Report: Mysteryland 2023

Report: Mysteryland 2023

25, 26 en 27 augustus was het weer tijd voor Mysteryland! Het langstlopende elektronische muziekfestival ter wereld (!) had veel voorbereidingen getroffen om van hun 30e verjaardag een waar spektakel te maken. Wij van Festival Fans waren uitgenodigd om voor jullie een heel weekend tussen de bijna 140.000 andere festivalgangers dit ongelooflijk grote festival mee te maken. Hou je vast, want dit jaar heeft ID&T als nooit tevoren uitgepakt!

 

Onze aankomst

Op vrijdag kwamen wij aan bij het terrein en klaar om te kamperen. Dit weekend hebben wij de full-experience voor jullie uitgetest, namelijk de Mystic Lodge. Op een apart onderdeel van het campingterrein, de Comfort Camping, konden wij dit huisje vinden en verschillende andere luxere accommodaties. Onderweg naar dit terrein zagen we rond 16:00 al meteen dat we niet zomaar bij een festival waren beland. Op de camping waren al meerdere festivalgangers hun tent aan het opzetten, waren meerdere eettentjes al open en waren ze zelfs op de camping-stage al begonnen met muziek draaien. Hiernaast zagen we oplaadpunten, massage-locaties, een kleine yoga-stage en nog veel meer andere opgezette gebouwen waar we nog niet eens van wisten wat het allemaal was.

We liepen snel door naar ons deel van de camping. Wat opviel was dat vlak naast de Comfort Camping ook de mogelijkheid was om met je camper te kamperen en deze op het campingterrein te zetten, ideaal! We liepen naar de ingang van de Comfort Camping en kregen onze bandjes bij de receptie. We werden zelfs begeleid naar ons huisje, wat een topservice. Onderweg werd nog even toegelicht wat er op het plein in het midden allemaal mogelijk was: er was een zwembad, jacuzzi’s, een sauna, een campfire-spot, een bar en ‘s ochtends een ontbijtbuffet, live gemaakt door koks. Eenmaal bij het huisje viel onze mond open, wat was dit top! Elektriciteit, opgemaakte bedden, strandstoelen, licht, en een badjas van Mysteryland als welkomstcadeau. Na eenmaal geïnstalleerd te zijn en onze spullen netjes te hebben neergelegd voelden we ons thuis en klaar om naar het festival te gaan. Na een paar gesprekken met onze buren, die echt overal ter wereld vandaan kwamen, begon het festival. Hier moesten we natuurlijk vanaf de start bij zijn!

De eerste avond

Het was vanaf de Comfort Camping wel een stuk lopen naar de ingang, al was het wel fijn dat het hierdoor erg rustig was in ons deel. Om 17:00 stonden er gelijk al hordes mensen bij de ingang om zo vanaf de camping naar het festival te gaan. Begrijpelijk, met een vrijdag line-up met onder andere Luuk van Dijk, Sound Rush, Freddy Moreira, Outsiders, Michel de Hey en Joel Corry kon je dit echt niet missen! Het oostelijke deel van het terrein in de bossen was deze avond alleen open, maar dit was om even in te komen voor de rest van de dagen meer dan genoeg, zeker gezien het tot 2:00 duurde. Na de sets van Luuk van Dijk op de Camping Main Stage en Sound Rush, die hun eigen area hostten genaamd “Sound Rush & Friends”, was het tijd voor iets speciaals: The Midnight Bingo! Voor de eerste keer werd de Main Stage geopend op vrijdagavond speciaal voor deze uit de kluiten gewassen Bingo Special. Met picknicktafels op een verder lege Main Stage kon je hier letterlijk bingo spelen met een bingo-kaart. Op de stage werd een hele show neergezet om ook hier iets speciaals van te maken. Er konden dan ook leuke prijzen gewonnen worden, namelijk een VIP-upgrade, een helikoptervlucht of een Luxury tent voor 6 personen op de Comfort Camping!

Na de Midnight Bingo was het snel tijd om het laatste deel van Freddy Moreira’s speciale sets mee te pakken bij de Moreira’s Mansion stage. In twee uur tijd trad hij namelijk op met 10 verschillende artiesten. Onder andere Trobi, Def Rhymz, maar ook Natte Visstick en Outsiders kwamen langs, wat een combinaties! Vooral Outsiders zorgde zoals altijd voor een perfecte, maar harde sfeer. Na deze sets was het even tijd om wat te eten in het midden van het terrein. Op het foodplein was er erg veel keus, poffertjes, Subway broodjes, Aziatische gerechten, pasta’s, burgers, pizza’s… We hadden bijna keuzestress. Na even gezeten te hebben met een kipsaté-broodje van Vietnamama maakten we ons op voor de laatste sets. Waar de alom bekende house-hits van Joel Corry allemaal langs kwamen op de Camping Main Stage was het ook tof om langs de meest geboekte artiest van Mysteryland te gaan, namelijk Michel de Hey op de Guerilla Stage. Na de sets zijn we rustig teruggelopen naar de camping om daar in ons heerlijke bedje te gaan liggen.

