken. Een paradijs om in rond te lopen als je van een feestje met blacklight houdt. Om de festival-experience compleet te maken spendeerden wij nog een nachtje op de camping. Waar onze lieve buren ons ‘s ochtend trakteerden op mooie verhalen en een drankje. Sven Väth mocht de nacht inleiden op zijn Cocoon stage. Hij zette een loeiharde set neer zoals we het van hem gewend zijn.

Helaas is er niet voldoende tijd en ruimte om alle ervaringen van deze zaterdag hier vast te leggen, maar het motto is tot slot ook: ‘yesterday is history today is a gift tomorrow is a mystery’. Het mysterie van morgen mocht Shanna meemaken:

Zondag 27 augustus 2017 – Shanna
Augustus betekent het weekend met het mooiste festival van het jaar. Het is weer tijd voor Mysteryland 2017. Het Haarlemmermeer is weer volledig omgetoverd tot een paradijs van dance, cultuur, liefde, gekkigheid en bovenal MUZIEK.

Al meerdere jaren achtereen bezoek ik Mysteryland. Dit jaar is het festival in veel opzichten anders dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er vele andere stages en de indeling van het festivalterrein is ook veranderd. Dit maakt het mogelijk om als ‘vaste gast’ weer nieuwe avonturen te beleven in een nieuwe omgeving met nieuwe wegen en impulsen. Op de zondag waren dit jaar nieuwe stages zoals: Vunzige Deuntjes en Thunderdome. In de grote vijver tegenover de grote berg hangen dit jaar geen mega ballonnen in verschillende kleuren, maar je kunt hier waterfietsen in een zwanenboot. Weer typisch iets wat alleen op een festival als Mysteryland mogelijk is. Langs het water staan op enkele plekken tipitentjes en er is vlak bij het restaurant Vork en Mes een strandje gecreëerd. Dit strandje is aangekleed met strandstoelen en echte beach omkleedcabines.

Om 16:30 draait Sam Feldt op de Mainstage. Wat een heerlijke keuze van Mysteryland om hem aan het einde van de middag te laten draaien. De zon staat recht op de dansvloer en dit samen met de heerlijke tropische feelgood muziek van Sam Feldt, maakt dit een geweldig moment om intens te genieten. Sam Feldt nodigt natuurlijk zijn vrienden uit die zijn set live ondersteunen met een trompet en een saxofoon. Alsof we ons even in Ibiza bevinden genieten we van dit heerlijke moment.

Mysteryland heeft zoals verwacht weer erg veel aandacht gestoken in de aankleding van het festival. De grote witte bigfoot is vanaf de Mainstage al te bewonderen. Iedereen wil op de foto met de mega grote knuffelbeer die omringd is met kleine knuffelberen. Onderweg komen we Het Loket der Levensvragen tegen wat een leuke schattige caravan is. De Healing Garden heeft dit jaar ook een ander plekje gekregen. Vlakbij de Mainstage kan je een pad bewandelen door de Healing Garden heen waar je onderweg plaats kunt nemen in kleine tentjes met wierrook en hypnotiserende muziek.

Opvallend dit jaar was dat er bij de Mainstage geen intro’s waren, maar dat de artiesten door een vrouw werden aangekondigd. Erg jammer aangezien de intro’s juist altijd zo indrukwekkend kunnen zijn op een festival. De grote Mainstage headliner voor de zondag is niemand anders dan Armin van Buuren. Aan hem de eer om dit prachtige weekend af te sluiten. Het is ontzettend druk bij de Mainstage als hij draait. Het podium verlicht in steeds meer kleuren en de harde bass blaast uit de boxen. Armin van Buuren maakt er een groot knallend einde van. Toch besluiten wij om de eindshow bij de Q-dance stage te kijken. Vele bezoekers hebben al een plekje op de grote berg bemachtigt. Prachtig om deze mooie dag weer eens af te sluiten met een uitzicht over bijna het hele festivalterrein heen.

Ondanks dat je elf uur lang kunt feesten op de zondag op Mysteryland, als het einde nadert mag deze dag nog dubbel zo lang duren. Er is zo veel te zien en te beleven, de sfeer is uitermate goed, een line-up om van te dromen en als het dan ook nog is zulk lekker weer is dan wil je dat het moment niet stopt.

Mysteryland/ID&T bedankt, tot volgend jaar

31 augustus 2017

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter