Report: Paaspop 2024

Report: Paaspop 2024

Modder, bier, beats, spektakel, liefde en nog veel meer bier. Paaspop gaf dit jaar weer een spetterende kickstart aan het festivalseizoen. Traditiegetrouw was Festival Fans naar de Skendelse wijdes afgereisd om verslag te doen. Wordt 2024 weer een fantastisch festivaljaar? Als deze drie dagen in Brabant een voorbode zijn voor de festivallente en -zomer, dan wordt het een prachtjaar. 

Foto: Bart Heemskerk

Vrijdag

Wie met een auto naar Paaspop gaat, zoals wij deden, krijgt het mooist mogelijke welkom dat een festival bij een boerendorp kan geven. Boer Anton heeft zijn wijde wederom tot parkaarplaats omgedoopt, en langs zijn koeienstal mogen bezoekers proberen in de blubber een plekje te vinden. De nuchtere Anton zelf – getooid met Boer Anton-pet – is eigenlijk de perfecte mascotte voor dit festival. We hopen nog steeds dat hij een keer de waardige taak op zich neemt om de artiesten op de Main Stage aan te kondigen, hoewel het wel zou kunnen dat festivalbezoekers uit de Randstad hem niet zouden verstaan. Maar dat is misschien niet eens zo erg.

Zodra we de camping met onze vriendengroep oplopen, wordt meteen duidelijk wie de grootste bezoekersgroep van Paaspop is: Brabanders. Blikken Schultenbräu worden opengetrokken, de zachte ‘g’s vliegen om de oren en altijd is wel ergens op een campingspeaker het nummer ‘Ons Moeier Zeej Nog’ van Jan Biggel te horen. “Doe dá nou nie, maar ik dee het toch!”

Festival Fans zet zijn tenten op naast een vriendengroep van zestienjarige jongens uit Boxtel. Ze zijn voor de tweede keer op Paaspop, en het bier gaat er goed bij ze in. Toch blijkt voor deze jongens niet de muziek dit weekend de allerhoogste prioriteit te zijn. Sven (echte naam bekend bij de redactie) vertelt namelijk openhartig dat hij nog nooit met een meisje gezoend heeft, en dat dit ‘nu godverdomme weleens tijd wordt.’ Zijn doel op Paaspop, vertelt ‘ie: ontgroend worden. Zijn vrienden roepen door elkaar hoe zij die slagingskans inschatten. “Die lillekerd gaat da nie lukken!”

“Paaspop laat je likken”

Festival Fans komt natuurlijk wel voor de muziek, dus trekken we op vrijdagmiddag naar het festivalterrein. Het terrein ziet er met grote stellages en versieringen zoals altijd indrukwekkend uit – een soort kruising tussen Lowlands, Las Vegas en Brabants carnaval. We zien het knotsgekke optredens van Prins S. En de Geit, een satirische electro-act die net zoveel fans als haters heeft. Bij Anouk – één van de hoofdacts van het festivals – luisteren verliefde stelletjes en emotionele gezinnen naar klassiekers als Lost. Maar het hoogtepunt is ongetwijfeld het Zuid-Afrikaanse electro-duo Die Antwoord. Ninja en Yo-Landi zetten een keiharde show neer met nummers als I Fink You Freaky en Baby’s On Fire. Tussen de nummers door vertellen ze het Nederlandse publiek dat dit hun eerste optreden in vier jaar tijd (!) Is. Meermaals herhalen ze hoe fijn ze het vinden om weer op een festival als Paaspop te zijn. Het publiek vindt dit minstens net zo fijn, want er wordt flink op losgesprongen en gebeukt. Ninja crowdsurft door de tent en het lukt hem zelfs om op het publiek te gaan staan terwijl hij zijn Kaapstadse raps aflevert.

 

Zaterdag

Een ander hoogtepunt van de avond ontdekken we pas de volgende ochtend, wanneer de buurjongens op de camping het goede nieuws komen vertellen. Sven heeft gezoend! Met een leuk meisje ook nog. Zelf lacht ‘ie er wat verlegen op, en op de vraag hoe hij het vond haalt ‘ie zijn schouders op. “Was gewoon prima.”

Op zaterdag trekken we mooi op tijd het festivalterrein op. Festival Fans heeft namelijk nog een traditie in ere te houden, namelijk het regelmatig bezoeken van de speciaalbiertent ‘Het Bierlokaal’, om daar de gammele wegwerpbekers even te verruilen met stevige Paaspop-glazen. We drinken een speciaal Paaspop-blondje, dit jaar het eerst voor het festival gebrouwen door Brand. Hou deze lekkere zoetige doordrinker erin, wij komen er volgend jaar graag voor terug!

Paaspop x Brand Blond

We bezoeken het (excuseert u onze taal) fucking vette optreden van Personal Trainer. De Amsterdamse indierockers zetten een fantastische show neer, met harde nummers waar volop wordt gesprongen en rustige nummers waarbij fans in het publiek stilletjes en stralend lachen. Waar artiesten soms als ietwat arrogante of verwaande figuren overkomen, voelt zanger Willem Smit als die ene vriend die je niet zo vaak ziet, maar bij wie het altijd supergezellig is. Hoewel er op het eind – mede door een eerste aanzet van Festival Fans – een lekkere moshpit ontstaat, vraagt Smit het publiek bij het laatste nummer lekker op de grond te gaan zitten. Zelf gaat ‘ie op het podium liggen, en sluit hij zijn show af met een soort zeemeermin-moves, waarna het publiek even vrolijk en ontredderd terug de Schijndelse wijde opgaat. Andere hoogtepunt van de zaterdag zijn de gezelligheid van de Tilburgse Veul Gère, de geniale rockshow van Editors, en het warme en eclectische housegedans bij Marlon Hoffstad.

Foto: Tom Doms

Intermezzo: Slaap-interviews

In de nacht op de camping waagt Festival Fans zich dit jaar aan een experiment. Is het niet leuk, dachten we, om mensen te vragen naar wat ze nu zoal bezig houdt en wat ze op het festival beleven? Maar om dan wel alleen maar slapende mensen te interviewen? Want slapende mensen zijn het eerlijkst, zo is onze hypothese.

We trekken erop uit met een microfoon, maar ontdekken al snel dat we deze proef onderschat hadden. In de eerste tent worden we eerst door vrienden uitgenodigd om hun slapende vriendin te interviewen, maar zodra we – zelfs netjes zonder schoenen – de tent ingaan, komt er een andere vriendin bij die ons zo snel mogelijk weg wil hebben. Ze dreigt zelfs om onze schoenen niet terug te geven, maar komt gelukkig bij zinnen (en gooit onze schoenen daarna achter ons aan.) In een andere tent worden we uitgenodigd om een slapende twintiger te interviewen. Die jongen lijkt dat prima te vinden, zolang hij slaapt. Heel inhoudelijk zijn zijn antwoorden op onze vragen niet – hij mompelt iets over ‘de kont van Janna.’ Als hij wakker wordt, slaat ook nu de sfeer om. Halfslapend schrikt ‘ie van de aanwezige verslaggevers, staat ‘ie op, en dreigt ‘ie om ons in zijn tent op te sluiten totdat hij begrijpt ‘wat hier in hemelsnaam de bedoeling van is’. Met hulp van zijn vrienden bedaart hij, en besluit Festival Fans dat het experiment voltooid is. Conclusie: slapende mensen kan je het best laten slapen en vooral niet al te veel moeilijke vragen stellen.

Stevig Paasontbijt

Zondag

Op zondag beleven we een prachtige laatste dag. We besluiten naar wat kleinere stages te gaan, en zien bijvoorbeeld de toffe Nijmeegse dj Vilosov in de ienieminie House of Wonders. Aan het begin van zijn set is het er nog vrij rustig, maar mede dankzij een onverwachte plensbui staat de tent aan het einde bomvol, en wordt er goed gedanst. We wanen ons even op het ultrafijne zomerfestival Down the Rabbit Hole. Eén van de vrienden van Festival Fans maakt intussen gebruik van het date-bureau op Paaspop, waar hij wordt gekoppeld aan een vrouw. Diezelfde middag gaan ze op date. Hij blijkt net zo’n geluk te hebben als de 16-jarige Sven, want hij komt na afloop stralend terug. Ook hij heeft een kusje gekregen.

’s Avonds gaan we naar De Jeugd van Tegenwoordig, maar dit optreden vinden we toch een beetje tegenvallen. De vier Amsterdamse rappers lijken zich niet geheel thuis te voelen op de Brabantse weide. Wie dat overduidelijk wel doen, zijn de Britse helden achter het drum&bass-fenomeen Chase & Status, naar wiens optreden in de Phoenix we verkassen. Het blijkt één van de dikste shows van heel Paaspop te zijn, met waarschijnlijk de allervetste moshpit. Wie vaker op Paaspop is geweest, weet dat je de allerleipste optredens kan herkennen aan de druppels die van het plafond naar beneden druppelen. Gecondenseerd zweet, veranderd in binnen-regen. Die druppels waren bij Chase & Status goed voelbaar. Smerig, maar ook mooi.

’s Avonds struinen we wat rond en pikken we stukjes mee van techno-act I Hate Models en dance-icoon Tiësto, die het festival afsluit. Volgens aanwezigen was het een mooie show en speelde hij klassiekers als Adagio for Strings. Sommigen het wel jammer vonden dat hij zijn Efteling-muziek met cultstatus niet heeft gedraaid. Wie weet een volgende keer, bij een speciale Efteling-stage, om zo twee van de mooiste dingen aan Brabant samen te brengen?

Moe en voldaan gaat Festival Fans die nacht slapen, onder het genot van nog wat laatste lauwe witte wijn uit een pak. De buurjongens van zestien hebben ook een geweldig Paaspop gehad, vertellen ze met hese stemmetjes. Niemand weet precies waarom, maar de rest van de nacht roepen ze steeds ‘buffelo!’ naar elkaar. Ook zoiets hoort bij een festivalcamping, hoewel een boze buurman daar anders over denkt. Tsja, voor je rust hoef je niet naar Paaspop te komen.

Op maandagochtend trekken de strijders van de camping weer terug naar huis, wij via de wei van Boer Anton. Zoals elk jaar staan er weer flink wat auto’s vast in de modder, en helpt Anton op zijn trekker om ze eruit te slepen.

Anton bedankt, Schijndel bedankt, Paaspop bedankt!

Reporter Maarten van Gestel

Geschreven door Maarten van Gestel en Emil Timmermans

2 april 2024

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer festival nieuws.
Laat hieronder een reactie achter