Dag 2, vol met verrassingen

De volgende ochtend werden we al vroeg wakker door heerlijk rustige pianomuziek van de organisatie. Dat is wel even anders dan de hardcore die je buren de hele nacht ophebben op de camping bij menig festival. Bij het foodplein op de Comfort Camping gingen we niet veel later ons ontbijtbuffet halen. Er stond een lange rij, maar dat komt waarschijnlijk omdat het eten perfect was. Met verschillende broodjes, een vers gemaakt eitje, een croissantje, yoghurt, fruit en wat chocolade gingen we op het terras zitten. Het weer zat ook nog mee dus we hadden er weer zin in! Bij de douches stond zelf een live-bandje en was ook alles goed verzorgd. De rij was ook hier weer wat lang, maar dit mocht de pret niet drukken voor onze tweede dag!

Om 12:00 kregen we een perstour over het terrein, en wat voor één. Alle aspecten van de 30e verjaardag van Mysteryland kwamen langs, je kon dan ook merken dat de organisatie erg trots was. Met meerdere verrassingen in petto voor het weekend leek het wel of overal over was nagedacht. Op de welbekende piramide bij de Q-dance-stage was in de blackbox een ‘trip down memory lane’ over de 30 jaar van Mysteryland. Iets over 12en stond hier al een lange rij dus heel tof om te zien dat bezoekers dit konden waarderen. Om 15:30 was er ook onderaan de piramide een korte vuurwerkshow genaamd de Pyromide Show om zo, zonder dat iemand ervan wist, het 30-jarige bestaan te vieren.

Ook liepen we langs de Coke Studio Sofa Sessions-stage waar je overdag naar live-muziek kon luisteren en lekker kon zitten op banken. Echter had Mysteryland hier later op de avond een verrassing, namelijk dat de banken werden weggehaald en Cynthia Spiering hier als surprise een set kwam draaien! Ook was er een heuze boerderij, en waar vorig jaar de Psychedelic Farm was, was dit nu de Moonshine Barn. Een inclusieve familie met allemaal verschillende types waar sommige mensen zichzelf wellicht in konden herkennen, die op deze boerderij zat met een DJ. Er was zelfs een Nude Beach waar bezoekers een “naaktpak” aan kregen en hier op de beats van meerdere DJ’s een Nude Party hielden!

Eenmaal zittend met de persgroep werd er nog even goed uitgelegd dat Mysteryland erg veel doet aan duurzaamheid en in een aantal jaren helemaal circulair wil worden, zeker naar aanleiding van de afspraak tussen meerdere festivalorganisatoren vorig jaar. Dit jaar zijn dan ook al de eerste stappen gezet en was alle gebruikte stroom op Mysteryland voor 80%  groen en afkomstig van een lokaal opgewekt vast stroomnetwerk.

De rest van de zaterdag konden we het terrein nog goed verkennen en natuurlijk zelf feesten. Met Claptone en Meduza op de Mainstage, Ben Nicky en Paul van Dyk bij de Trance Energy, Ronnie Flex en Chuckie bij de Vunzige Deuntjes konden we ons zeer goed vermaken met deze afwisselende en bijzonder sterke line-up. Met Headhunterz (& Vertile) op de Q-dance stage kwam nog even een bijzondere set met veel nieuwe nummers langs: Headhunterz stopt namelijk na dit kalenderjaar met optreden. Je kon merken dat iedereen erg emotioneel was gezien dit een van zijn laatste festivals was. De emotie was helemaal compleet met een aantal oudere nummers van Headhunterz. Heady, we gaan je missen… Na de set was het alweer tijd om af te sluiten op de Mainstage bij misschien wel één van de gekste DJ’s on-stage: Timmy Trumpet! De DJ die bijna nooit een shirt aan heeft maakte er een knalset van met onder andere house, maar ook veel hardstyle. Op een gegeven moment zat hij nog zelf op de schouders van zijn tourmanager. Wat een gekke sfeer, maar perfect om de avond – bijna – af te sluiten. Na de set kwam namelijk nog de altijd bekende endshow van Mysteryland met onwijs veel vuurwerk en prachtig uitgezochte nummers. Voor de bezoekers die alleen op zaterdag gingen, was dit een waardige afsluiter, echter gingen de meeste weekend bezoekers nog door tot 2:00! Met als grootste act Mau P en vele andere DJ’s verdeeld over 5 stages in het bos konden de bezoekers nog even genieten voor het tijd was voor de laatste dag…

 

Dag 3, the full experience met een dikke line-up

Zondag was het rond 14:00 tijd om naar het festivalterrein te gaan, en we beseften maar al te goed dat het de laatste dag was van Mysteryland 2023. Onderweg naar het terrein kregen we nog een uitnodiging om de Peepshow Bingo mee te gaan maken. Na al van meerdere mensen te hebben gehoord dat we hierbij MOESTEN zijn gingen we akkoord. Ieder half uur was hier een show van ruim 15 minuten, en wat een show! De Peepshow Bingo was een partnership met Holland Casino, en zij hebben samen met ID&T weer echt iets origineels neergezet. Met meerdere gekke acts van verklede mensen waanden we ons in een soort stripclub. Iedere tafel had een eigen nummer en er leek op alle tafels wel iets geks te gebeuren. Strippers en SM-acteurs die over de tafel liepen of kropen, een alien in het midden die aan het hakken was en aan het eind nog seks had met een travestiet, wat een rollercoaster. Ook wonnen wij met onze tafel een glas champagne en vloog er confetti alle kanten op, wat een feest in een feest! Toen de muziek steeds dansbaarder werd, ging iedereen staan en was het volledig losgaan met zijn allen. Als je ooit weer een keer de Peepshow Bingo ziet op Mysteryland; dit mag je niet missen!

Verder was het ook deze dag weer feest, al kwam er af en toe een stortbui langs. Dit mocht de pret niet drukken en gelukkig waren er ook genoeg stages overdekt om in te kunnen schuilen én door te feesten. Met Wankelmut, Outsiders, Afro Bros, Promo, Korsakoff en Hugel (voor de eerste keer op Mysteryland) konden we de komende uren perfect vertoeven. Toen mijn groep besloot om bijna allemaal ergens anders heen te gaan besloot ik om in mijn eentje naar misschien wel de beste set van het weekend te gaan, namelijk die van Diøn bij de Nachtcollege-stage. De stage, die eerder in het weekend de Sound Rush & Friends en de Trance Energy heette, was helemaal afgeladen. Ik sprak hier nog iemand die zei “dat heel Mysteryland hier wel lijkt te zijn”. Tot buiten stonden de mensen om de hardtechno-beats mee te maken. En wat een set! Diøn, die steeds populairder wordt, stelt niet teleur met zijn snelle techno-beats met hier en daar nog wat hardere invloeden. De DJ die erom bekend staat achter de draaitafel altijd helemaal los te gaan, ging misschien van alle mensen wel het hardst los. Deze set had ik echt niet willen missen, dus als je hem de volgende keer op de line-up ziet staan neem dan even een kijkje! Zoals hij zelf ook zegt: “Mijn Mysteryland debuut heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Mysteryland was het allereerste festival dat ik ooit als bezoeker bezocht (met mijn ouders). Die waren er gisteren ook bij samen met mijn zusje, dus de cirkel was helemaal rond!”

Wat was er verder nog?

Met andere namen zoals Adam Beyer, Frenna, Sven Väth, Ran-D, Don Diablo, The Purge, Broederliefde, Joris Voorn, Oliver Heldens, Prunk en Warface was er zoveel te beleven dat wij keuzestress hadden en probeerden om zo veel mogelijk mee te pakken. Aan het einde wilden we wel afsluiten op de Mainstage waar je achter elkaar Alesso en Hardwell had. Wat een namen heeft Mysteryland toch uit de kast gehaald voor deze zondag zeg. Vooral Hardwell was bijzonder gezien hij dit jaar maar twee keer in Nederland optreedt. Met zijn laatste house-tracks maar ook heel wat harde hardstyle maakte hij hier een meer dan waardig einde van. Hier was dan ook een speciale show omheen gebouwd met veel vuurwerk die zelfs in de buurt kwam van de endshow. De endshow hierna overtrof het natuurlijk met emotionele nummers waarmee de organisatie een ode geeft aan zowel het verleden, als het heden en de toekomst. Hiermee maken ze alle bezoekers er ook nog even van bewust dat Mysteryland “here to stay” is, uiteraard met veel vuurwerk. Als klap op de, jawel, vuurpijl, kwam als allerlaatste nummer nog Avicii Levels langs waarmee iedereen met een brok in de keel naar huis kon.

Ik had het niet anders kunnen zeggen dan de Managing Director van Mysteryland, Milan Raven:

“We kijken terug op een fantastische jubileum editie. We hebben samen met bijna 140.000 bezoekers niet alleen onze 30e verjaardag maar ook het leven gevierd. Ik ben enorm trots op wat we hebben neergezet als team. We willen graag onze partners, crew, artiesten en met name onze geweldige bezoekers van harte bedanken voor het mogelijk maken van deze onvergetelijke editie.”

Laten we hopen dat we nog vele jaren van Mysteryland mogen genieten. Op dit tot in de puntjes georganiseerde feest is er voor iedereen wat wils, maar er is ook zoveel te ontdekken.

Geschreven door: Yari van Bekkum

 

6 september 2023

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter