Report: Nachtcollege 10 jarig bestaan tour: Tilburg

Report: Nachtcollege 10 jarig bestaan tour: Tilburg

Sinds dit jaar ben ik voor het eerst naar een techno festival geweest en raakte gelijk verliefd. Hoe een live set zoveel anders kan zijn dan als je het via je oortjes hoort is echt bizar. De eerste paar techno festivals waar ik was, waren van middag tot avond. Het enige wat ik miste bij deze festival was dat ‘rave’ gevoel dat je hebt als het van avond tot vroeg in de morgen gaat. Dit is wat tenslotte ook in mijn ogen een technofeest een techno feest maakt. De eerste keer dat je een rave hebt die van avond tot ochtend moet je voor altijd blijven herinneren, dus waarom niet (als student zijnde) bij nachtcollege.  Zij staan immers bekend om hun dikke raves die van avond tot ‘s ochtends vroeg duren. Nu al zeker met hun 10 jarige bestaan was dit het moment voor mij om zo’n evenement bij te wonen.

In november 2012 was het eerste Nachtcollege event. Dit begon allemaal als een klein wekelijks feest in Barkode. Nu 10 jaar later vieren ze hun 10 jarig bestaan door op tour te gaan door heel Nederland met de gruwelijkste en grimmigste artiesten.  Deze tour is begonnen in 013 poppodium midden in Tilburg. Hierna zullen er nog 4 andere events volgen op 3 andere plekken in Nederland. Langzaam maar zeker bevestigen ze hun plekje bovenaan in techno scene samen met Awakenings en Soenda

De Nederlandse Hendrick draaide de openingsset en begon met het warmdraaien van het publiek. Zo zorgde hij ervoor dat het publiek klaar was om door te gaan tot 06:00. Elke bezoeker had de memo van nachtcollege door gekregen, dat ze er om 22:00 al moesten zijn om zo de drukte te vermijden. Rond 0:00 waren de meeste bezoekers uiteindelijk binnen. Nadat het publiek was opgewarmd kon er wat hardere techno gedraaid worden door Cynthia Spierings. Zij draait vaker voor nachtcollege en dat is niet zonder reden, want ook weer deze keer genoot het publiek enorm van haar. Haar naam wordt steeds groter en groter in techno scene en draait ook op Soenda en Awakenings. 

Uiteindelijk om 1:30 kon het echt zware geschut beginnen met draaien en kwamen een paar van de hardste techno dj’s uit de scene. Om 1:30 begon SNTS. Deze Duitse techno dj staat bekend om de outfit die hij altijd draagt. Hij draagt een grimmig zwart gewaad met een zwart masker. Hier bovenop heeft hij ook nog eens witte contactlenzen in waardoor het lijkt alsof hij geen iris heeft. Zo wil hij een grimmige techno sfeer creëren met zijn live set. AnD mocht hierna en het publiek was goed in de stemming gekomen om de resterende 3 uur hard te beuken. 

The best for last was KØZLØV. Hij mocht de tent netjes afsluiten met zijn set, maar in plaats daarvan brak hij de tent af door het hardste en gruwelijkste techno te draaien. Het gaf het publiek wat ze wilden, namelijk zijn beste setjes en al zijn energie. Het publiek genoot ervan en wilden KØZLØV al hun energie terug geven. 

Al met al is een rave van avond tot ochtend echt een dingetje wat ik aanraad aan iedereen om een keer mee te maken. Ik weet zeker dat ik mijn tentamens niet ga halen als ik niet nog een nachtcollege mee pak binnenkort. 😉

Geschreven door: Niels Eijkemans

10 november 2022

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter